Neposredno pred održavanje 59. Beogradskog međunarodnog sajma knjiga nekoliko izdavača uputilo je žalbu organizatorima ove manifestacije zbog raspodele sajamskog prostora izlagačima.


„Iako je razumljivo da ne mogu svi da budu zadovoljni raspodelom prostora, odnosno štandova na Sajmu, ipak se može utvrditi određeni kriterijum, na osnovu čega se zadovoljavaju one stvari koje su najbitnije“, kaže za Danas Zoran Hamović, predsednik Profesionalnog udruženja izdavača Srbije, i pojašnjava: „Ne treba zadovoljiti periferne i tehničke stvari, nego pre svega kvalitet produkcije određenih izdavača i neku vrstu tradicije, za šta se novi odbor bar načelno zalaže. Ako je tako, onda ne bi smelo da se dogodi da neki od izdavača budu do te mere zapostavljeni da je pitanje hoće li ili neće učestvovati na Sajmu.“

Naš sagovornik ističe da je takav slučaj sa Rendeom, Fedonom i Paideom.

„Mislim da su to tri najozbiljnija problema koje imamo pred sobom, a voleo bih da se jave i ostali koji imaju problem da to pokušamo da razrešimo. UPIS staje uz svoje članove i smatra da treba da se vrate na pozicije na kojima su i bili jer ne vidimo nikakvog razloga zašto su njihova mesta promenjena“, kaže Hamović.

Vlasnica i urednica izdavačke kuće Rende Slađana Novaković u saopštenju za medije piše: „Organizator Sajma knjiga namenio nam je mesto kod WC-a, ispod stepeništa Hale 1, a mesto na kome je Rende godinama izlagalo svoja izdanja, dodelio je izdavačkoj kući Plato. Odbor nije poštovao ni kriterijum tradicije, budući da Rende učestvuje četrnaest godina na Sajmu knjiga, dok u slučaju Platoa postoji jedino tradicija neprestanog bankrota i stalnog osnivanja novih firmi. Smatramo da mesto koje nam je dodeljeno ne odgovara izdavačkom profilu i kvalitetu autora koje objavljujemo, a među kojima su: Miljenko Jergović, Ante Tomić, Emir Imamović Pirke, Marko Vidojković, Muharem Bazdulj, Borivoj Gerzić i Tomas Pletzinger, koji će ujedno i biti naši gosti na ovogodišnjem Sajmu knjiga“, ukazuje Slađana Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari