Izložba 48. Zlatnog pera Beograda i 13. Međunarodnog bijenala ilustracije u Galeriji Narodne banke Srbije predstavlja 500 autorskih dela pristiglih sa svih strana sveta. Radovi su izabrani na konkursu i obuhvataju najrazličitije forme ilustracije realizovane u različitim materijalima, a namenjene knjigama, časopisima, novinama, unikatnim bibliofilskim izdanjima, izdanjima autorskog stripa, animaciji, elektronskim medijima, video-igricama i aplikacijama, muzičkom spotu i advertajzingu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sve one, kako ukazuje Vesna Milanović, kustoskinja izložbe, daju svoj doprinos svetu vizuelnih senzacija u kojem živimo. Ona zanimljivu stranu u nekim od novih tendencija u ilustraciji i graničnim oblastima vidi u načinu razmišljanja, sklopu ideja i naročito u duhovnoj osnovi koja stoji iza rešenja. „S obzirom na to da ilustracija i vizuelna kreativnost u svemu predstavljaju važno polazište, pred umetnike ilustratore postavljaju se i novi zahtevi, a samim tim njihovo umeće i talenat najzad se sve više cene. Globalizovana priroda današnjeg tržišta i povezanost u svim sferama života, zahvaljujući sve dinamičnijem razvoju tehnologije i posebno tehnologije vizuelnih komunikacija – koja je vreme u kojem živimo uvela u epohu vizuelnih senzacija i spektakla – plodno su tle za svojevrsnu „renesansu“ umetnosti ilustracije“, konstatuje Vesna Milanović.

Osim radova koji će u Holu Narodne banke biti izloženi i tokom decembra, u Galeriji grafičkog kolektiva do 12. decembra moći će da se vidi izložba portugalskog umetnika Žoaoa Važa De Karvalja, laureata s prethodnog Bijenala. NJegove grafike odlikuju dinamične kompozicije i zagonetne vizije, duhovite strukture, osnažene razigranim dečjim duhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari