Ovogodišnji 55. Oktobarski salon pod „metaforičnim naslovom“ Stvari koje nestaju“otvoren je sinoć u prisustvu priličnog broja ljudi u Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici. Pre oficijelnog otvaranja , izložbu s radovima 32 umetnika radoznalo su istraživali posetioci, među kojima i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i javnog života grada.

 

Konačno publici su se obratili i glavni „krivci“ za izgled, sadržaj, koncept i realizaciju ovogodišnjeg Oktobarskog salona. Mia David, v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda istakla je da joj je posebno važno što je u zgradi Muzeja radila svoj prvi Oktobarski salon i što u njoj radi i svoj poslednji Salon „Veoma sam ponosna i jako mi je važna ova izložba. Mislim da smo napravili super posao i čitav proces rada je bio dobar, te se nadam da ćete uživati onoliko koliko sam ja uživala u svemu tome“ istakla je David. Ona je ukazala da duguje dva izvinjenja – prvo se odnosi na tekst koji nedostaje na radu Danila Prnjata, mada on postoji u brošuri, a sutra će biti i postavljen, dok je drugo u vezi s nesrećnom situacijom s postamentom rada Dejana Kaluđerovića, koja će kako je obećala, takođe, biti ispravljena.Mia David je svima a posebno velikim prijateljima i sponzorima poželela dobrodošlicu na ovogodišnji „Oktobarac“, kako je rekla, ne samo u ime kuće na čijem je čelu, organizatora manifestacije, već i ispred Grada Beograda, koji je njen osnivač. Zahvalnost je upućena pre svega, Ministarstvu kulture i informisanja, zatim Austrijskom kulturnom forumu, Gete institutu i mnogim kompanijama. David se takođe zahvalila timu KCB, jer kako je rekla „Ovo je bio Oktobarski Salon s najmanje stresa i svi smo uživali radeći na njemu“. David se zahvalila i umetnicima i naglasila da je izložba „Oktobarca“ rađena u partnerstvu s jednom od najprestižnijih institucija umetnosti Kunsthaleom iz Beča odakle i dolaze kustosi ovogodišnjeg Salona – Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler. „Voma smo srećni što smo na ovom događaju, što smo za nedelju dana postigli veoma mnogo i uspeli da ga pripremimo. Ova izložba je posvećena načinu na koji doživljavamo prošlost kako bismo mogli da gledamo u budućnost“ ukazala je Vanesa Džoan Miler. Šafhauzen je istakao kako je za njega i njegovu saradnicu pripremanje Oktobarskog salona bio veoma uzbudljiv proces te da se nada da uzbuđenje koje oni osećaju „u ovom trenutku“ može da oseti i publika.

Ovakvu vrstu lokacije je teško naći u Austriji ili bilo gde i ona je potpuno je primerena izložbi pod naslovom„Stvari koje nestaju“. Drago nam je da ova zgrada nije nestala, da će biti renovirana i da će nastaviti da postoji.“ podvukao je Šafhauzen u svom obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari