Festival Grad teatar, koji u svom 29. izdanju nosi metaforični šekspirovski naslov „Ko je ovdje toliki varvarin da ne želi biti Rimljanin“, ponovo je u znaku ovdašnjih umetnika.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Posle velikog uspeha produkcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta – „Razbijenog krčaga“ u režiji Igora Vuka Torbice, kojom je otvoren Dramski program festivala, i velike izložbe Aleksandra Rafajlovića u crkvi Santa Marija, budvanskoj publici predstavio se i reditelj Boris Liješević. On je ovog leta stigao sa dramom Igora Štiksa „Brašno u venama“, koju je režirao u Sarajevskom ratnom teatru i koja je sa scene Svetog Stefana ispraćena ovacijama. I predstave „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“, u režiji Irfana Mensura (Bitef teatar), i „Balerine“ Milene Bogavac (SNP iz Novog Sada) doživele su isti uspeh.

Od 6. jula na budvanskom festivalu gostuju Beogradsko dramsko pozorište sa „Artom“ u režiji Miljana Prljete, NP Republike Srpske sa „Mrešćenjem šarana“ u režiji Egona Savina, dok će publika na Trgu pjesnika moći da čuje Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića koji će predstaviti knjigu „Kainov ožiljak“, i Miroslava Jovanovića Timotijeva sa romanom „Šaptač u groblju“.

U Dramskom programu su i neke od najuspešnijih koprodukcija Grada teatra sa prethodnih festivala – „Prokleta avlija“ u režiji Nebojše Bradića (NP iz Beograda), „Sluškinje“ u režiji Stevana Bodrože (Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda), a u Budvu stiže i „Dogvil“ u režiji Kokana Mladenovića (Srpski kulturni centar iz Novog Sada i Mikser haus iz Beograda).

Prva premijera i koprodukcija ovogodišnjeg Grada teatra je Šekspirov „Julije Cezar“, u režiji Kokana Mladenovića, sa Sergejom Trifunovićem, Sašom Torlakovićem, Branislavom Trifunovićem, Markom Markovićem i Jelenom Minić u glavnim ulogama, a zakazana je za 13. jul.

Kao treću premijeru 29. festivala publika će videti „Aveti“ Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova. Predstava je koprodukcija Grada teatra, Bitef teatra, Hartefakta i festivala MESS iz Sarajeva, a glavne uloge igraju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Dejan Ivanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović.

Zaplakati od lepote

Komad „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ ispraćen je preksinoć ovacijama sa prepune scene Terase između crkava. Po rečima Predraga Ejdusa, on budvanske scene pamti gotovo koliko traje i ovaj festival, dvadeset devet godina.

 

– Dirnut sam kako je publika dobro „uhvatila“ ovu priču o starom Tolstoju i njegovoj ženi Sofiji, i mladom Čehovu, mada nisam iznenađen, jer je ta publika tokom ove tri decenije već dobro pozorišno izškolovana. Baš sam sada pričao mladim kolegama kako mi je ova scena ostala nezaboravna po „Siranu de Beržeraku“ koga smo igrali 1991, Egon Savin je izbacio celu scenografiju, ostali su nam samo kostimi i maske. Te noći sam se zaplakao od lepote, jer je to sve tako fantastično izgledalo u ovom ambijentu kamena i mora. I mada je predstava „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ kamerna, i ona je dobila neku novu senzualnoist u ovom ambijentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari