Sezona Fenomenalizam – svet je samo tvoja predstava Bitef teatra uvrstila je u januarski repertoar i predstavu „Kratka priča o Antihristu“, po delu Vladimira Solovjeva („Tri razgovora“), u režiji Andraša Urbana i dramaturgiji Jelene Bogavac. Beogradska publika će imati priliku da premijerno pogleda komad 25. januara, a prvu reprizu naredne večeri.


– Predstava nastaje iz pozorišnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na delo „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, te „Razgovor Treći – Kratku povest o antihristu“ – polemički filozofski spis iz 1900. godine, u kom pisac izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovečanstva. Približava se Pravoslavnom Svetom Predanju i tvrdi da će religije, među njima i razne hrišćanske konfesije, ujediniti antihrist, onaj koga Sveti Pavle naziva „čovekom bezakonja“.

Pozorišna predstava istražuje duhovnu SF stvarnost Solovjeve „Kratke povesti o antihristu“ u odnosu na duhovnu stvarnost našeg doba.

U filozofskoj dijaloškoj raspravi Solovjeva se sve postmoderne, jednodimenzionalne figure antihrista, stavljene u politički kontekst dvadeset i prvog veka, posmatraju kao preduslov za dolazak pravog Antihrista. Odnosno, smatra se da, videvši jedno u drugom „antihriste“, sukobljeni Istok i Zapad predstavljaju plodno tle za dolazak, i to u vidu velikog mirotvorca i usrećitelja čovečanstva a ne tek osvajača i državnika – globalnog vladara budućnosti koji će zaista biti „pali sin“.

Filozofska rasprava Solovjeva polazna je tačka pozorišnog istraživanja koje je u prirodi pokušaj polemike sa definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu ili definisano u ključu liberalno kapitalističke današnjice – ističe autorski tim.

Kompozitor je Irena Popović, za video je zadužen Igor Marković, a u komadu igraju: Marta Bereš , Aniko Kiš, Ana Marković, Danijela Petković i Suzana Lukić. Muziku izvode Danilo Tirnanić – bubnjevi, Ivan Mirković – harmonika, Nikola Dragović – violina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari