Gudači svetog Đorđa nastupiće pod upravom gostujućeg šefa dirigenta Srboljuba Dinića večeras u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Gost tradicionalnog novogodišnjeg koncerta tog ansambla biće sopran Silvija Dala Beneta iz Italije, a na programu će biti, u duhu praznika, čuvene operske arije i druga dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Gaetana Donicetija, Vinćenca Belinija, Đuzepea Verdija, Đakoma Pučinija i drugih.

O predstojećem koncertu, ali i svojoj inostranoj karijeri za Danas govori Srboljub Dinić, šef dirigent operske kuće Belas Artes u Meksiko Sitiju. Dinić je dirigovao simfonijskim i drugim orkestrima u Bernu, Bazelu, Valensiji, Frajburgu, Štutgartu, Kelnu i Bonu, a od naredne godine bi trebalo da postane stalni šef dirigent ansambla Gudači sv. Đorđa.

Zašto ste odabrali Gudače sv. Đorđa?

– Nisam odabrao ja njih, odabrali su oni mene. Ovo je već drugi koncert sa Gudačima sv. Đorđa. Posle prvog koncerta prošle godine nastavili smo saradnju i već imamo planove i za sledeću godinu.

Kako je do te saradnje došlo?

– Dobio sam njihov poziv za njihov tradicionalni novogodišnji koncert. Izuzetno mi se dopao njihov pristup muzici i njihov odnos prema poslovima. To je jedna idealna kombinacija već iskusnih muzičara, koji sviraju od osnivanja, i mladih vrlo talentovanih svirača.

Kako izgleda rad u inostranstvu?

– Ovo mi je već 20. godina u inostranstvu. Počeo sam u Teatru Bazel kao repetitor u operi, studirajući paralelno dirigovanje. Moj rad se nastavio u Bonu, potom ponovo u Bazelu i posle toga je usledilo 12 godina rada u Teatru u Bernu, gde sam 12 godina bio šef dirigent u operi i pet godina umetnički direktor. Trenutno sam umetnički direktor i šef dirigent orkestra Opere Belas Artes u Meksiko Sitiju. Pored toga sam gostovao u Štutgartu, Palermu, Finskoj, Španiji i mnogim drugim gradovima i zemljama.

Da li možete tamo da promovišete nešto od srpske muzike (savremene, operske…)?

– Za sada sam to radio uglavnom kao pijanista. Imao sam nameru da izvedem operu „Mandragola“ Ivana Jevtića, ali nažalost iz tehničkih mogućnosti to nije bilo moguće u Bernu. Ideja bi bila da u budućnosti sa Gudačima sv. Đorđa u zemljama, kao što je, recimo, Meksiko, promovišemo srpske kompozitore.

Na koji način će vaše prisustvo obeležiti ansambl Gudači sv. Đorđa?

– Nadam se da ću ostaviti autorski pečat i nadam se jednoj češćoj saradnji sa tim orkestrom u sledećoj godini, što nažalost zbog mojih obaveza ove godine nije bilo moguće. Gde god budem bio u mogućnosti napraviću sponu Gudača sv. Đorđa sa svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari