– „Esnafski kurioziteti su da smo ove godine prvi završili postavku, iako je bila tehnički zahtevna i da se sa završnom obradom i posvećenošću detaljima sa nama može meriti još svega nekoliko paviljona“, kaže Ivan Grubanov, umetnik i delegat Srbije na ovogodišnjem 56. Bijenalu savremene vizuelne umetnosti u Veneciji, koji predstavlja zemlju s radom „Ujedinjene mrtve nacije“.

Ovo, po sebi, ostvaruje dinamičnu komunikaciju s temom čuvene smotre – „Sve budućnosti sveta“, koja se otvara danas, a trajaće do 22. novembra pod kustoskom upravom umetničkog direktora i selektora Okvui Envezora iz Afrike. Na Bijenalu se ove godine inače predstavlja 89 nacionalnih učesnika, uz 136 umetnika iz 53 zemlje koji tradicionalno izlažu u centralnom paviljonu u Đardinima i prostoru Arsenala.

Svoje prve utiske, prilično umoran od posla, specijalno za Danas iz Venecije, sumira umetnik Ivan Grubanov.

– Prošao je prvi dan otvaranja isključivo za profesionalnu publiku, kustose i mecene umetnosti, juče za umetnike i novinare i za sada su komentari na naš rad izvrsni. Kolege sa više iskustva tvrde da imamo izvanrednu posetu. Meni je najvažnije da smo koncepciju rada, samu ideju, vizuelizovali na maksimalistički način, da sam potpuno zadovoljan postavkom i sugestivnošću rada. Naša postavka u potpunosti korespondira sa preovlađujućim temama Bijenala i ono što posetioci najčešće ističu je emotivna sugestivnost, transfer emocija koji dobijaju iz našeg rada.

Naš sagovornik primećuje da s našom postavkom odlično korespondira susedni, austrijski paviljon gde se, kako kaže, „nalazi još jedna in situ intervencija na paviljonu, minimalistički zahvat na podu i plafonu koji menja arhitektonsku postavku i identitet zgrade. U susedstvu su nam još kompleksni video-radovi i jedna opširna izložba slika, te naš kutak Giardina deluje kao da je kuriran jer se radovi međusobno ne nadmeću već sarađuju“, konstatuje za Danas predstavnik Srbije Ivan Grubanov.

Naš paviljon otvoriće danas u 13 sati ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. Komesarka nastupa je Lidija Merenik, a otvaranju paviljona prisustvovaće mnogobrojni gosti iz sveta kulture i umetnosti iz zemlje i inostranstva.



 

Zastave država koje više ne postoje

Podna instalacija Ivana Grubanova izgleda ovako – po pločama sa cementnom glazurom postavljene su zastave deset država koje su postojale tokom 20. veka i tokom postojanja Bijenala, ali više ne postoje. Zastave su potopljene u boje i hemikalije koje tvore slike, otiske njihovih nabora i amblema. Posetiocima će biti omogućeno da hodaju po ovom oslikanom podu. Na zidovima su ispisana imena zemalja i godine njihovog nastanka i raspada. Među njima su Jugoslavija, SSSR, Čehoslovačka, Demokratska republika Nemačka i druge.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari