Uprava Beogradskog džez festivala najavila je juče u Domu omladine 31. izdanje ovog prestižnog muzičkog okupljanja. Iako će gosti festivala biti najavljeni tek na Svetski dan džeza, 30. aprila, organizatori ističu da ove godine festival traje nekoliko dana duže, ali i da se nastoji da tokom čitave godine budu organizovani događaji povezani sa džez feštom i džezom.


Kako ističe gradski menadžer i predsednik UO BJF Goran Vesić, među tim programima je i edukacija mladih o džez muzici, pa će tako u osnovnim i srednjim školama biti organizovana predavanja o istoriji džeza i uticaju na savremenu muziku.

– Ciklus koncerata „Džez za Dž“ je odlična prilika da se publika upozna sa beogradskom džez scenom. Jednom nedeljno, zapravo, subotom od 13 časova posetioci će moći da čuju domaće džez izvođače. Na ovaj način, osim promovisanja festivala, mogu se steći i novi posetioci, naročito među mlađom publikom – kazao je Vesić.

Među programima je i ciklus tribina „Istorija džeza“, koja je već startovala, a muzički teoretičar Mićun Ristić upoznaje publiku sa istorijom i uticajima džez muzike…

– Prodaja kompleta ulaznica već je počela, a za naše najvernije posetioce pripremili smo ograničen broj vaučera sa specijalnim popustom – u prodaji su kompleti ulaznica za Ponoćni program u sali Amerikana, po ceni od 1.000 dinara kao i kompleti ulaznica za Glavni program po ceni od 2.500 dinara – najavio je Vesić.

Programski menadžer BJF Dragan Ambrozić istakao je da je najveći izazov kada su pre 10 godina pokušali da obnove festival bilo to kako privući publiku. Brojni prateći programi su, kaže, odlična prilika da se što više mladih upozna sa džezom.

– Neverovatno je gledati subotom prava porodična okupljanja ovde u Domu omladine i to oko džez muzike. Naročito nam je važno da promovišemo domaće džez sastave i veliko nam je zadovoljstvo da predstavimo Marčelov novi skok u džez. To će biti dobra kopča sa mejnstrim muzikom koja će lakše otvoriti vrata onima koji tek počinju da slušaju muziku – istakao je Ambrozić.

Direktor BJF i v.d. direktora DOB Marko Stojanović naglasio je ovom prilikom da su strani novinari iznenađeni činjenicom da BJF ima najmlađu publiku u Evropi i da to ukazuje da u Srbiji nije sve rijaliti šou, kao i da „Srbija voli džez“.

Veći budžet

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je ovogodišnji budžet Beogradskog džez festivala 26 miliona dok je prošlogodišnji bio 18 miliona dinara. Kako kaže, Beograd je ponosan na ovaj festival i nastojaće da ubuduće ima što veći budžet, delimično od sponzora, a delimično od Grada.

 

Maraton i muzika

Ovogodišnji Beogradski maraton imaće, po ugledu na velike svetske maratone, muzičke punktove. Jedan od punktova biće upravo Beogradskog džez festivala, a sportiste i posetioce kod Ušća dočekaće Big Bend Čekaonica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari