Sedam izvanrednih pisaca iz naše zemlje, regiona i sveta predstaviće se novosadskoj publici na devetom Međunarodnom festivalu proze „Prosefest“ koji će biti održan sledeće sedmice u Novom Sadu u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, od 22. do 24. aprila. Gosti Novog Sada biće: Samanta Šveblin iz Argentine, Vesna Goldsvorti iz Engleske, Bora Ćosić iz Nemačke, Oto Horvat – Novosađanin koji živi u Italiji, Goce Smilevski iz Makedonije, Damir Karakaš iz Hrvatske i Jevgenij Vodolazkin iz Rusije.

Učenici novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, „Isidora Sekulić“ i „Svetozar Marković“, već se mesec dana pripremaju za razgovore sa poznatim piscima, jer se tokom tri dana ovog jedinstvenog festivala održava niz programa u gimnazijama u kojima upravo đaci vode razgovore o delima ovih autora, a organizuju se i programi u Kulturnom centru Novog Sada koji su otvoreni za publiku.

„Mi iz organizacije Festivala i Kulturnog centra Novog Sada smo srećni da svake godine ono što hoćemo da preporučimo za čitanje delimo sa učenicima gimnazija sa kojima sarađujemo od prvog dana. Svi koji su gosti „Prosefest“-a dele uverenje da su učenici najvažniji i najvredniji deo Festivala, jer su oni budući čitaoci i buduća kulturna elita našeg društva“, ističe Nedeljko Mamula, urednik Festivala.

Prvog dana „Prosefest“-a biće uručena nagrada „Milovan Vidaković“, koju su do sada na ovom Festivalu primili: Đerđ Konrad, David Grosman, Klaudio Magris, Alberto Mangel, Slobodan Tišma, David Albahari i Milisav Savić.

Dobitnik ovogodišnjeg međunarodnog priznanja za ukupno prozno stvaralaštvo biće objavljen na konferenciji za novinare u Novom Sadu i Beogradu 21. aprila, dan pre početka ovogodišnjeg Festivala.

Kulturni centar Novog Sada priprema i nekoliko programa „U susret Prosefestu“, tako da razgovori o književnosti počinju već od danas kada će biti organizovano veče posvećeno dobitnici Nobelove nagrade, kanadskoj spisateljici Alis Manro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari