Ovogodišnji filmski festival Trajbeka u Njujorku obeležili su „ženski filmovi“, koji su stigli iz inostranstva. Oni su zabeležili nekoliko pobeda.


„Rat veštica“, drama o 12-godišnjoj devojčici otetoj od naoružanih pobunjenika u saharskoj Africi, osvojio je nagradu žirija kao najbolje narativno ostvarenje, dok je Rejčel Mvanca (uloga devojčice koja je primorana da postane dete-vojnik) dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. „Svet pre nje“, indijski film koji pravi paralelu između takmičarki za Mis Indije i devojaka koje se nalaze u hinduističkom fundamentalističkom kampu, dobio je nagradu za najbolji dokumentarac. Strani filmovi su dominirali, pa je tako argentinska romantična komedija „Ulažem sve“, o profesionalnom igraču pokera, dobila nagradu za najbolji narativni scenario, dok je za montažu nagrađen neobičan dokumentarac o holokaustu iz Izraela „Ravnina“. Nagrada za najboljeg novog reditelj dokumentaraca pripala je Holanđaninu Jeroneu van Velzenu za „Vavumbu“, delo smešteno u Keniju.

Kao nastavak čudne sage kubanskih glumaca koji su nestali na putu ka festivalu, Havijer Njunez Florijan (koji je poslednji put viđen na aerodromu u Majamiju sa svojom koleginicom Anailin de la Rua de la Tore) podelio je nagradu za najboljeg glumca za rolu u filmu „Jedna noć“. O ovom ostvarenju se govori o Kubancima koji beže iz svoje zemlje u SAD. Florijan se nije pojavio da primi nagradu od 2.500 dolara, ali je zato tu bio Darijel Arečada, jedini glumac iz kubanskog ostvarenja koji je bio na njegovoj premijeri na Trajbeki. „Jedna noć“ je dobila i nagradu za fotografiju i za novog reditelja – Lusi Muloj, postdiplomca Njujorškog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari