– Prva premijera u 2015. u Operi i teatru Madlenianum održaće se u nedelju, 29. marta, kada će svoj život na sceni započeti komad sa glumom, pevanjem i plesom „Male tajne“ po tekstu i u režiji Gorana Markovića, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u ovoj pozorišnoj kući.

„Male tajne“ su priča o amaterskoj pozorišnoj trupi od njenog nastanka uoči Drugog svetskog rata, kao umetničkog „hira“ uglednog i tajnovitog beogradskog industrijalca Petra Radovanovića, preko ratne pozorišne „ilegale“ u centru Beograda i neuspelog pokušaja kulturnog rada u partizanskim redovima, do posleratnih ideoloških provera, rađanja Beogradskog dramskog pozorišta, raspada grupe zbog zabrane predstave „Čekajući Godoa“. Reč je o periodu od 1939. do 1958, a originalna muzika Zorana Simjanovića ima zadatak da muzički premosti predratne, ratne i posleratne godine u Beogradu. Predstava je bazirana na knjizi Gorana Markovića „Male tajne – jedna hronika“, objavljene 2008. u izdavačkoj kući Clio, čije se drugo izdanje očekuje do kraja nedelje.

Goran Marković je objasnio da je u knjizi nastaloj pre sedam godina „želeo da zabeleži tajne koje su glumci ranijih generacija odnosili sa sobom u grob“. Posebno ga je, kako je rekao, zanimao fenomen koji se u pozorišnom životu stalno ponavlja – sticanje uslova da se neki ljudi okupe, naprave dobro pozorište, koje se potom raspadne.

– Nikad do sada nisam radio komad sa pevanjem, a taj žanr kod nas i nema neku tradiciju. Zajedno sa Zoranom Simjanovićem rešio sam da skočim u tu vodu i da plivamo. Napravili smo hroniku o muzici od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka – naglasio je Marković.

Simjanović je dodao da je njemu ova pozorišna priča ličila na nastajanje prve rok grupe u Beogradu – Silueta, u čemu je i sam učestvovao. On je pohvalio tekstopisca songova Branka Stevanovića i bend Hot klub Belgrejd, koji u predstavi svira uživo.

Prema rečima Gorana Markovića, svi dramski likovi su fiktivni. U „Malim tajnama“ glume, pevaju i plešu: Predrag Ejdus, Marinko Madžgalj, Tihomir Stanić, Srđan Timarov, Petar Benčina, Andrijana Oliverić,  Branislava Podrumac, Miodrag Radonjić, Miloš Anđelković, Rade Ćosić i Andrija Kuzmanović.

Reditelj Nebojša Bradić, koji je u „Malim tajnama“ uradio scenografiju, ocenio je „ovaj projekat kao značajan jer povezuje životno iskustvo i umetničko delo, što je važan korak u očuvanju pozorišnog nasleđa u formi pozorišne predstave“. Kostimografiju i koreografiju za „Male tajne“ potpisuju Dragana Ognjenović i Marko Knežević. Reprize su najavljene za 4. i 26. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari