„Preživeo sam sve užase kojima se moja sirota majka podvrgla: igle za štrikanje, čajeve od trešnjinih peteljki i slične pokušaje pobačaja… To treće dete koje nije želela bio sam ja, Žerar.

I preživeo sam“, piše u svojoj autobiografiji „Tako je to bilo“ poznati francuski glumac Žerar Depardije. Ovo zanimljivo štivo napisano na nešto više od stotinak stranica izazvalo je brojne polemike u Francuskoj. Kod nas ga je objavila Čarobna knjiga, a sa francuskog prevela Tamara Andrić Atanacković.

Depardije, naime, već na prvim stranicama, ruši sliku o sebi kao nedodirljivoj filmskoj zvezdi i bonvivanu i otvara nam dušu, tako da ćemo od samog početka, kroz njegov intimni monolog, svet posmatrati autorovim očima. To su oči deteta koje nije trebalo da se rodi, koje ni škola nije htela, koje nema šta da izgubi pošto ništa nema i koje će celog života forsirati sudbinu. Skitnica već sa četrnaest godina, glumac je postao igrom slučaja, a kao odrastao čovek živi životom bez predrasuda i oslobođen veza, zanemarujući pravila i ne praveći ni poslovne, ni lične kompromise. Ova potresna autobiografija velikog umetnika, napisana iskreno i žestoko, pleni divljim, ali veoma osećajnim duhom čoveka koji se svesno ne hvali nijednim svojim uspehom, niti se stidi neuspeha, već sve vreme, uporno i dosledno, veliča život onakav kakav jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari