Grupa nezadovoljnih građana protestovala je ispred Hrvatskog kulturnog doma u Rijeci, gde je preksinoć premijerno izvedena predstava „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra.


Predstava posvećena dvanaestogodišnjoj srpskoj devojčici ubijenoj 1991. godine u Zagrebu ispraćena je dugom tišinom u publici, pišu hrvatski mediji.

Frljićev autorski projekat već je izazvao burne reakcije u delu hrvatske javnosti, a Udruženja veterana Rijeke tražilo je da se skine sa repertoara. Na natpisima ispred pozorišta pominjale su se hrvatske dečje žrtve, a glumac Rade Šerbedžija je pročitavši transparente, razmenio nekoliko reči s građanima koji misle da se slučaj Aleksandre Zec koristi za bacanje ljage na Hrvatsku i hrvatske branitelje.

Hrvatski mediji preneli su da sama predstava traje četrdesetak minuta, da ima malo teksta, a da se povremeno koristi i sudskim iskazima optuženih, ali ne i osuđenih za ubistvo porodice Zec, što je izazvalo „retko mučan osećaj i sasvim sigurno nema samo pozorišni značaj“.

Predstava ukazuje na ćutanje koje prati ovaj događaj već dve decenije, a oslikana su i emotivna reagovanja onih kojima smeta otvaranje ovakvih tema, javili su hrvatski mediji.

Premijeri predstave prisustvovali su hrvatska ministarka kulture Andrea Zlatar Violić, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Uoči premijere, predstavljena je i publikacija Tamare Opačić o Aleksandri Zec i njenoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari