Etnografski muzej do 10. avgusta biće domaćin izložbi „Tragom spiralnih niti“, na kojoj se poznati kostimografi Milanka Berberović i Ružica Ristić, zajedno sa slikarkom na svili Oliverom Milunović, predstavljaju unikatnim modnim predmetima inspirisanim narodnom nošnjom. Reč je o odeći, obući, nakitu, modnim detaljima koji su provokativni koliko i tradicionalni.


Kod Ružice Ristić i Milanke Berberović trag je ostavio i rad u pozorištu, dok je zlatom i srebrom slikana svila Olivere Milunović ovog puta inspirisana srpskom ženskom nošnjom iz Prizrena – jelekom i mintanom od pre jednog veka. Njihova želja je da to savremeno čitanje srpske kulture odevanja u 19. i prvoj polovini 20. veka preraste u modni hit.

„Za svoj savremeni modni dizajn autorke su bile inspirisane nošnjama koje su rukotvorile žene od belog domaćeg sukna, koje su bile bogato vezene raznobojnom vunom i pamukom, protkane „zlatnim“ i“ srebrnim“ žicama: zubuni, mintani, jeleci, tkanice, prsluci… skladno komponovanih motiva, živopisnih boja i ornamenata – geometrijskih, floralnih, spiralnih… raznovrsnošću oblika i ukrasa; polihromnim vezom; aplikacijama sa kićankama i srmenim gajtanima… Napajajući se lepotom nošnje, smelo eksperimentišući, umetnice su se igrale sa tradicionalnim motivima i ornamentima, vešto oživevši i osveživši srpski folklor. Uzimajući elemente i ikonografiju iz prošlosti, one prenose svoj doživljaj na platno, svilu, brokat, saten, kožu … i na jedan dosledan, plemenit i moderan način ostavljaju utisak uspešne sinteze tradicionalnog i savremenog“, piše u Katalogu izložbe istoričar umetnosti Maja Škaljac Stanošević.

Ona podseća da je „trio“ Berberović, Ristić i Milunović već nekoliko puta uspešno zajedno izlagao i ocenjuje da su „izloženi radovi u Etnografskom muzeju dokaz da su se umetnice hrabro, znalački i emotivno unele u istraživanje tematike, da su uspele da ožive duh prošlosti, smeste ga u savremeni kontekst i odaju utisak suštinske povezanosti davnih vremena i modernog doba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari