U čast velikanima italijanske književnosti – Danteu, Petrarki i Bokaču, a povodom značajnih jubileja koji će se odigrati naredne godine, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ pripremila je izložbu knjiga i likovnih radova, koju će danas u 13 sati otvoriti Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu.


Naredna, 2015. godina, proteći će u znaku proslave 750 godina od rođenja Dantea, čiji je Pakao po svemu sudeći završen upravo 1314. godine – pre tačno sedam vekova. Ovom dvostrukom jubileju pridružile su se i godišnjice smrti Petrarke i Bokača, koji zajedno sa Danteom čine firentinski trijumvirat čije delo predstavlja temelj celokupne moderne evropske književnosti. Tim povodom Univerzitetska biblioteka u okviru višegodišnje serije Klasici svetske književnosti – jubileji, organizuje izložbu knjiga iz svog fonda i izložbu tematskih studentskih likovnih radova.

Na izložbi knjiga će moći da se vide dela ovih pisaca u originalu i prevodu na srpski i druge jezike, kao i publikacije koje sadrže tumačenja najrazličitijih aspekata stvaralaštva Dantea, Petrarke i Bokača – monografije, zbornici, periodika, doktorske disertacije, istorije književnosti. Bogato ilustrovani prateći katalog u štampanom delu sadrži hronologiju života i stvaralaštva tri pisca, odlomke iz tumačenja i druge priloge, a na priključenom disku bibliografiju od preko 400 jedinica. Paralelno je postavljena izložba radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, sa motivima iz života i stvaralaštva navedenih pisaca.

Autorke izložbe su: Vuka Jeremić i Nataša Vasiljević, bibliotekari savetnici. Na otvaranju će govori i prof. dr Snežana Milinković, upravnica Katedre za italijanistiku Filološkog fakulteta.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a realizuje se u saradnji sa Filološkim fakultetom, Fakultetom likovnih umetnosti i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari