Svetski dan knjige i autorskih prava biće obeležen danas brojnim programima i akcijama u više od 50 javnih biblioteka u Srbiji. U slavu Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa, u Specijalnoj komori ispred Centralne čitaonice Narodne biblioteke Srbije pred posetiocima će se naći prva izdanja prevoda na srpski Šekspirovog dela „Venus i Adonis“ iz 1861, u prevodu Ace Popovića, objavljenog u Beču, odlomak iz Servantesovog „Don Kihota“ iz 1862, u prevodu Đorđa Popovića Daničara, kao i članak posvećen Šekspirovom jubileju koji su pisali srpski logoraši u rukopisnom listu „Puls“ 1916. godine.

Gradskim bibliotekama u Pančevu i Vršcu biće poklonjeno po 200 knjiga iz fonda nacionalne biblioteke.

U nacionalnoj biblioteci danas će svečano biti pušten u rad najnoviji kompleti kompakt polica koje znatno štede prostor za smeštaj knjiga, što već postaje problem za ovu ustanovu, s obzirom na to da u svom fondu ima skoro šest miliona knjiga i druge građe. Uz podršku Ministarstva kulture, NBS je obezbedila i instalirala novih 2.300 metara kompakt polica, ukupne vrednosti od 20.580.000 dinara.

Biblioteka grada Beograda na Svetski dan knjige organizuje tradicionalnu akciju „Svi smo mi u Biblioteci“, u kojoj javne ličnosti postaju bibliotekari, uslužujući čitaoce i preporučujući pojedine naslove. Danas će od 11.30 do 12.30 to biti: Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Katarina Žutić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Danica Maksimović, Goran Marković, Jovan Memedović, Olivera Kovačević, Kornelije Kovač, Dušan Kojić Koja.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ danas u 12 sati u sali na prvom spratu predstavlja početak rada na prvoj kolekciji sive literature u Srbiji.

Siva literatura obuhvata materijale kao što su katalozi proizvoda, uputstva za upotrebu, izveštaji, radni papiri istraživačkih grupa, neobjavljeni rukopisi, brošure, blogovi, i slično. Ovu literaturu ne kontrolišu komercijalni izdavači, jer primarna namera autora nije objavljivanje dela. Temu sive literature osvetliće kroz predavanje „Mogućnosti za razvoj sive literature u bibliotekama Srbije“ bibliotekari Milena Kostić i Emila Mitić.

Na platou ispred Hrama Svetog Save u 18 sati Ljubivoje Ršumović svečano će otvoriti drugi Festival knjige „Svi smo mi čitaoci“, koji su pripremili NBS i Udruženje izdavača i knjižara Srbije. Festival će trajati do 4. maja, a odmah po otvaranju biće održano književno veče „Tri pisca traže lica“, na kome će Ana Ristović, Igor Marojević i Dejan Stojiljković ponuditi odgovore na pitanja: da li su pisci danas zadovoljni svojim javnim licem i uobličenjem, kome pisci šalju svoje misli i reči izvan prostora fikcije, gde je piščeva publika i šta je danas naličje jednog pisca.

Na festivalu će se naći 17 izlagača koji će ponuditi svoja izdanja sa posebnim popustima. Akcije će biti održane u 82 knjižare „Vulkana“, „Delfija“, „Evro-Đuntija“, „Kreativnog centra“, „Stilosa“, „Mladinske knjige“, „Derete“, „Dobre knjige“ i „Pčelice“ u 15 gradova širom Srbije: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Valjevu, Čačku, Kruševcu, Smederevu, Šapcu i Užicu. Tokom naredna dva vikenda (26. i 27. aprila i 3. i 4. maja) posetioci će na Svetosavskom platou moći da prisustvuju predstavljanju stvaralaštva eminentnih domaćih autora za decu i da učestvuju u interaktivnom programu za najmlađe.

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, obeležava se od 1995. godine pod pokroviteljskom Uneska. Ovaj datum je simboličan u svetskoj književnosti, jer su na taj dan 1616. godine umrli Migel de Servantes i Viljem Šekspir.

Popust za članove biblioteka

IP Arhipelag povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava organizuje specijalnu akciju Članska karta biblioteke, tokom koje će čitaoci koji imaju člansku kartu bilo koje javne biblioteke u Srbiji moći da kupuju knjige ovog izdavača s popustom od 30 odsto, koji imaju i članovi Kluba čitalaca Arhipelag.

Čitaoci će moći da kupuju knjige Arhipelaga u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II), svakog radnog dana od devet do 17 časova, ili tako što će na imejl Kluba čitalaca Arhipelag klubŽarhipelag.rs poslati porudžbinu i skeniranu člansku kartu neke od javnih biblioteka u Srbiji. Knjige će čitaocima u unutrašnjosti biti poslate istog dana pouzećem. Akcija traje do 30. aprila.

Video-čitanja stihova i proze

Književna opština Vršac obeležiće Svetski dan knjige kraj velikog LED ekrana na Gradskom trgu u Vršcu danas u 12 sati. Tim povodom snimljen je spot u kojem su svoje stihove i prozne tekstove govorili članovi KOV-a, Vršačkog književnog kluba i udruženja „Leonardo“ iz Vršca. Spot će biti emitovan tokom dana u određenim vremenskim intervalima, kako bi se građanima skrenula pažnja na knjigu i podstakao ih na čitanje. Za prve posetioce ovog praznika pisane reči, KOV je pripremio poklone – određeni broj svojih izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari