„UK ‘Vuk Karadžić’ nalazi se u dramatičnoj finansijskoj situaciji, prouzrokovanoj štetnim i lošim rukovođenjem direktorke Sanje Đurđević, koja je smenjena sa te funkcije 4. marta“, ističe u saopštenju medijima nova uprava ove kulturne ustanove.

To su, kako kažu, razlozi koji mogu prouzrokovati ozbiljne posledice, drugim rečima gašenje i nestanak „Vuka“ sa kulturne mape Beograda.

U pitanju su dugovi koje Ustanova ne može da vrati, a takođe i porez na imovinu. Podsećamo čitaoce da je upravo UK „Vuk Karadžić“ u svoje prostorije prihvatio ansambl, ali i repertoar pozorišta „Boško Buha“, dok se vrši sanacija scene i gledališta ovog dečjeg teatra.

Zaposleni u „Vuku“ uputili su otvoreno pismo svima onima koje smatraju odgovornima za naizgled bezizlaznu situaciju u kojoj se našla ustanova sa renomeom koji je negovan šest decenija i koja je za to vreme odnegovala generacije kulturnih poslenika počevši od filma, preko pozorišta, festivala, muzičkih, književnih, likovnih, edukativnih, distraktivnih programa, pa preko teatra pokreta… „Spontano se nameće pitanje zašto nakon renoviranja zgrade, u čiju rekonstrukciju su uložena materijalna sredstva u milionima evra, i stvoreni tehnički i svi ostali uslovi za realizaciju brojnih sinkretičkih programa na visokom estetskom nivou, ne može više da postoji, i ko će za to snositi odgovornost?“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari