Otvaranjem izložbe Rrona Qene, najistaknutijeg pripadnika savremene vizuelne scene iz Prištine, večeras u 20 sati u Inex galeriji zvanično će početi istraživačka faza Baushtelle Balkan Temple projekta u Beogradu. Projekat čije ime u prevodu znači „gradilište“, okuplja mlade umetnike Beograda, Prištine i Ciriha, koji kroz zajednički kreativni proces pokušati da izraze svoje reakcije na pitanje – U šta ti veruješ? Počeo je u Cirihu, a do 8. avgusta se seli u Beograd, da bi bio završen u Prištini.

Više od 20 umetnika iz ova tri grada boravi u njima tokom leta gde će zajedno sa lokalnim umetnicima kroz različite programe i događaje učestvovati u procesu koji je ključan za promišljanje i formiranje njihovih radova, a koji će biti predstavljeni u finalnim šestočasovnim performansima koji će u septembru reprezentovati njihov zajednički višenedeljni rad.

U Beogradu će biti organizovani različiti programi (izložba, predavanja, muzički program) koji treba da sa različitih aspekata otvore pitanje verovanja, ali i prikažu šta je ono što je trenutno aktuelno na muzičkoj i likovnoj sceni Prištine. Umetnici iz Beograda biće takođe predstavljeni u Prištini u narednim nedeljama.

Pored izložbe Rrona Qene, program čini i predavanja – o nezavisnoj umetničkoj sceni kao i  značaju i mogućnostima angažovanog teatra Dijane Milošević, na temu uloge religije i njenog uticaja na savremeno društvo Milana Vukomanovića, kao i o medijskim stereotipima danas i na koji način oni utiču na društvo, kulturu i vreme u kojem živimo Vlatka Ilića. Takođe KC Grad će ugostiti Private Recital Session 6. avgusta u okviru muzičke večeri Zaokret.

Svi programi su besplatni i otvoreni za publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari