Premijera filma „Poseta“ Mihaela Madsena jedno je od najinteresantnijih dešavanja na ovogodišnjem Beldoksu, smatraju organizatori ovog međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Reč je o teško zamislivom spoju dokumentarnog i naučnofantastičnog filma, gde već na njegovom samom početku gledalac biva izmešten u vizuru vanzemaljskog bića, tek pristiglog na Zemlju.

Neka od pitanja na koja se ovom zamenom teza traži odgovor su: Kako bi nas ovakvo biće doživelo? Kakvu bi komunikaciju sa njim uspostavili za to zaduženi eksperti? I ko su oni uopšte? Da li bi ovakva poseta predstavljala povod za radost ili za strah? Da li se ljudska civilizacija može percipirati dovoljno samosvesnom, harmoničnom i prosperitetnom, odnosno vrednom pažnje i poštovanja od tehnološki i moralno superiornije vrste?

Najpozvaniji eksperti kameri poveravaju najdublje profesionalne i lične nedoumice, prepuštaju se detinje iskrenim maštarijama, uvode nas u svet imaginarnih mogućnosti, uz vidljivo nerazvijene sposobnosti za kritičko samosagledavanje i autokorekciju. Kroz njihove nadahnute rečitative usporeni prizori ovozemaljskog života dobijaju drugačija, metafizička, apstrahovana značenja, ljudska civilizacija postaje groteskno haotična i nezrela, dok se gledaočevo egzistencijalno uporište nepogrešivo pomera u pravcu prevazilaženja sebičnih, egocentričnih poriva. „Sa stilskom i metafizičkom perspektivom Kjubrikove 'Odiseje u svemiru', Mihael Madsen, jedan od najbitnijih evropskih stvaralaca na polju filmske i konceptualne umetnosti, uspeo je da napravi dokumentarac koji na nenametljiv i duhovit način tretira najsloženija egzistencijalna pitanja“, kažu stručnjaci za ostvarenje koje je na programu Beldoksa 9. maja u 20 sati u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari