Godinama sam se pitala ko smišlja nemaštovite nategnuto rimovane SMS-ove za praznike. Ove godine sam videla da postoji obilje sajtova na kojima možete da ukucate svoju uskršnju pesmicu. A narod bez ikakvih ograda daje sebi slobodu da se izrazi u stihu.


Ima više kriterijuma prema kojima može da se napravi podela tih tekstualnih dragulja. Prvi kriterijum može da bude formalan, da li autor naginje proznom ili poetskom izrazu. Češći su ovi koji stvaraju stihove i trude se da rimuju. Kod njih je interesantno opkoračenje. Da li je u pitanju odsustvo sluha ili sklonost ka slobodnom stihu, ne znam, ali meni dok čitam zvuči kao izgrebana ploča. Vidi se, narodni pesnik ume da ponovi osmerac, međutim, između dva ugura pet stihova različitog metra.

Dalje, poruke slate za Uskrs mogu da se podele prema nosiocima radnje. Recimo, u gomili SMS čestitki učestvuju zečevi. Oni ostavljaju kupus i šargarepu samo da bi primaocu poruke poželeli srećan praznik (u pokušaju banalne rime koji se završava samo suglasničkim podudaranjem: „ostavio zeka i šargarepu i kupus, samo da bi tebi poželeo srećan Uskrs“). Česti su anđeli. Oni sa motivom nepoznatim bilo kome poleću da bi dodirnuli lice primaočevo i na svojim krilima doneli lepe želje. Moje poznavanje religiozne simbolike nije dovoljno da poveže elemente velikog broja čestitki koje sam pročitala.

Naišla sam i na čudne kauzalne veze u nekim porukama: „Nek današnji dan bude radostan, nek sunce sija, jer je na istoku Rusija…“ Kakve sad ima veze Rusija?

Većina čestitki završava se uobičajenim pokličem: „Hristos vaskrse!“ na koji bi trebalo odgovoriti, ponovo uobičajenim: „Vaistinu!“ Ali ima onih koji vas ostavljaju bez prostora da upotrebite očekivani odgovor. Uglavnom počinju sa „Neka…“ i ne sadrže poznat uzvik. Kad dobijete baš tu nezgodnu poruku, imate mali problem. Šta uzvratiti? Neka sve bude mnogo dobro, neka svi budu radosni, neka blistaju od sreće… Jedini odgovor u skladu sa, često obimnom, željnom rečenicom bio bi „Neka!“

Od svih pročitanih literarnih crtica ovog sub-subžanra (religiozni praznični SMS-ovi), najzanimljiviji mi je bio jedan psihološki. U njegovoj osnovi je želja pošiljaoca da prigrli primaoca i ublaži mu osećanje usamljenosti. Prenosim ga u potpunosti, nemoguće ga je prepričati. „Budi zauvek svoj i volimo te takvog i pozdravljamo i uvek smo uz tebe i neka ti Bog da zdravlje i puno sreće i prijatelja jer će ti u životu jako trebati!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari