Odluka o konačnoj listi dobitnika priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi znaće se 8. januara, kaže za Danas jedan od članova komisije za dodelu nacionalnih penzija, glumac Tihomir Stanić. Uprkos pisanjima nekih medija u kojima se navode imena pojedinih umetnika i kulturnih radnika koji će navodno nositi ovo priznanje, kako Stanić ističe, tačan spisak znaće se tek početkom sledeće godine. Prema njegovim rečima, još uvek se ne zna ni koji će broj nacionalnih penzija biti odobren, budući da Ministarstvo kulture i Vlada tek treba da obezbede sredstva.


Ovih dana se u pojedinim štampanim medijima licitiralo sa od 36 do 40, odnosno čak 45 budućih primalaca nacionalnih penzija, koje je navodno već odobrila sedmočlana komisija. Takođe, bilo je reči i o nezvaničnim sigurnim dobitnicima, među kojim su Milovan Vitezović, trubač Feat Sejdić, kompozitor, dirigent i aranžer Vojkan Borisavljević, glumci Miki Manojlović, Milan Lane Gutović, Predrag Ejdus, Olivera Katarina, pevač Predrag Živković Tozovac… Ipak, ova nagađanja, prema Stanićevim rečima, nisu potpuno tačna.

– Članovi komisije dogovorili su se da pre zvanične odluke ne govore u medijima o imenima dobitnika, i ja se toga pridržavam. Mogu vam samo reći da su neka od tih imena koja su se pojavila tačna, a neka nisu – kaže Stanić.

Od kad su uvedene nacionalne penzije 2007. godine, na udaru kritika su i oni koji dobiju priznanje i oni koji o njima odlučuju. Spekuliše se i o pritiscima na članove komisije koji o priznanjima odlučuju, a oni su ove godine izjavili da će podneti kolektivnu ostavku ako toga bude. S druge strane, Ministarstvo kulture je pojedina imena koja na spisak dobitnika nije uvrstila komisija obrazlagalo diskrecionim pravom ministra da ih na spisak doda. Prve godine priznanje je dobilo čak 258 umetnika i kulturnih radnika, dok je narednih godina dobitnika bilo znatno manje, uglavnom oko 50.

Negativne komentare uglavnom izazivaju i kriterijumi po kojima se nacionalne penzije dodeljuju, pa se tako pored umetnika koji su svojom kontinuiranom umetničkom delatnošću i nagradama zadužili svoju zemlju, prijavljuju i estradne zvezde. Tako se ove godine spekuliše o pevačici Zorici Brunclik, kompozitoru i muzičaru Milutinu Popoviću Zaharu i pevaču Predragu Živkoviću Tozovcu kao potencijalnim nosiocima ovog priznanja.

Takođe, svake godine ostane nejasno da li je ček uvećan za 50.000 dinara nagrada ili socijalna pomoć, što je nedavno istakao i sam ministar kulture Bratislav Petković.

– Te penzije bi trebalo da budu nagrada, ali su najčešće socijala. Ima glumaca koji su držali repertoar pozorišta, a imaju penziju od jedva 30.000 dinara – kazao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari