Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada u Leskovačkom kulturnom centru u subotu uveče završen je Sedmi internacionalni festival filmske režije Liffe. Glavno festivalsko priznanje Grand Prix „Živojin Žika Pavlović“ pripalo je Ivanu Ikiću za režiju filma „Varvari“.

Drugu nagradu za režiju dobio je Boban Skerlić za film „Top je bio vreo“, dok je treću nagradu osvojio slovenački reditelj Rok Biček za film „Razredni neprijatelj“. Žiri, koji su činili režiseri Stole Popov i Miša Radivojević i glumica Radmila Živković, dodelio je i dva specijalna priznanja, Mini Đukić za film „Neposlušni“ i crnogorskom reditelju Nikoli Vukčeviću za film „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“. Dve glumačke nagrade „Zlatni lešnik“ pripale su Aniti Mančić za ulogu u filmu „Top je bio vreo“ i Igoru Samoboru za ulogu u filmu „Razredni neprijatelj“.

Umetnički direktor Festivala, reditelj Darko Bajić, proglasio je manifestaciju zatvorenom rečima „Bićemo prvaci sveta“, dodajući da ne želi da zatvori ovogodišnji festival, već da otvori naredni koji će biti još bolje od prethodnog.

Na ovogodišnjem Festivalu Liffe, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Leskovca, prikazano je 20 filmova, od toga 12 ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije u glavnom takmičarskom programu. Van konkurencije je prikazan kultni film Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“. Omaž jednom od najznačajnijih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma zaokružen je izložbom ličnih predmeta slavnog sineaste. Glumcu Draganu Nikoliću dodeljena je nagrada „Živojin Pavlović“ za afirmaciju srpskog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari