Tradicionalni novogodišnji koncert Kamernog orkestra „Gudači Sv. Đorđa“ biće održan 29. decembra u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini.

Orkestar će nastupiti pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića, koji je od ove godine gostujući šef dirigent Gudača Sv. Đorđa, a trenutno je šef dirigent operske kuće Belas Artes u Meksiko Sitiju. Kao solistkinja će nastupiti italijanska pevačica Silvia Dela Beneta, sopran. Publika će moći da uživa u vedrim melodijama operskih kompozicija Mocarta, Donicetija, Belinija, Verdija, Pučinija…

– S obzirom da je kamerni orkestar sastavljen od gudača, ne biramo nešto što se za Novu godinu izvodi u Narodnom pozorištu ili Sava centru. Na programu će biti najčuvenije arije, kao što je „Travijata“. Inače, ja sam prvi put gostovao u Meksiku pre dve godine a posle toga je došlo do ideje o ozbiljnijoj saradnji. Od tad sam šef dirigent operske kuće Belas Artes u Meksiko Sitiju, koja ima sjajnu akustiku, a dirigujem operu i balet. Nije isto dirigovati u Finskoj, Italiji ili Meksiku. Svaka zemlja ima svoju istoriju zvuka. Ono što sam ja pronašao ovde su vrhunski gudači. Zbog toga se ovakav koncert ne dešava svakog dana i to je ono što me posebno raduje – izjavio je Srboljub Dinić.

Profesor Petar Ivanović, osnivač gudačkog orkestra „Sv. Đorđe“, istakao je da voli da radi sa ovim ansamblom.

– Ovo je drugi put da maestro sarađuje s gudačima. On ima veliko iskustvo i kao pijanista i sa gudačkim instrumentima. Zadovoljstvo mi je da 23 godine radim s ovim orkestrom. Druženje s mladim ljudima je lepo, korisno i nezaboravno. Ipak, stanje u klasičnoj muzici je poražavajuće. Ne znam odakle im ta volja i hrabrost da bi opstajali, ali za ovakav koncert se živi – naglasio je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari