Najpoznatiji slikari iz doba bečkog bulevara Ring, Simon Vizental i njegovo delovanje, Edvard Munk i remek-dela nemačkog ekspresionizma – ove i druge izložbe prikazuju se u drugoj polovini 2015. godine u Beču.

Belvedere se od 3. jula do 11. oktobra izložbom „Klimt i bulevar Ring“ posvećuje harizmatičnim slikarima onog doba. Polazeći od opusa Hansa Makarta izložba doseže do trijumfa mladog slikarskog kolektiva oko Gustava Klimta.

Izložba „Vizental u Beču“ u Jevrejskom muzeju povodom desetogodišnjice smrti ovog velikog Austrijanca (1908-2005) osvetljava njegovu povezanost sa gradom njegovog delovanja. Izložba traje od 20. septembra ove do marta 2016. godine.

Albertina predstavlja Edvarda Munka kao pionira štampane grafike od 25. septembra ove do 10. januara sledeće godine. Na izložbi će biti 120 najznačajnijih dela ovog norveškog umetnika poput „Krika“, „Madone“ ili „Poljupca“.

uzej Leopold izložbom „Šarenilo. Remek-dela nemačkog ekspresionizma“ od 9. oktobra ove do 11. januara sledeće godine predstavlja izbor od 30 slika i 80 radova na papiru svih glavnih predstavnika nemačkog ekspresionizma iz kolekcije Muzeja Osthaus u Hagenu kao i predstavnike Novog umetničkog udruženja iz Minhena i Plavog jahača.

Nakon velikog uspeha izložbe o Lucijanu Frojdu 2013. i 2014. godine Muzej istorije umetnosti u saradnji sa Kraljevskom Akademijom umetnosti iz Londona predstavlja izložbu „Džozef Kornel: Nostalgija“. Ovo je prva prezentacija američkog umetnika Kornela uopšte u nekom muzeju u Austriji i traje od 20. oktobra ove do 10. januara sledeće godine.

Još jedna izložba u Belvdereu biće otvorena od 22. oktobra ove do 28. februara sledeće godine pod nazivom „Klimt-Šile-Kokoška i žene“. Izložba istražuje sve razlike i sličnosti i otvara nove uvide u odnose među polovima u ranom 20. veku.

Dansko-islandskom umetniku Olafuru Eliasonu je posvećena obuhvatna pojedinačna izložba na dve lokacije u Beču – u baroknoj Zimskoj palati princa Evgenija i u TBA21-Augartenu. Od 21. novembra ove do 6. marta sledeće godine biće prikazana ključna dela iz tri najznačajnije privatne kolekcije: TBA21 iz Beča, iz grada Meksika i Buenos Airesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari