Povodom obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata u Etnografskom muzeju u Beogradu preksinoć je otvorena izložba „Veliki rat i mali čovek“ posvećena vojnicima i civilima, čija se imena ne pominju u udžbenicima istorije i ratnim enciklopedijama, a koji su svoje živote i sudbine od 1914. do 1918. utkali u velike pobede, stradanja tokom okupacije i oslobođenje Srbije.


Otvarajući izložbu, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac poručio je da „ne postoje veliki i mali narodi, ljudi i ratovi, jer su svi ratovi veliki po stradanju, kao što je veliki svaki čovek koji u ratnim nesrećama sačuva dostojanstvo“.

Fotografije, kućni predmeti iz seoskih i varoških kuća u Srbiji iz predratnih i ratnih vremena u prve dve decenije 20. veka, krajputaši sa jabukom, kadionicom i poljskim cvećem svedoče o životu u Srbiji tokom Velikog rata. Autorke izložbe su Vesna Bižić Omčikus, Jelena Tucaković, Mirjana Kragulj Ilić, Tajana Mikulić i Vesna Marjanović, kojima je u pisanju dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga pomogla Božica Mladenović.

Katalog mnogo detaljnije od same izložbe, koja će trajati do sredine aprila 2015, obrađuje različite aspekte života u godinama Prvog svetskog rata, kako u okupiranoj Srbiji, tako i u izbeglištvu. Tu su čuvari srpske kulture bez oružja – upravnici i poslenici biblioteka, muzeja, Državnog arhiva, Narodnog pozorišta i Beogradskog univerziteta, opisi detalja vojničkog života, austrougarske i bugarske okupacije Srbije od 195. do 1918, dnevnički zapisi Beograđana tokom ratnih godina, tekstovi o privredi, porodičnom i društvenom životu, strahovima i odnosu prema smrti u ratnim uslovima, memorijali – srpska groblja u Srbiji i van nje.

Počinje obnova Manakove kuće

Na otvaranju izložbe „Veliki rat i mali ljudi“ Ivan Tasovac najavio je početak obnove Manakove kuće. Mirjana Menković, v. d. direktora Etnografskog muzeja, izjavila je za Danas da je reč o „sanaciji, malom preuređenju u skladu za propisima službe zaštite i kompletnom ambijentalnom uređenju Manakove kuće, u okviru kog će stalna muzejska postavka dobiti nove sadržaje – likovni program, radionice starih tehnika slikanja, tkanja, veza, izrade čipki, kao i prodavnicu vrhunskih proizvoda tradicionalne kulture nematerijalne baštine. Prema njenim rečima, urađeni su glavni projekti za obnovu Manakove kuće, sagrađenu 1830. u Savamalskoj ulici, a 2015. biće godina udarnih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari