Posle dvoipogodišnje pauze, Veridijeva opera „Atila“, u režiji Dejana Miladinovića, večeras se vraća na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu. Njenu obnovu obeležiće i dva debija – bas Dragoljub Bajić prvi put peva naslovnu rolu – hunskog vođu poznatog kao Bič Božji, dok u ulozi rimskog vojskovođe Ecija prvi put nastupa bariton Vuk Zekić.

– Ulogu Atile počeo sam da spremam pre skoro tri godine, kada se radila jedna od obnova. Spletom raznih okolnosti tada nisam pevao, ali u životu sve dođe u pravo vreme. Mislim da sam tek sada spreman vokalno, mentalno i fizički – ovo volim da zovem i „bodi-bilding operom“ – da donesem Atilin lik i da njegov karakter prezentujem publici onako kako mislim da treba – kaže za Danas Dragoljub Bajić.

On objašnjava da su Zekić i on vredno radili na ulogama i da su „spremni za izazove u ovoj operi“. Atila je, napominje Bajić, „vokalno najzahtevnija uloga koju je do sada radio – peva se punim glasom, bez mnogo kalkulisanja“.

– To je Verdi, mora da se peva „momački“ – kaže sagovornik Danasa, napominjući da u ulozi Atile najviše voli da sluša Semjuela Remija.

Posle tumačenja glavne role u „Atili“ Bajić bi do kraja sezone trebalo da po prvi put nastupi i u ulozi kralja Filipa Drugog u Verdijevom „Don Karlosu“, čija se obnova u NP planira u aprilu. Kaže da mu se posle dosadašnjih proba čini da je to uloga koja mu najviše leži od svega što je do sada pevao.

Bajić je solista Beogradske opere od 2003, često gostuje u Rumuniji, Austriji i Nemačkoj. Kaže da su nekada neprikosnoveni srpski basovi i baritoni posle pada Berlinskog zida i otvaranja Istočnog bloka dobili jaku konkurenciju u pevačima iz Rusije, Bugarske, Rumunije, kao i iz Azije, ali da „ovakvih balkanskih glasova kao naših nema mnogo“.

– Igram upravo na tu kartu, a osim što sam bas, što je retkost u današnje vreme, spadam u kategoriju kantabile glasova – pevam uglavnom italijanski repertoar baziran na belkantu. Verujem da ću sa tom prednošću uspeti da se nametnem i na inostranim scenama – reči su novog Atile Beogradske opere pred večerašnji debi, kog publika zna po ulogama u „Čarobnoj fruli“, „Aidi“, „Don Paskvalu“, „Rigoletu“, „Seviljskom berberinu“, „Lučiji oid lamermura“, „Evgeniju Onjeginu“.

Podela

Ulogu Odabele u večerašnjoj premijernoj obnovi pevaće Sanja Kerkez, lik Forersta tumačiće Dušan Plazninić, a u ostalim ulogama nastupiće Mihailo Šljivić i Stevan Karanac. Orkestrom i horom NP dirigovaće Zorica Mitev Vojnović. Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Milanka Berberović, a koreografiju Vladimir Logunov. Poslednja premijerna obnova „Atile“ održana je 25. juna 2011, kada je naslovnu ulogu tumačio je bas Ivan Tomašev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari