Pod pokroviteljstvom Svetog arhijerejskog sinoda SPC i sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja sutra u Centru Sava muzičko-scenskim spektaklom „Stojte, galije carske“ biće obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata.

Autor je glumica Ivana Žigon, a snage da se realizuje ovaj događaj udružili su Izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko-primorske Svetigora, Društvo srpsko-ruskog-prijateljstva i RTS, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a.

– Teško je na sceni obuhvatiti ovakav podvig, kakav su naši preci ostvarili pre 100 godina. Ovaj muzičko-scenski spektakl je veza između predaka i potomaka. On je spoj gusala, hip-hopa, opere, baleta, folklora… Sve što je iskonsko i tradicionalno podržano je kontrastima današnjeg vremena. Na čelu spektakla je vojvoda Živojin Mišić, kog tumači Miša Janketić, a sa njim i vladika Nikolaj u tumačenju Tihomira Arsića, koji se sa ovom ulogom posle 10 godina ponovo vraća na scenu – objasnila je Ivana Žigon.

Kako je juče najavljeno, čuće se i glas čuvenog ruskog reditelja i glumca Nikite Mihalkova, koji čita telegrame ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova regentu Aleksandru Karađorđeviću, u kojima mu obećava da će Rusija zaštititi Srbiju. Ulogu Srbije tumačiće guslar Bojana Petković, pobednik takmičenja „Ja imam talenat“, proslavljenu ženu ratnika Milunku Savić od mladosti do starosti igraju Jelena i Ivana Žigon, Floru Sandres Katarina Radivojević… Najavljeni su i baletski umetnici iz petrogradskog Marinskog teatra, ruski ansambl Rus iz Vladimira, domaći Kolo i „Nikola Tesla“, orkestar „Stanislav Binički“. Na sceni će se, kako je juče rečeno, pojaviti 200 umetnika koji će pokazati da „samo lepota može spasiti svet od tiranije i rata“. Originalnu muziku napisao je Ninoslav Ademović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari