Proglašenje novih dobitnika Nagrade za crtež Fondacije akademika Vladimira Veličkovića, koje je organizovano u saradnji sa Galerijom Haos, zakazano je za večeras u 20 sati kada će biti otvorena i izložba prošlogodišnjih laureata, ali i prikazani radovi umetnika koji su ušli u uži izbor.

U gornjem delu Galerije izloženi su radovi Tijane Kojić, Vuka Ćuka i Aleksandra Jestrovića Jamesdina, dok će crteži mlađih umetnika Ivane Živić Jerković, Hane Rajković, Predraga Popare i Miloša Đorđevića biti u donjem delu.

– Ova nagrada omogućila je promenu odnosa prema crtežu, ona afirmiše dobre stvari. Što se tiče mene kao umetnika, pomerila je moje viđenje ambicije kroz format dela. Shvatila sam koji značaj veličina formata ima za doživljaj posmatrača. Stvara se više ambijent nego postavka – kazala je na jučerašnjoj konferenciji Tijana Kojić.

Jestrović je crtež uporedio sa filigranom kojeg više nema, ali ističe da, istrajavajući u crtežu, on prevazilazi svaku disciplinu i predviđena pravila, te da sada potpuno slobodno čini šta hoće.

Vuk Ćuk, takođe prošlogodišnji laureat, kaže da mu je ova nagrada omogućila da stupi u kontakt sa velikim, živim slikarem i da je to pomoglo preko potrebnoj demistifikaciji umetničkog sveta za mladog čoveka, koji tek teži da otkrije spone ovog sveta.

Umesto hapšenja

– Dovoljno je da ovih nekoliko bogataša u Srbiji ulože neki procenat u umetnost i da se ona podigne na noge. Ipak, veoma malo njih ima svest o tome. Možda sada nije politički korektno kazati ovako nešto, ali zašto i da ne kažem: Umesto što bi hapsili Miškovića, zašto ga ne kazne tih 20 miliona evra i upotrebe ih da u potpunosti obnove Narodni muzej – kazao je Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari