Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom 31. izdanju predstavlja „Budućnost džeza“ – buduće zvezde svetske džez scene – od 28. oktobra do 1. novembra.

BDžF u svom 31. izdanju trajaće dan duže, zahvaljujući dodatnoj, posebnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, u okviru koje će biti predstavljeni naši najveći džez talenti iz Srbije i dijaspore, uz promocije njihovih novih albuma (Vladimir Kostadinović, Naked, Hashima). Na svečanom otvaranju 31. Beogradskog džez festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda 29. oktobra, publiku će sačekati Jelena Jovović Jazz Junction, posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman” – radi se o jednom od najtalentovanijih svetskih saksofonista, koji se na aktuelnom albumu angažovano i sa spiritualnom dubinom bavi se rasnim problemima u Americi nekad i sad.

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Šireći vidike ka novim geografskim oblastima na kojima se džez svira, u gostima imamo heroinu džez pijanizma iz dalekog Japana, kao i premijerno predstavljanje umetnika iz Turske.



 

Gradski menadžer i predsednik Odbora festivala Goran Vesić rekao je na konferenciji za novinare da Beogradski džez festival ove godine ima najveći budžet od svog obnavljanja – 17 miliona dinara i da to garantuje da će biti na željenom nivou. Vesić je istakao da je već prodato 1.300 ulaznica, što je rekord.

Programski direktor festivala Dragan Ambrozić napomenuo je da je cilj da se festivalskoj publici predstavi i približi zvuk 21. veka



 

– Potrudili smo se da ove godine otvorimo neke nove vidike. Geografija džeza se u 21. veku značajno promenila. On se sada svira fantastično širom sveta, tako ove godine imamo veliku zvezdu iz Japana, prvi put goste iz Turske, zatim umetnike iz Portorika i Norveške. Cilj nam je da predstavimo novu mapu džeza koja će važiti u sledećim decenijama – istakao je Ambrozić.

 

Muzej džeza

 

Goran Vesić je na konferenciji u DOB izrazio zadovoljstvo što je u saradnji sa Kućom legata obezbeđen prostor od skoro 300 kvadratnih metara u Knez Mihailovoj ulici za džez muzej i izrazio nadu da ćemo već krajem sledeće godine ili početkom 2017. imati muzej džeza u Beogradu.



Renome beogradskog festivala

Beogradski džez festival pre dve nedelje učestvovao je na European Jazz Conference, kao jedini džez festival iz Srbije, što je početak  aktivnog učešća u Europe Jazz Network – Evropskoj džez mreži, kako ističu organizatori.

„Ovim je još jednom potvrđena činjenica da Beogradski džez festival uživa najviši renome kad je u pitanju svetska džez scena, i da u našoj sredini ispunjava misiju promovisanja muzičke umetnosti, kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija ovog tipa“, kažu u BJF.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari