Knjiga karikatura „Trajno prošlo vreme: hronologija /1990-2001“ Predraga Koraksića Coraxa, koju je objavila beogradska izdavačka kuća Alexandria Press, biće predstavljena večeras u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). O knjizi će govoriti autor, karikaturista Danasa, istoričarka dr Branka Prpa, Dušan Veličković i Ivan Čolović.

U ovom jedinstvenom vodiču kroz prošlost koja traje, uz objašnjenja, te napomene istoričara na srpskom i engleskom jeziku, uvodne tekstove potpisuju Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo, a Branka Prpa je priredila knjigu.

„Svojim duhovitim i ubojitim crtežima, bolje od svakog komentara i analize, Koraks je opisao zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih decenija. Njegova dnevna hronika najgorih godina našeg života ima efekat i otrežnjenja i moguće terapije“, podsećaju iz CZKD-a. Podsećanja radi, o prošlosti, koja, u najgorem smislu te reči, nažalost, još uvek traje, rečito govori i citat Mirjane Marković. Ona je, mada joj to nije bila namera, odavno komplimentirala Koraksu izjavom: „Predrag Koraksić je najgori karikaturista na svetu. Kada gledam njegove crteže, dođe mi da više ne budem levičar.“ Greška. Predrag Koraksić je verovatno najbolji karikaturista. Zbog toga što njegove oči neće prećutati ono što vide. Vladimir Pištalo objašnjava to u predgovoru knjige. „Sebe je obično crtao kao benevolentnog starčića s naočarima. Začudio sam se kada sam ga prvi put pogledao u oči. Velike, oštre i zelene oči. Oči čoveka sa kojim se nije šaliti. One neće prećutati ono što vide.“

Valja se podsetiti i inteligentnog zapažanja Dušana Makavejeva, koji kaže: „Čudesne i naizgled tako daleke zime ‘96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu… Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas. Rado bih izjavio da su te zimske čarolije umnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Koraksovom grafičkom iskazu.“ Čarls Simić tvrdi da ne zna nijednog karikaturistu koji sad radi bilo gde u svetu, koji je neprestano tako inventivan i tako konzistentno dobar.

O tome šta samom Koraksu znači „Trajno prošlo vreme“, karikaturista lista Danas kaže: „Znači mi jer je to projekat koji se kiselio nekoliko godina i nikako nismo mogli da ga izguramo zato što je u pitanju bio veoma obiman posao. U knjizi je 900 karikatura iz perioda Miloševićeve vladavine. Tada sam objavio oko 3.700 karikatura, a u knjizi je napravljen izbor od 900“, konstatuje čuveni karikaturista. Koraks je obećao sebi: „Biću dobar sve do smrti.“ Kao kredo. Prema naslovu knjige Zigmunda Morica „Budi dobar sve do smrti“, koja je, kako kaže za Danas, ostavila jak utisak na njega kad ju je pročitao u tinejdžerskom dobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari