Više od 30 godina nakon što je zaustio čuvenu rečenicu, holivudska legenda Arnold Švarceneger vraća se na bioskopska platna kao nenadmašni kiborg koji mu je doneo svetsku slavu. Poslednji nastavak SF franšize „Terminator – Gensis“ biće večeras premijerno prikazan u bioskopima širom Srbije: Cineplexx Ušće, Cineplexx Delta City, Roda, Takvud, Dom sindikata, Fontana, Arena Cineplex u Novom Sadu, Cineplexx Plaza u Kragujevcu, Kupina i Vilin Grad u Nišu, Kvart u Kraljevu, kao i na letnjoj sceni kluba Top Nigt Open (Topčiderska noć u Bulevaru Vojvode Mišića 81b) na 3D projekciji na otvorenom, dok od sutra kreće njegova redovna distribucija.


Samo nekoliko meseci nakon što je postao bivši guverner Kalifornije, i odvikao se od nošenja kravate i sakoa, popularnom Švarciju stigao je poziv od producenata Dejvida i Megan Elison da ponovo zaigra jedini lik koji se nalazi na listi Američkog filmskog instituta „Sto heroja i negativaca“ i među negativcima (22) i među herojima (48). Glumac koji sada ima 67 godina pristao je da bude deo nastavka franšize koja je širom sveta od 1984. godine zaradila više od milijardu dolara, nakon što je pročitao scenario. Iako je četvrti deo „Terminator: Spasenje“ snimljen 2009. godine bez njega, budući da je glumac u to vreme prednost davao političkoj karijeri, te da je zbog njegovih godina bilo pitanje da li može biti deo stare priče, bivši bodibilder je uspeo da povrati kilažu od pre 30 godina, obuče staru kožnu jaknu i stavi crne naočare i vrati se u dobro poznat svet eksplozija, uzrečica i jednoličnih grimasa, kao kiborg senior T-800.

„To je poput vožnje bicikla“, smeška se Švarceneger. „Odmah se prisetiš kako ide. Kad sam vežbao scenario, odmah sam počeo da pričam kao mašina. To se ne zaboravlja. Sada sam u odličnoj formi. Nije mi problem da snimam akcione scene. Ništa se nije promenilo.“

Kaoiprvifilm, „Terminator- Genesis“ počinjekadaDžonKonor(DžejsonKlark), vođapokretaotporaljudi, šaljenarednikaKajlaRisa(DžejaKortnija) nazadu1984, dazaštitinjegovumajkuSaruKonor(EmilijaKlark) iodbranibudućnost. OnoštozatimsledineštojepotpunodrugačijeuodnosunaverzijuDžejmsaKamerona.

„Ovo nije rimejk, nije ponovno pokretanje franšize, nije nastavak. To je reinterpretacija zasnovana na Kameronovom izvornom materijalu. Gledaoci ne moraju da znaju prethodne filmove, ovaj film može zasebno da stoji. Ali za fanove koji su videli prva dva dela, ima sjajnih skrivenih motiva“, kazao je producent Dejvid Elison.

Za reditelja Alena Tejlora bilo je nemoguće napravi film o Terminatoru bez Arnolda.

„Ja sam Arnoldov lik posmatrala kao Limenka. On postaje okosnica i srce priče, a zapravo nema srce. Bilo je nečeg privlačnog u tome da Arnold igra ostarelog Terminatora. Ljudsko tkivo koje okružuje ovog kiborga stari, ali on je ostario i iznutra jer je toliko mnogo vremena proveo s ljudima. Smatrali smo da bi to bilo jako zabavno istražiti“, izjavila je koscenaristkinja Leta Kalogridis.

Neobičnu podršku film je dobio i od tvorca franšize Džejmsa Kamerona, koji je svojevremeno rekao da je saga o putovanjima kroz vreme završena sa njegova prva dva filma, te da treći i četvrti nastavak nemaju ništa sa originalnim ostvarenjima.

„Čini mi se da je franšiza osvežena, da je ovo njena renesansa. Novi film vidim kao treći nastavak. Ako su vam se svideli moji filmovi, volećete i ovaj“, poručio je gledaocima reditelj filma „Avatar“. Njih u svakom slučaju, ako film zabeleži uspeh, očekuju i novi nastavci, budući da se Terminator, prema najavama producenta, vraća trilogijom.

Delimo karte

Dnevni list Danas i distributerska kuća Taramaunt dele 3×2 karte za večerašnju premijeru filma „Terminator – Genesis“ u 21.30 u bioskopu Cineplexx Ušće. Zainteresovani čitaoci mogu se javiti na telefon redakciji 011/344-11-86 od 9 sati. Dobitnici preuzimaju karte na blagajni bioskopa pola sata pre početka projekcije.

Sara Konor

Pored toga što se legendarni Arnold Švarceneger ponovo našao u ulozi Terminatora, novi nastavak zanimljiv je i po tome što se u njemu ponovo pojavljuje lik Sare Konor. Dama u nevolji, koja je u drugom delu postala samostalna ratnica, spremna da žrtvuje sve za dobrobit svog sina, nije bila deo trećeg i četvrtog dela, već je u „Pobuni mašina“ rečeno da je umrla od leukemije vrlo brzo nakon Sudnjeg dana. Ovu herionu u prva dva filma igrala je glumica Linda Hamilton, čije ime se od tada oduvek vezivalo uz Saru Konor (inače, zanimljivo je da je njena sestra bliznakinja bila Lindin dubler u „Terminatoru 2“). Legendarna junakinja dobila je i svoju televizijsku seriju „Terminator – Hronike Sare Konor“, u kojima je naslovnu ulogu igrala Lena Hidi. U novom filmu Saru glumi Emili Klark, zvezda serije „Igra prestola“.

Konan

Nakon što je u svet filma vratio slavnog Terminatora, Arnold Švarceneger planira da ponovi i svoju prvu filmsku ulogu – Konana.

„Zainteresovan sam za Konana od poslednjeg filma. Ali o tome odlučuju veliki studiji. Ako ne žele time da se bave, onda nema ni filma. Sada su zainteresovani. Nedavno sam dobio scenario za novog „Konana“. Jako je dobro napisan“, izjavio je Švarci, koga uskoro očekuje i nastavak čuvene komedije „Blizanci“. Deni Devito i on u ostvarenju „Trojke“ nalaze trećeg brata, koga igra Edi Marfi.

Uvek uništen na kraju

Terminator je opasni robot ubica i vojnik, dizajniran od strane vojnog superkompjutera Skajnet za infiltraciju i borbene zadatke, radi ostvarenja krajnjeg cilja – istrebljenja ljudskog pokreta otpora. Na kraju svakog od filmova „Terminator“, lik koga glumi Švarceneger biva uništen. Na kraju prvog filma ubija ga Sara Konor hidrauličnom presom, u drugom, zajedno sa drugim terminatorom, nastalim od na osnovu njegovih ostataka, biva uništen u kazanu topljenog čelika, dok u trećem filmu umire od masovne detonacije kada preostale naponske ćeliju ubaci u Terminatriksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari