Stručnjaci za književnost u Velikoj Britaniji upozoravaju da im je potrebno „nešto jače od Potera“, pošto su najnovija istraživanja pokazala da samo jedno od šestoro dece pročita jednu knjigu za mesec dana.



Istraživanje je obavljeno na 18.000 dece stare između 8 i 17 godina i pokazalo je zabrinjavajuće trendove. Najvažnije je to da se od 2005. godine, kada je rađeno slično istraživanje, beleži pad u čitanju svih formi – od knjiga do vesti sa veb-sajtova. Mladi pronalaze druge vrste zanimacije, a čitanje trpi.


Istraživanje je pokazalo da jedno od petoro dece nikada nije dobilo knjigu na poklon, a da jedno od deset nikada nije bilo u knjižari. Nešto manje od polovine intervjuisane dece kaže da uživa u čitanju, a jedno od deset ne uživa uopšte. Više od polovine je odgovorilo da radije gleda TV nego da čita knjigu.

Stručnjaci ocenjuju da, ako se ovakvi trendovi nastave, onda će ova deca odrasti a svako šesto od njih će, u budućnosti, biti polupismen – na nivou jedanaestogodišnjaka ili čak i deteta koje je mlađe.

Sada je, dakle, potrebno nešto novo i „jače“ od Harija Potera. Kada je rađeno istraživanje 2005. godine rezultati su pokazali da je dečak-čarobnjak Dž. K. Roulingove imao značajan uticaj na dečija osećanja prema knjigama. Tada je šestoro od desetoro dece (bilo je hiljadu ispitanika) reklo da je Hari Poter poboljšao njihovo umeće čitanja, a skoro polovina da je zahvaljujući Roulingovoj želelo da čita više knjiga.

Da nije bilo Harija Potera situacija bi već bila mnogo gora, ali sam dečak-čarobnjak ne može da zaustavi rast negativnih trendova kod mladih prema čitanju. Stručnjaci su sada još zabrinutiji jer je najavljeno zatvaranje biblioteka po Velikoj Britaniji, što će samo još otežati situaciju.

Jedino što donosi neke pozitivne vesti je veliki razvoj dečjih knjiga, naročito u vidu Hari Poter serijala koji uz mračne tinejdžerske priče (uglavnom vampirskih storija nalik „Sumraku“) ohrabruju mlade da čitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari