Prva u nizu izložbi u okviru međunarodnog kulturno-umetničkog projekta „Za veru i Otadžbinu! Životne priče u Velikom ratu 1914-1918“ biće otvorena danas u 15 sati u galeriji Progres.


Izložba predstavlja savremeno viđenje likovnih umetnika Isidore Ivanović i Dragana Bartule, koji su na svojim platnima prikazali emotivni doživljaj Prvog svetskog rata usmeren na shvatanje osećaja patriotizma, hrabrosti, ponosa, spremnosti za borbu za sebe i svoj narod, za slobodu, veru, moralne i kulturne vrednosti. Slikar Dragan Bartula prikazao je vojnike kao simbole apsolutnog junaštva, snage, duha, hrabrosti i vere u njihov poziv, dok je Isidora Ivanović predstavila žene, majke i decu, kao heroje koji čekaju sa bolom i patnjom svoje muževe, braću, sinove, i predstavljaju simbol sećanja na žrtve Velikog rata, ali u isto vreme i simbol nade i vere.

Dodatno će biti izloženi i foto i video materijali, kao i originalni istorijski predmeti iz Srbije, Rusije i Francuske iz perioda Prvog svetskog rata, kako bi se što vernije predstavili istorijski događaji i bliski odnosi tri zemlje. Prikazujući stranice istorije, celokupna postavka odaje počast nesebičnoj spremnosti i hrabrosti ljudi da daju živote za svoju zemlju, braneći svoj narod i kulturu.

Izložbu, organizovanu u saradnji kulturnih centara Pozitiv i Art Studio XIII iz Rusije i umetničkog udruženja DivArt iz Srbije, otvoriće ruski ambasador Aleksandar Čepurin i Dušan Milovanović´, istoričar umetnosti i savetnik Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 20 sati otvaranje će upotpuniti muzički program baritona Marka Kalajanovića i pijanistkinje Milice Sekulić. Publika će izložbu moći da vidi do 31. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari