Povodom Nedelje ponosa u Kulturnom centru Grad otvorena je izložba Kvir salon/Zajednička snaga, koja će trajati do 1. oktobra. Radovi su, osim u prostoru KC Grad, postavljeni i na različitim mestima u Beogradu, kao i internetu. Umetnici i umetnice, njih 13, dolaze iz Beograda, Niša i Skoplja, te i iz različitih polja umetničkog delovanja.

 Pre svega, to su vizuelni umetnici i umetnice, a među njima je i jedan arhitekta, zatim modni dizajner, dramaturškinja i umetnica-programerka. Njihov odabir je potekao od vrednovanja angažovane, lične i umetničke prakse sa fokusom na različite strategije kolektivizma i intervencija u slobodnom prostoru – ulice, zgrade, parkovi, galerije, pozorišta, ali i interneta i (anti-)moda.

Pojedini radovi osvetljavaju određene probleme aktivizma i institucionalnih (identitetskih, nacionalnih, neoliberalnih) politika. Drugi pokreću pitanja simboličkog nasilja, identiteta, ali i ličnog ak(r)tivizma, nenasilne direktne akcije, samoorganizovanja i solidarnosti. Zajedno, oni istražuju (ne)mogućnost komunikacije umetnosti sa zajednicom.

Umetnici i umetničke grupe su Anđela Mujčić, Bojana Petković, Marija Šević, Velimir Žernovski, Maja Pelević, Deana Petrović, Ivan Vukić, Udruženje KURS (Mirjana Radovanović, Miloš Miletić), Aleksandra Jovanić, Željka Veljković i FUCKTHEMALL (Dejana Vranješ, Milan Miljković). Saradnici su Tanja Marković, Stevan Vuković, Milan Radovanović, Marijana Stojčić, Jelena Višnjić, Slavčo Dimitrov, Nikola Herman, Sima Kokotović, Simona Ognjanović, a koncept i organizaciju izložbe uradila je Jelena Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari