“Zapamćena budućnost – Sveti Sava 2015” multimedijalna izložba, čiji je autor đakon Nenad Ilić održaće se 27. januara u sali Amerikana Domaomladine Beograda(DOB) Događaj je besplatn, namenjen pre svega školskoj deci, mada neće škoditi ni odraslima da se podsete na činjenicu da je ličnost Svetog Save utkana u osnove srpske kulture i duhovnosti. Izložba

treba da otvori nov ugao gledanja na ovu veliku istorijsku ličnost, pa će zato deca imatipriliku da uz pomoć glumca-vodiča, muzike, video materijala projektovanih na platnu i LCD ekranima, velikih printova, maketa i korišćenja računara, sagledaju u delu Svetog Save i njegovih neposrednih nastavljača koren srpske umetnosti, nauke, duhovnosti.Pored izložbe,istog dana od 17 časova u Velikoj saliDOB, će biti organizovan besplatan muzički programu kome ćenastupiti učenici Muzičke škole „Mokranjac“– hor i Pevačka grupa sa odseka za Srpsko tradicionalno pevanje i sviranje.Budući da čitavo zbivanje traje jednodnevno, ne bi li se se zapamtila šifra za budućnostbiće organizovan obilazak izložbeugrupama od 30-50 dece, a boravak svaketrajaće,okvirno,30 minuta. Prepodnevni termini su rezervisani za organizivane posete škola, dok su termini od 13, 14, 15 i 16 časova otvoreni za javnost. Ovogodišnje obeležavanje Dana Svetog Save u DOBinspirisano je Manastirom Hilandarom, koji se uspešno obnavlja od posledica požara od pre desetak godina.

Hilandar – „eksterni hardisk“

„Osnivanje srpskog svetogorskog manastira Hilandara označava početak celokupne Savine prosvetiteljske delatnosti. Utoliko, jezikom generacije koja odrasta uz računare, Hilandar može da se posmatra i kao najvažniji „eksterni hard disk srpske kulture“. Ako se pažljivo zagledamo u hilandarske ikone i freske, ili se makar u osnovnim crtama upoznamo sa njegovom istorijom, naići ćemo na niz putokaza koji nam otkrivaju korene i pravce razvoja ne samo naše duhovnosti, već i školstva, književnosti, nauke, slikarstva i arhitekture, zakonodavstva, medicine, projekata asocijalnog staranja.“,ističe se u pozivu na ovaj događaj.

 

Vodič

Cela izložba inspirisana je ovim „informatičkim viđenjem“ Hilandara. Model Hilandara vodi nas ka računarima na kojima će deca na zanimljiv način moći da se upoznaju sa istorijskim zanimljivostima vezanim za period Svetog Save i njegovog oca Nemanje, audio i video zapisima sa Svete Gore, starim mapama i arheološkim ostacima, kao i sa ostalim zanimljivim materijalima koji se koriste u pripremama prvog igranog filma o Svetom Savi – Otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari