Jedna poznanica me je pitala da joj pomognem oko prijemnog za Filološki. Tražila je da joj pokažem gramatiku do prekosutra. „Jesi li radila bar nešto?“ „Nisam.“ „Ništa? Fonetika, morfologija, sintaksa?“ „Ništa.“ „Ne mogu sve da ti pokažem za jedan dan.“ „Dobro, onda samo sintaksu.“ „Kako kad ne znaš morfologiju?“ „OK, onda morfologiju.“ „Kako kad ne znaš fonetiku?“ Bilo kako bilo, više se nikad nismo čule. Na obostranu radost. Ja sam ostala šokirana i ubeđena da je ona otkačena, a ona uvređena i ubeđena da sam ja sebična ispaljivačica. Ponekad, ne tako retko, sretnem se sa čudnom ljudskom idejom da baveći se jednim aspektom, slojem, delom nečega, mogu da odrade posao. Ma koji.


Zato ostajem ambivalentna prema delovanju „Blica“. Svim srcem podržavam fantastičnu akciju „Stop nasilju nad ženama“. Napokon se neko setio da organizovano, na svim frontovima, krene u napad na radnje koje su se doskora smatrale delom srpskog folklora, da strašnim podacima o žrtvama, njihovim fotografijama i opisima njihovih jezivih smrti vrati na sto zločine bahatih muževa i momaka. Nadam se da neće iščileti entuzijazam svih uključenih u ovaj poduhvat i da nije u pitanju neka trula medijska manipulacija. Pa da će doći trenutak kad će ludaci biti u ludnici, bitange u zatvorima, a žene mirne i zaštićene.

Sad ide drugi deo. Kao što sintaksa ne ide bez morfologije, a morfologija bez fonetike, jer su delovi istog sistema, tako ni četrnaesta strana, posvećena borbi protiv nasilja, ne ide mimo ostalih, jer su delovi istih novina. Može „Blic“ da se zalaže za manje šamara, ali učinak će biti značajniji kad glavni urednik (ili ko god) shvati da je u pitanju promena rodne politike. U donjem levom uglu na 6. strani i dalje tradicionalno daje devojku golu do pojasa (poluotvorenih usana i glave inferiorno nakrivljene). U primerku od utorka, uramljenu naslovima: Horor u Maleziji: Nađeno 139 grobnica migranata i Hrvatskoj preti bankrot. Kakav sklop!

Dakle, ako neko odluči žene da prihvata kao osobe nad kojima se ne zadovoljavaju bolesne sadističke potrebe, ne bi bilo loše i da ih osam strana ranije ne svodi na seksualni objekat.

Jedan od tvitova pod haštegom #zastitimozene glasi (naglašavam, pisao ga je muškarac): „Ne može Blic_online koji postavlja slike golih žena sa lascivnim porukama da vodi akciju #zastitimozene“. Pa, može… i dobro je što vodi, ali bilo bi umesno i fino da se sabere u pogledu poruka koje prenosi na posredne načine. Žene su zlostavljane jer im je amputirana ličnost, jer su svedene na telo, na objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari