U Maloj sali Kolarca večeras počinje ciklus predavanja o Srbiji uoči i u vreme Prvog svetskog rata, koje pod nazivom „Srbi 1903 – 1914“ organizuju Zadužbina Ilije M. Kolarca i Izdavačka kuća Klio. Prvo predavanje na temu „Nacionalna ideja“ večeras će održati istoričar Miloš Ković.

 Politikolog i sociolog Slobodan Antonić 3. decembra govoriće o „Demokratiji i parlamentarizmu“, a filozof Leon Kojen 10. decembra o „Individualizmu i liberalnom duhu u kulturi“ među Srbima između 1903 i 1914. godine.

U Kliju podsećaju i da je „vreme od 1903. do 1914. odavno nazvano „zlatnim dobom“ srpske kulture i politike i da se ocena odnosi kako na Srbiju, tako i na Srbe koji su tada živeli na teritorijama Crne Gore, Habsburške monarhije, Osmanskog carstva, pa čak i na one u rasejanju“.

„Bilo je to doba Milana Rakića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Slobodana Jovanovića, Stojana Novakovića, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Jovana Cvijića, Branislava Petronijevića, Nadežde Petrović, Stevana Stojanovića Mokranjca, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, kralja Petra Prvog Karađorđevića, Nikole Pašića, Milovana Milovanovića, Ljubomira Stojanovića. Ko su zaista bili ovi ljudi? U šta su verovali? Šta su Srbima iz doba između 1903. i 1914. značile ideje individualizma, liberalizma, demokratije, parlamentarizma? Šta je bio srpski nacionalni identitet u tom vremenu? Šta su bile ključne odlike tadašnje srpske kulture? Na ova i mnoga druga pitanja svoje odgovore na predavanjima na Kolarcu ponudiće Miloš Ković, Slobodan Antonić i Leon Kojen“, ističu u Kliu.

Ovaj ciklus predavanja je neka vrsta najave trotomnog leksikona „Srbi 1903-1914“ koju će Klio objaviti iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari