Komemoracija u Skupštini grada održana je juče kao jedan od pomena nedavno preminulom dramaturgu i teatrologu Jovanu Ćirilovu. Kako je ministar kulture Ivan Tasovac naglasio u svom saopštenju, odlazak Jovana Ćirilova nije gubitak samo za pozorišnu ili kulturnu javnost već za svakog Beograđanina ponaosob te će se poslednji pomen „poslednjem renesansnom intelektualcu“ održati danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nakon čega će biti sahranjen na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana u 14.30.


Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je na jučerašnjoj komemoraciji da je Ćirilovljevo delo čvrsto utkano u tkanicu naše kulture.

– Ćirilov je bio poseban znamen grada, čovek izuzetne erudicije, renesansnog znanja i to u vremenima u kojima se znanja ne cene mnogo – istakao je Vukosavljević i dodao da se, iako tihe i blage prirode, njegove mudre i snažne reči čuju daleko i snažno uprkos uzburkanim epohama u kojima je živeo.

– Bio je tolerantan u netolerantnim vremenima, čuvar savesti i posebnih nazora. Jedinstven u svemu čega se dotakao – zaključio je Vukosavljević dok je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, u kojem je Ćirilov napravio neuporedive pomake u našoj kulturi, istakla da je upravo on učinio da Beograd bude nezaobilazna tačka na mapi Evrope i sveta.

– Kada se govori o životu i delu Jovana Ćirilova, moramo da budemo svesni vrednosti za koje se on zalagao: toleranciju, otvorenost ka svetu, moderne ideje ne samo u teatru – kazala je Tamara Vučković i podsetila prisutne na deo Ćirilovljevih doprinosa našoj kulturi.

– Odveo je Atelje 212 u svet i svet je doneo u Atelje i Beograd i nastao je Bitef – istakao je direktor Ateljea 212 Branimir Brstina i dodao da je Ćirilov bio veliki putnik.

– Putovao je u potrazi za predstavama i za novim pozorišnim tendencijama, bio je mentor svetskih pozorišnih zbivanja – kazao je Brstina.

Od Ćirilova su se uz brojne poštovaoce iz branše i prijatelje, oprostili i selektorka Bitefa Anja Suša, kao i direktor Bitef teatra Miloš Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari