U Ruskom kulturno-informacionom centru u Sofiji otvorena je izložba slika i maski kraljevačke slikarke Hadži Marije Milene Magdalene Kovačević. Na izložbi pod nazivom „Zov vasione“, koja je otvorena do kraja meseca, slikarka iz Kraljeva predstavila se bugarskoj javnosti sa 57 eksponata razvrstana u tri celine: ulja na platnu, akvareli i maske livene u gipsu koje su dodatno oslikane i ukrašene.


Otvarajući izložbu za koju je rekla da će se posle Sofije naći i u još nekim bugarskim gradovima Vladina Cekova, ranije pomoćnica bugarskog ministra kulture, pažnji prisutnih preporučila je sliku formata 3 x 1 metar rađenu tehnikom ulje na platnu po kojoj i čitava izložba nosi ime i na kojoj se, po njenim rečima, jasno uočavaju specifičnosti motiva koje Milena prikazuje kroz svoja dela a koji vuku korene iz njenog višedecenijskog interesovanja i bavljenja onostranim, paranormalnim pojavama i fenomenima.

Izložba je propraćena katalogom na bugarskom jeziku u kome su prikazani izloženi eksponati. Realizaciji izložbe doprineo je Plamen Mateev, nekadašnji diplomatski predstavnik u ekonomskom odeljenju Ambasade Bugarske u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari