Trećeg dana puta krećemo na more. Sad se krov spušta, uživamo u mirisima borovih šuma dok se približavamo Antibu. Antib je stari grad koji nazivaju kulturnim srcem Azurne obale. Istorijski deo se proteže od glavnog trga do luke gde se nalazi mala ali veoma lepa peskovita plaža.

Šetamo pokraj obale do Pikasovog muzeja u velikoj kamenoj palati koja je pripadala dinastiji Grimaldi. Tu je Pikaso proveo zimu između 1943. i 1944. godine. Ostale su slike, grafike, i puno njegove maštovite keramike. Nastavljamo dalje duž mora prema Kap d Antib. Tu je Žuan le Pen. I ovde su Pikaso i Mone slikali. Mesto je poznato po noćnom životu, kazinima, klubovima. Plaža ima predivan zlatni pesak, more je bilo toplo i mediteranski tamno plavo.

Sledećeg dana krećemo prema planinama. Ovde se završavaju obronci Alpa, zato se cela oblast i zove Alp-Maritim. Most na reci Lu, predeo podseća na dolinu Soče u Sloveniji. Odlazimo u Turet sur Lu. Na četrnaest kilometara od obale, između Nice i Kana nalazi se ovo srednjovekovno selo sa izuzetnim pogledom na obronke Alpa i u daljini na Azurnu obalu. Za lepa dana kažu da se vidi i Korzika. Zove se i selo ljubičica. Gaje se ljubičice još od srednjeg veka iz kojih se dobija mirisni ekstrakt za proizvodnju parfema. Uske uličice, lepi pasaži, stare ali dobro očuvane kamene fasade. Svuda cveće.

Nastavljamo put u Mužen, gde je dugo živeo Pikaso. U mesnom muzeju je izložba fotografija čuvenih obožavalaca Azurne obale. Neizbežna Brižit Bardo, Ginter Saks, Marčelo Mastrojani i novije zvezde Sting, Džoni Dep…Povratak, Menton, napuštamo Azurnu obalu. Azurna obala i Provansa su hrana za dušu, ali svakako ne možeš ni bukvalno ostati gladan ni žedan. Pekare, poslastičarnice, čuveni francuski baget, razni sirevi na pijacama, foa gra, makarunsi svih boja i ukusa, aranžirani u najrazličitije oblike podsećaju na moderne skulpture. Sledeći put možda jugo-zapadni deo Provanse, Eks on Provans, Rem, Avinjon, drugi krajolici i opet neponovljiva lepota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari