RSSPolitika

Piše: Snežana Čongradin

Srbija se neće mešati u izborni proces u Republici Srpskoj i neće podržati nijednu stranu, kategoričan je u izjavi za Danas Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

3 4.72 Pročitaj

22/08/2014 18:34 | Berlin

Dačić sa Štajnmajerom

Piše: P. D.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer nazvao je impresivnim dosadašnje reforme u Srbiji, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio da Berlin može da računa na Beograd.

1.00 Pročitaj

22/08/2014 18:34 | Novi Sad, Beograd

DS neće sa SNS, LSV uskoro odlučuje

Piše: P. D.

Demokratska stranka neće ulaziti u koncentracionu vladu u Vojvodini niti na bilo koji način sarađivati sa SNS, s obzirom na to da ne dele nijedan zajednički stav o Vojvodini i njenim najznačajnijim vrednostima, saopštio je juče Pokrajinski odbor DS. Glavni odbor LSV će se o tome izjasniti najverovatnije početkom septembra, rekao je juče zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

1.73 Pročitaj

„Obe su mi funkcije drage“

21/08/2014 19:39 | Beograd

„Obe su mi funkcije drage“

Piše: Mirjana R. Milenković

Velika većina funkcionera Srpske napredne stranke ne žuri sa podnošenjem ostavki na takozvane duple funkcije koje su im plaćene. Tvrde da ima još dosta vremena do 15. septembra, kada je i poslednji rok u kom treba da se opredele za jednu od fotelja, ali napominju da će konačne odluke donositi uz konsultaciju sa vrhom stranke. Koliko naprednjaka se do sada odreklo duplih funkcija juče nije mogao da nam kaže ni Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

9 3.84 Pročitaj

Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

21/08/2014 19:36 | Beograd

Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

Piše: L. Valtner

Suzana Grubješić, nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, koja je u javnosti pominjana kao savetnica potpredsednika vlade Rasima Ljajića, uskoro bi trebalo da počne da radi u Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, saznaje Danas.

5 2.19 Pročitaj

21/08/2014 19:38 | Novi Sad, Beograd

Ili dogovor svih, ili na birališta

Piše: Lidija Valtner

Prevremeni pokrajinski izbori su najefikasniji izlaz iz neodržive političke situacije u Vojvodini, u kojoj ni oni koji su formalno na vlasti, ni oni koji su u opoziciji, ne znaju ko su im sigurni koalicioni partneri i da li imaju većinu u Skupštini APV. Sa ovim su saglasni politički analitičari s kojima je Danas razgovarao.

1 Pročitaj

21/08/2014 19:35 | Priština, Beograd

Ustavni sud Kosova rešava izbore

Piše: J. Tasić

U Ustavnom sudu Kosova juče je održana javna rasprava povodom zahteva DPK Hašima Tačija za ocenu ustavnosti izbora lidera DSK i kandidata postizborne opozicione koalicije Ise Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta na konstitutivnoj sednici 17. jula.

Pročitaj

21/08/2014 19:34 | Beograd

TS: Državne službenike osloboditi uticaja politike

Piše: P. D.

Transparentnost Srbija je poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini dostavila amandmane na izmene Zakona o državnim službenicima, koje je Vlada Srbije usvojila 5. avgusta, sa ciljem smanjivanja političkog uticaja u toj sferi.

Pročitaj

Vladine garancije validne tokom celog procesa

20/08/2014 18:54 | Priština, Kosovska Mitrovica, Beograd

Vladine garancije validne tokom celog procesa

Piše: J. Tasić

Garancije za uhapšene Srbe sa severa Kosova i Metohije koje Vlada Srbije 10. februara dostavila Euleksu, svim međunarodnim telima na KiM, kao i ambasadorima država članica Kvinte u Beogradu, validne su tokom celog postupka. Tražićemo do Euleksa, koji je odgovoran za poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda, da u toku postupka te garancije budu prihvaćene - rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM Vlade Srbije.

Pročitaj

20/08/2014 18:52 | Beograd

Tončev: Kandidovaću se za potpredsednika SPS

Piše: Mirjana R. Milenković

Pripreme za predstojeći kongres Socijalističke partije Srbije, koji će biti održan 14. decembra, počeće za desetak dana, a sredinom septembra biće održano Predsedništvo i Glavni odbor stranke na kome će biti utanačena „ kongresna pravila igre“ i izabran Organizacioni odbor.

7 3.00 Pročitaj

20/08/2014 18:51 | London, Beograd

Dačića očekuju važne poruke u Berlinu

Piše: M. Stojanović

Nemačka vlada će nastojati da prenese niz poruka ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću tokom njegove sutrašnje posete. U suštini, Berlin će akcenat staviti na značaj uveravanja Beograda da je važno nastaviti reforme i koncentrisati se na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentarišući najavljeni odlazak Dačića u Berlin.

1 3.67 Pročitaj

20/08/2014 18:51 | Beograd

Pripreme za berlinsku konferenciju

Piše: P. D.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče s ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom o zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni 28. avgusta u Berlinu, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pročitaj

Vodi se borba za duše balkanskih muslimana

19/08/2014 18:58 | Beograd

Vodi se borba za duše balkanskih muslimana

Piše: Jelena Tasić

Uvećavanje broja kosovskometohijskih Albanaca koji odlaze u džihad svakako jeste zabrinjavajući simptom radikalizacije islama na Balkanu, a posebno na bivšem jugoslovenskom prostoru, kao i stranog uticaja, čemu je presudno doprineo kontinuirani poremećaj društvenog, političkog, privrednog, duhovnog i moralnog stanja, podstaknut potresima i sukobima uzrokovanim dezintegrisanjem Jugoslavije.

3 3.57 Pročitaj

SNS: Ako mora, u vladu i sa demokratama

19/08/2014 18:56 | Novi Sad, Beograd

SNS: Ako mora, u vladu i sa demokratama

Piše: Snežana Čongradin

Ukoliko Demokratska stranka nastavi da odbija učešće u „koncentracionoj“ vlasti u Vojvodini, u koju bi ušla Srpska napredna stranka, naprednjaci će pokušati da formiraju prelaznu vladu bez DS, dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine veruju da bi tada najbolje rešenje bili hitni pokrajinski izbori.

8 1.24 Pročitaj

Pajtić: DS hoće savez sa Tadićevima

19/08/2014 18:57 | Novi Sad, Beograd

Pajtić: DS hoće savez sa Tadićevima

Piše: Lidija Valtner

Demokratska stranka hoće da pregovara sa Novom demokratskom strankom o saradnji u Vojvodini - odgovor je predsednika DS Bojana Pajtića na jučerašnje upozorenje NDS Borisa Tadića da je nemoguće nastaviti pregovore o vojvođanskoj vladi dok se DS „ne konsoliduje“. U Ligi socijaldemokrata Vojvodine, strateškom partneru NDS, za Danas kažu da ovakav stav Tadićeve stranke „dramatično komplikuje“ dalje pregovore, ali da se LSV Nenada Čanka iz njih neće povući.

1 1.86 Pročitaj

19/08/2014 18:54 | Kosovska Mitrovica, Priština

Plakati protiv Euleksa na severu Kosova

Piše: P. D.

Za sada nepoznati počinioci su u noći između ponedeljka i utorka na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice izlepili plakate sa porukama da Euleks treba da „ide kući“ i da je ta misija Evropske unije na Kosovu „neprijatelj srpskog naroda“, javile su novinske agencije.

5.00 Pročitaj

Neka pokažu ličnim primerom

18/08/2014 19:24 | Beograd

Neka pokažu ličnim primerom

Piše: Snežana Čongradin, Lidija Valtner

Predsednik DS Bojan Pajtić i ostali lideri stranaka trebalo bi ličnim primerom da pokažu kako zastupaju stav da političari koji su obeležili život Srbije poslednjih 15 ili 20 godina treba da se povuku sa stranačkih i državnih funkcija i prepuste mesto novim, neukaljanim ljudima.

8 3.00 Pročitaj

Vrbovanje džihadista je dugoročan projekat

18/08/2014 19:23 | Beograd

Vrbovanje džihadista je dugoročan projekat

Piše: Jelena Tasić

Ukrajina i Bliski istok, kao dva velika geopolitička žarišta, presudno utiču na stabilnost Balkana i ukupni položaj Srbije. Od toga kako se bude razvijala ukrajinska kriza zavisiće i naša energetska bezbednost, izvoz, investicije, postojanje manevarskog prostora u spoljnoj politici.

2 5.00 Pročitaj

Ukrajinci odlaze sa Kosova

18/08/2014 19:22 | Priština

Ukrajinci odlaze sa Kosova

Piše: P. D.

Komanda Kfora u Prištini potvrdila je da će ukrajinski kontingent u toj mirovnoj misiji biti delimično smanjen i dodala da će taj odlazak biti kompenzovan povećanjem broja mađarskih vojnika u međunarodnim snagama.

1 1.00 Pročitaj

18/08/2014 19:21 | Novi Sad

NDNV pita stranke o promeni Ustava

Piše: P. D.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je na adrese deset političkih stranaka otvorena pitanja o potrebi i razlozima za ustavne promene u Srbiji.

3 2.08 Pročitaj

21/08/2014

PITANJE ODGOVOR

Kako komentarišete svetski trend polivanja hladnom vodom radi podrške deci oboleloj od Lu Gerigove bolesti?

 • Branislav Trifunović

  glumac

  Sada od vas prvi put čujem šta je zapravo razlog polivanja koja možemo da vidimo na internetu. Svakodnevno gledam "poznate" kako se polivaju hladnom vodom i sve mi to više liči na marketing nego na humanitarnu akciju. Sad kada znam šta je razlog, verovatno bih prihvatio izazov, ako ga neko ponudi. U suprotnom, ne bih.

  Branislav Trifunović

  glumac

 • Srđan Roksandić

  AS komjunikejšn

  Ocenjujem pozitivno celu akciju, pogotovo što retke bolesti jako teško dolaze do medijskog prostora. Ipak, čini mi se da je stvar možda otišla predaleko i da masovnost poduhvata preti da skrene pažnju sa originalne ideje. Može da se desi da ljudi počnu više da razmišljaju o tome koja slavna ličnost će sledeća da se poliva vodom i da zaborave o čemu je tu uopšte reč. Ali, kako je ovo bolest o kojoj se skoro ništa ne zna, svaka ovakva akcija je za pohvalu.

  Srđan Roksandić

  AS komjunikejšn

 • Miroslav Petrović

  udruženje "Pravo na zdravlje"

    Pošto smo kao društvo sve manje osetljivi na patnje i potrebe drugih, svaki pokušaj da se skrene pažnja na neku bolest je poželjan. Danas je sve komercijalizovano i svaka komponenta ljudskosti je zaboravljena. Trend koji nastoji da probudi ljudskost u nama je pozitivan, premda čisto sumnjam da će uroditi plodom.

  Miroslav Petrović

  udruženje "Pravo na zdravlje"