RSSPolitika

Piše: B. Cvejić

Na pitanje Danasa da li je tačno da je on došao do snimka Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića i dao uredniku Krika Stevanu Dojčinoviću, Dru Salivan, izvršni urednik i jedan od osnivača međunarodne novinarske organizacije Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), demantuje takve spekulacije.

Pročitaj

Vulin: Sedamnaest miliona evra je nedovoljno

08/10/2015 22:15 | Luksemburg

Vulin: Sedamnaest miliona evra je nedovoljno

Piše: M.S.

- Evropska komisija odobrila je juče dodatnih 17 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za prevazilaženje izbegličke krize, saopšteno je iz sedišta EK. Kako je precizirano, od ove sume deset miliona biće namenjeno jačanju kapaciteta dveju država za prihvat i smeštaj izbeglica i za kontrolu granica, dok preostalih sedam miliona predstavlja humanitarnu pomoć. Takva odluka objavljena je uoči zajedničkog sastanaka ministara policije i spoljnih poslova zemalja članica EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Pročitaj


Vučić i Hamond različito o članstvu Kosova u Unesku

08/10/2015 22:10

Vučić i Hamond različito o članstvu Kosova u Unesku

Piše: M. S.

- Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom, kome se zahvalio na podršci putu Srbije ka članstvu u EU, ističući da očekuje da do kraja godine budu otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35, a da početkom naredne godine budu otvorena i poglavlja 23 i 24. Na zajedničkoj konferenciji za novinare britanski ministar je pozitivan stav Londona prema članstvu Kosova u Unesko obrazložio time da bi Kosovo preuzelo obavezu da zaštiti kulturnu baštinu svih zajednica, a pogotovo srpske.

Pročitaj

Malići: Zašto Vučiću Tači nije smetao u Beču

08/10/2015 22:04 | Tirana, Beograd

Malići: Zašto Vučiću Tači nije smetao u Beču

Piše: S. Čongradin

- Premijer Albanije Edi Rama je pozivao i želeo da primi premijera Aleksandra Vučića na stadionu u Elbasanu da zajedno prate fudbalski meč između Albanije i Srbije kako bi demonstrirao potpuno drugačiju sliku o Albaniji i Albancima u odnosu na ono što se prošle godine desilo na stadionu Partizana u Beogradu, ističe za Danas Škeljzen Malići, politički savetni albanskog premijera Edija Rame.

5.00 Pročitaj

Beograd neće zaoštravati odnose sa Tiranom

08/10/2015 20:36

Beograd neće zaoštravati odnose sa Tiranom

Piše: L. Valtner

Srbija neće zaoštravati odnose sa Albanijom i preduzimati oštrije mere prema ambasadoru te zemlje u Beogradu Iljiru Boćki, jer se ne očekuje dalje komplikovanje situacije oko fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Kako nam je objašnjeno, Boćka, koji je odbio da primi protestnu notu Srbije, neće biti proglašen nepoželjnom osobom, ali u narednih šest meseci on neće moći da bude u kontaktu sa najvišim zvaničnicima u Beogradu, što je premijer Aleksandar Vučić i javno juče objavio.

Pročitaj

Đurić: Rok za statut ZSO je 25. decembar

08/10/2015 09:20 | Beograd

Đurić: Rok za statut ZSO je 25. decembar

Piše: J. Tasić

Srbija će i posle uspostavljanja zajednice srpskih opština finansirati rad svih 29 privremenih organa u svih 29 opština na Kosovu i Metohiji, kao i rad ZSO i njenih opština-članica. Aktuelizujući u javnosti pitanje, kako kažu "paralelnih institucija", čije postojanje nije ni u kakvoj vezi sa ZSO, niti sa bilo kojom drugom temom, Priština svesno utiče na usporavanje sprovođenja sporazuma, koje Beograd tumači isključivo onako kako je napisano.

Pročitaj

Jadranka Joksimović: Objasnili smo EK vojnu saradnju sa Rusijom

08/10/2015 08:44 | Beograd

Jadranka Joksimović: Objasnili smo EK vojnu saradnju sa Rusijom

Piše: S. Čongradin

"Našu poziciju po pitanju zajedničkih vojnih vežbi sa Ruskom Federacijom objasnili smo kolegama iz Evropske komisije i Evropske spoljnopolitičke službe, ali ne možemo znati na koji način će se to tretirati u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama", ocenjuje za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije.

5.00 Pročitaj

08/10/2015 09:24 | Beograd

Vučić i Cipras o Kosovu i regionu

Piše: M. S.

Srpski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, kome je prošlog meseca počeo drugi premijerski mandat. Vučić je tom prilikom zamolio Ciprasa da Grčka ne glasa za prijem Kosova u Unesko, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

1 Pročitaj

Mekalister: Povećati pomoć Zapadnom Balkanu

08/10/2015 08:54 | Strazbur

Mekalister: Povećati pomoć Zapadnom Balkanu

Piše: M. S.

Talas izbeglica i migranata dostigao je nivo bez presedana. Potrebno je na međunarodnom nivou odgovoriti na ovu međunarodnu krizu. Kako bi prevazišla aktuelnu situaciju, potrebno je da Evropska unija podrži Siriju i njene direktne susede, kao i Zapadni Balkan, ocenio je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u poruci poslanicima EP.

5.00 Pročitaj

Mira Marković: Neki mininiziraju, drugi hiperstrofiraju svoju ulogu

08/10/2015 08:38 | Beograd

Mira Marković: Neki mininiziraju, drugi hiperstrofiraju svoju ulogu

Piše: B. C.

Knjiga predstavlja biografiju vremena u kojoj su se našli moja zemlja i moja porodica. Pisala sam u toku 20 godina i iznela mnoge prognoze i naglašavala da će biti mnogo pisaca koji će pisati o tom vremenu. Pročitala sam mnogo takvih tekstova, koji su pisani iz dva pristupa. Jedni su minimizirali svoju ulogu u politici devedesetih, naročito o događajima o kojima se mogu čuti negativne ocene. I time se nudili postoktobarskoj politici. Drugi su hiperstrofirali svoju ulogu kako bi se okitili barem jednim listom lovorovog venca koji pripada mrtvom pobedniku, rekla je Mira Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, povodom objavljivanja njenih memoara "Bilo je to ovako" u izdanju kompanije Novosti.

4 1.00 Pročitaj

Davenport: Ne plašim se Vučića Olja Bećković: Ja ga se plašim

07/10/2015 23:00

Davenport: Ne plašim se Vučića Olja Bećković: Ja ga se plašim

Piše: A. Milošević

Ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće objavljen za dve nedelje i u njemu će "sigurno biti pozitivnih procena i konstruktivnih kritičkih tačaka", izjavio je sinoć Majkl Davenport, šef kancelarije EU u Srbiji, govoreći na debati o temi "Srbija i EU - koji su naši uslovi", u organizaciji Instituta za evropske poslove. Davenport je naglasio da će u ovog puta biti "više konkretnijih uputstava" Vladi, "što je novost u ovogodišnjem izveštaju" u kojem, kako kaže, ipak "ne možete očekivati iznenađenja". On je dodao i da očekuje otvaranje prvih poglavlja do kraja godine.

3 4.37 Pročitaj

07/10/2015 21:03 | Beograd

Pajtić: Nadležni organi me nisu kontaktirali

Piše: L. Valtner

Niko me nije kontaktirao od nadležnih organa u vezi s transkriptima prisluškivanog razgovora. Rado ću im dostaviti sve dokumente koje sam javnosti već predstavio, kaže za Danas potpredsednik DS i premijer Vojvodine Bojan Pajtić, odgovarajući na pitanje da li su ga nadležni organi kontaktirali zbog nastale afere s prisluškivanjem njegovog razgovora s Lidijom Udovički.

5.00 Pročitaj

Snežana Malović: Baviću se strukom, a ne politikom

07/10/2015 20:33

Snežana Malović: Baviću se strukom, a ne politikom

Piše: M. R. Milenković

- Snežana Malović, bivša ministarka pravde, podnela je ostavku na mesto poslanika Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije. Kako saznajemo, ona je, nakon brojnih problema, konačno našla novi posao i biće angažovana na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina. Taj projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Bivšu ministarku u poslaničkim klupama zameniće Miroslav Marinković, doktor veterine iz Svilajnca.

3 2.62 Pročitaj

07/10/2015 09:57 | Brisel, Strazbur

Evropska komisija "omekšala" stav prema Beogradu

Piše: M. Stojanović

Stiče se utisak da je Evropska komisija "omekšala" stav kada je reč o predstojećem izveštaju o napretku Srbije na putu ka članstvu, odnosno prepoznaje "vidljivi" napredak koji je Srbija ostvarila u poslednje vreme, pa se očekuje da će taj dokument sadržati preporuku da pregovaračko poglavlje 32 (finansijska kontrola) bude otvoreno do kraja godine, kažu za Danas izvori iz Brisela odgovarajući na pitanje šta se može očekivati od godišnjeg izveštaja EK.

3.67 Pročitaj

07/10/2015 09:55 | Smederevo, Beograd

Vučič podržao ministarku Udovički

Piše: B. C. - P. D.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da odluka o raspisivanju vanrednih izbora neće zavisiti od toga da li će izveštaj o napretku Srbije u procesu priključenja EU biti povoljan.

15 1.64 Pročitaj

07/10/2015 09:53 | Beograd

Ivica Dačić: Izetbegović i Dodik da se dogovore

Piše: S. Čongradin

"Umesto što preti, Bakir Izetbegović bi trebalo da razgovara sa Miloradom Dodikom", komentariše za Danas Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije, izjavu bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine da "međunarodna zajednica sada mora da zaustavi Dodika".

1.00 Pročitaj

Milorad Dodik: Vučić nam ne nameće stavove

06/10/2015 20:45

Milorad Dodik: Vučić nam ne nameće stavove

Piše: Mirjana R. Milenković

- Sa gospodinom Vučićem imamo korektne razgovore na sve teme, pa i o referendumu. On se ponaša kao pravi državnik koji ne pokušava da nameće svoje stavove drugima, ali je spreman da čuje argumentaciju. I to je ono što je najvažnije - ovako predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Danas odgovara na pitanje da li za referendum ima podršku premijera Aleksandra Vučića, s obzirom da mu je on sugerisao da preispita odluku o referendumskom izjašnjavanju.

2 3.65 Pročitaj

Ivica Kojić trenutno rukovodi "deliveri junitom"

06/10/2015 20:32

Ivica Kojić trenutno rukovodi "deliveri junitom"

Piše: Bojan Cvejić

- Koordinator pet timova u okviru sistema "deliveri junit" u kabinetu premijera Aleksandra Vučića biće poznat do kraja godine, kažu za Danas saradnici premijera, i dalje ne želeći da otkriju ko su potencijalni kandidati za to mesto. Kako tvrde u njegovom kabinetu, "deliveri junit" funkcioniše normalno uprkos tome što već nekoliko meseci nema glavnog koordinatora, jer svaki od pet timova ima svog šefa koji premijeru podnosi izveštaje o radu. Oni dodaju da bi šef tu bio samo koordinator, što sada ide preko šefa kabineta premijera Ivice Kojića.

5 1.41 Pročitaj

Đilas: Verujem da će mi DS vratiti novac

06/10/2015 22:36

Đilas: Verujem da će mi DS vratiti novac

Piše: L. Valtner

- Neću finansirati narednu kampanju Demokratske stranke i ne vraćam se u politiku, kaže za Danas Dragan Đilas, bivši predsednik DS, odgovarajući na naše pitanje da li to što je otkupio dug DS prema Razvojnoj banci Vojvodine znači da bi mogao na taj način da se vrati u politiku i bude ponovo finansijer demokrata.

10 4.67 Pročitaj

06/10/2015 22:04 | Leposavić, Beograd

Dragan Jablanović: Ponudio sam ostavku

Piše: J. T.

- U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista čekala se odluka Vlade Srbije o smeni Dragana Jablanovića sa mesta predsednika privremenog organa i gradonačelnika Leposavića, nezvanično saznaje Danas u Nemanjinoj 11. Dragan Jablanović izjavio je za naš list da je "još pre 20 dana ponudio ostavku na mesto predsednika privremene uprave zbog sukoba sa šefom vladine kancelarije za KiM Markom Đurićem, koji radi protiv Leposavića, za koji nije dao nijedan dinar". Prema Jablanovićevim rečima, vlada na prethodne dve sednice nije razmatrala njegovu ostavku.

1 1.00 Pročitaj