RSSPolitika

Vučić i Rakić se nisu pojavili
16/04/2014 18:23 | Beograd

Vučić i Rakić se nisu pojavili

Piše: M. R. M. - N. T.

Potvrđivanjem mandata narodnih poslanika, juče je počelo konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije, utvrđenog na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta. Ceremonija u zdanju na Trgu Nikole Pašića je počela nešto posle 16 časova, uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine i uz intoniranje himne Bože pravde.

6 1.00 Pročitaj

Iz levog u desni džep

16/04/2014 18:22 | Beograd

Iz levog u desni džep

Piše: Snežana Čongradin

Kontrola poslovanja i smene direktora javnih preduzeća u mandatu nove vlade, kako su za Danas objasnili u vrhu SNS, krenuće od najvećih sistema i spuštaće se postepeno do lokalnog nivoa.

4 4.90 Pročitaj

Krkobabić: Nema razloga za strah

16/04/2014 18:20 | Beograd

Krkobabić: Nema razloga za strah

Piše: Bojan Cvejić

Bez obzira na to da li će Partija ujedinjenih penzionera Srbije biti u novoj vladi ili ne, naš stav je jasan - nema razloga za strah od PUPS. Svi investitori, i domaći i strani, su dobrodošli.

2 1.00 Pročitaj

16/04/2014 18:36 | Priština, Beograd

Brisel bez odgovora

Piše: Jelena Tasić

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovor na pismo kosovske predsednice Atifete Jahjaga upućeno visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u vezi s produženjem mandata Euleksa i osnivanja specijalnog suda za zločine OVK još nije stigao iz Brisela, rečeno je Danasu u Predsedništvu Kosova. Time su šanse da kosovski parlament raspravlja o ovim temama na današnjoj plenarnoj sednici svedene na minimum.

Pročitaj

16/04/2014 18:35 | Beograd

Nijedna vlast nije večna, pa neće biti ni ova

Piše: P. D.

Predsednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da jučerašnja odluka o pritvaranju bivših gradskih funkcionera zbog rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra predstavlja još jedu potvrdu da vlast kriminalizuje i politički progoni DS. „Odluka da se bivšem gradskim funkcionerima Aleksandru Bijeliću i Marku Blagojeviću odredi pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke i uznemiravanja javnosti pokazuje još jednom da se radi o političkom procesu koji se vodi u cilju kriminalizacije mog okruženja, kao predsednika jedine opozicione stranke, i cele Demokratske stranke“, navodi se u izjavi Đilasa.

2 1.79 Pročitaj

16/04/2014 18:19 | Beograd

Mirović neće poljoprivredu

Piše: P. D.

Potpredsednik SNS Igor Mirović demantovao je medijske spekulacije da će u novoj vladi biti ministar poljoprivrede.

5.00 Pročitaj

Vučić i Dačić prave aranžman, PUPS se nada vlasti, NDS ide u opoziciju

15/04/2014 18:03 | Beograd

Vučić i Dačić prave aranžman, PUPS se nada vlasti, NDS ide u opoziciju

Piše: M. R. Milenković

Vlada Srbije koju će voditi Aleksandar Vučić imaće najviše 17 resora i biće izabrana do 27. aprila. Osim Srpske napredne stranke, vladajuću koaliciju će činiti još Savez vojvođanskih Mađara i najverovatnije socijalisti Ivice Dačića, dok će Nova demokratska stranka gotovo izvesno biti u opoziciji.

8 3.12 Pročitaj

Mandat predsednika DS samo dve godine

15/04/2014 18:02 | Beograd

Mandat predsednika DS samo dve godine

Piše: L. Valtner

Predsednik Demokratske stranke će se ubuduće umesto na četiri, birati na dve godine, broj potpredsednika se smanjuje sa sedam na četiri, koji se takođe biraju sa dvogodišnjim mandatom, demokrate više neće imati počasnog predsednika, ali ni uže Predsedništvo, generalnog sekretara i Etički odbor.

1 4.20 Pročitaj

Problem su Kosovo i kadrovi

15/04/2014 18:01 | Beograd

Problem su Kosovo i kadrovi

Piše: B. Cvejić

Prosta matematika govori da lideru SNS Aleksandru Vučiću za formiranje nove vlade nisu neophodni ni SPS ni NDS, ni Ivica Dačić ni Boris Tadić, ali izgleda da su mu za nešto potrebni. Politički analitičari su podeljeni u mišljenjima ko bi Vučiću mogao više da znači - Dačić ili Tadić.

1 4.00 Pročitaj

15/04/2014 18:00 | Priština, Beograd

Priština čeka odgovor EU pa raspisuje izbore

Piše: J. Tasić

Skupština Kosova još nije dobila inicijativu za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine i produženje mandata misiji Euleks. Od njihovog usvajanja zavisi datum raspuštanja parlamenta.

Pročitaj

15/04/2014 18:00 | Beograd

Konstituiše se Narodna skupština

Piše: P. D.

Poslanici novog saziva državnog parlamenta danas će se prvi put okupiti na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Srbije, koju je zakazao predsednik dosadašnjeg saziva Nebojša Stefanović, s početkom od 16 sati.

Pročitaj

15/04/2014 17:59 | Deliblato

Nikolić: Vučić ima šansu

Piše: P. D.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić izjavio je da nova vlada „mora biti najozbiljnija u skorijoj istoriji Srbije”, i to zbog ogromnog poverenja koje su joj građani dali na izborima.

1 Pročitaj

Na potezu novi saziv Skupštine Srbije

14/04/2014 18:59 | Beograd

Na potezu novi saziv Skupštine Srbije

Piše: J. T.

Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje činjenica o trošenju budžetskih sredstava na teritoriji AP Kosova i Metohije juče je većinom glasova usvojio Predlog izveštaja koji je, prema ranije zadatom roku, trebalo da se u septembru 2013. nađe pred parlamentom.

3.00 Pročitaj

Dačić ulazi u vladu, za Tadića neizvesno

14/04/2014 18:58 | Beograd

Dačić ulazi u vladu, za Tadića neizvesno

Piše: N. D. - M. R. M.

Predsedništvo Srpske napredne stranke donelo je odluku da uđe u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo odrešene ruke predsedniku SNS Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima da nastave razgovore s predstavnicima drugih partija, kako bi odmah posle sednice GO SNS 25. aprila, nova vlada bila izabrana do 27. aprila, izjavio je lider naprednjaka posle jučerašnje sednice Predsedništa SNS.

6 4.00 Pročitaj

Politička trgovina za vojsku Kosova

14/04/2014 18:57 | Priština, Beograd

Politička trgovina za vojsku Kosova

Piše: M. Stojanović

Da bi se formirale kosovske oružane snage, Kosovu je neophodno da promeni Ustav, što mora biti usvojeno dvotrećinskom većinom u parlamentu, uključujući dvotrećinsku podršku manjinskih zajednica.

Pročitaj

14/04/2014 18:56 | Beograd

Vučković: Glasale smo prosrpski

Piše: L. V.

Dok predstavnice Demokratske stranke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Nataša Vučković i Vesna Marjanović tvrde da su podrškom rezoluciji o suspendovanju prava glasa ruskoj delegaciji glasale „prosrpski“, Dušan Spasojević, koji je zbog tog glasanja dao ostavku na funkcije predsednika Spoljnopolitičkog odbora i internacionalnog sekretara DS, misli da je takvo glasanje suprotno interesima Srbije i „drastično odstupanje od državotvorne i nacionalno odgovorne politike“ demokrata.

3 3.75 Pročitaj

14/04/2014 18:55 | Berlin, Beograd

Merkelova (ne) dolazi

Piše: P. D.

U vladi u Berlinu za sada nema konkretnih planova niti termina za posetu kancelarke Angele Merkel Srbiji, rekla je srpskim medijima jedna neimenovana predstavnica za štampu nemačke vlade povodom spekulacija da bi Merkelova, posle Gerharda Šredera, mogla da poseti Beograd.

Pročitaj

„Internacionalu pregazilo vreme“

13/04/2014 19:20 | Beograd

„Internacionalu pregazilo vreme“

Piše: Marija Stojanović

Socijalističku internacionalu (SI) vreme je pregazilo, a organizaciono su sebe doveli do sporednog koloseka, navodi za Danas Nataša Gaćeša, internacionalna sekretarka Socijalističke partije Srbije, objašnjavajući zašto je ta stranka odustala od članstva u svetskoj organizaciji političkih partija socijaldemokrata, laburista i demokratskih socijalista.

2 1.73 Pročitaj

Uskoro raspuštanje Skupštine Kosova

13/04/2014 19:19 | Priština, Beograd

Uskoro raspuštanje Skupštine Kosova

Piše: J. T.

Skupština Kosova trebalo bi da bude raspuštena najkasnije za dve nedelje, najavio je tokom vikenda predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa na predavanju na Koledžu ISPE u Prištini.

Pročitaj

Deo naprednjaka i Tadić neće sa SPS

13/04/2014 19:18 | Beograd

Deo naprednjaka i Tadić neće sa SPS

Piše: J. T. i agencije

Iz Srpske napredne stranke najavljeno je da bi danas popodne trebalo da se održi sednica Predsedništva SNS, na kojoj će glavna tema biti formiranje nove Vlade Srbije.

12 3.57 Pročitaj