RSSPolitika

Piše: G.V.

– Podrška koju u američkom biračkom telu u ovom trenutku dobijaju demokrata Berni Sanders, predstavnik ideja krajnje levice i republikanac Donald Tramp, koji zastupa interese krajnje desnice pokazuje da glasači na tim preliminarnim stranačkim izborima šalju poruku da nisu zadovoljni politikom koju vodi establišment te zemlje – rečeno je na sinoćnjojdebati posvećenoj američkoj spoljnoj politici, koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Pročitaj

  Tadić: Bez posledica dok vlada sarađuje oko Kosova

11/02/2016 22:31 | Beograd

Tadić: Bez posledica dok vlada sarađuje oko Kosova

Piše: V. Jeremić - B. Cvejić

- Srbija neće imati naročito teške političke posledice zbog toga što još nije izručila troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu, sve dok je ova Vlada Srbije veoma kooperativna po pitanju Kosova, ističe za Danas Boris Tadić, predsednik SDS i bivši predsednik Srbije, tokom čijeg mandata je uhapšeno i isporučeno pet haških optuženika. Haški tribunal zatražio je u sredu od Vlade Srbije hitno hapšenje i izručenje u Hag Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, optužene da su uticali na svedoke u postupku protiv njihovog šefa Vojislava Šešelja.

Pročitaj


Pajtić: Dobro je što vlast širi toleranciju

11/02/2016 20:42 | Beograd -

Pajtić: Dobro je što vlast širi toleranciju

Piše: S. Č.

Desničarska retorika prema izbeglicama je opasna, ali država ima instrumente da spreči eventualne nemire, ističe za Danas Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, u odgovoru na pitanje, da li vidi opasnost da zbog izborne kampanje, koja koincidira sa trenutkom u kojem će veći broj izbeglica biti zadržan i smešten u Srbiji, nastanu neredi, poučeni prethodnim iskustvom protesta građana protiv smeštanja izbeglica u njihovoj blizini.

5.00 Pročitaj

Nova lokalna TV za izbore?

11/02/2016 20:25 | Vranje

Nova lokalna TV za izbore?

Piše: V. Ristić

- Na spratu iznad prostorija Gradskog odbora SNS u Vranju uveliko traju radovi na uređenju prostora redakcije i emisione tehnike za kablovsku televiziju koju imaju nameru da uoči početka izborne kampanje otvori ova politička stranka.

Pročitaj

Stefanović: Nećemo nikoga vući za rukav

11/02/2016 11:21 | Beograd

Stefanović: Nećemo nikoga vući za rukav

Piše: P. D.

Lider Levice Srbije Borislav Stefanović najavio je juče da će u sledećih sedam do deset dana imati razgovore sa manjinskim strankama i sindikatima. Stefanović je novinarima u Skupštini Srbije ponovio da je taj pokret spreman za razgovore sa svima koji dele iste programske pravce.

3 Pročitaj

11/02/2016 11:18 | Priština, Brisel, Beograd

Samoopredeljenje: Ometaćemo izbor predsednika

Piše: M. S.

Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri poručio je juče da će opozicija ometati izbor predsednika Kosova u parlamentu "ako treba i suzavcem". "Budući da trenutna politička situacija ne dozvoljava da na tu funkciju bude izabran bilo koji drugi političar, opozicija će ometati izbor Hašima Tačija za predsednika, suzavcem ili drugim oblicima političkog suprotstavljanja", kazao je Imeri povodom predstojećeg glasanja za naslednika Atifete Jahjage, kojoj ističe mandat 6. aprila.

Pročitaj

Mekalister ne dolazi zbog izbora

10/02/2016 20:52 | Brisel, Beograd

Mekalister ne dolazi zbog izbora

Piše: M. Stojanović


- Poseta delegacije Evropskog parlamenta Srbiji koja je bila planirana za kraj marta i početak aprila odložena je nakon vesti da će ovog proleća biti održani prevremeni parlamentarni izbori, saznaje Danas u Evropskom parlamentu. Kako ističu naši izvori, "poseta će se svakako dogoditi do kraja godine, najverovatnije na jesen". Sagovornici iz diplomatskih krugova u Briselu navode i da Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, "najverovatnije neće posećivati Srbiju pre izbora".

5.00 Pročitaj

Rašković Ivić: Neke stranke šire islamofobiju

10/02/2016 20:10 | Beograd -

Rašković Ivić: Neke stranke šire islamofobiju

Piše: S. Čongradin

Vrhunac izbegličke krize, odnosno duže zadržavanje izbeglica u Srbiji na izbegličkoj ruti ka zemljama članicama Evropske unije, poklopiće se sa finišom izborne kampanje. Eventualna zloupotreba te teme od strane pojedinih partija koje odlikuje retorika usmerena protiv uključivanja Srbije u način odnošenja prema tom problemu, koji zastupa Evropska unija, mogla bi stoga dovesti do situacije kao pre par godina, kada su građani masovno protestovali protiv zbrinjavanja izbeglica u njihovim lokalnim zajednicama.

4 4.58 Pročitaj

  Koliko savetnika ima premijer?

10/02/2016 19:54 | Beograd

Koliko savetnika ima premijer?

Piše: B. Cvejić


- Koliko savetnika u svom kabinetu ima premijer Aleksandar Vučić, nije poznato u ovom trenutku, a na više puta postavljeno pitanje Danasa o tome niko iz Vlade Srbije nije želeo da odgovori. Ono što je, barem za sada, javnosti poznato jeste da se na tim savetodavnim funkcijama nalazi najmanje osam osoba od kojih su dvojica stranci. Reč je o Suzani Vasiljević, Draganu Glamočiću, Miloradu Veljoviću, Vladimiru Božoviću, Nemanji Stevanoviću, Gojku Radiću, ali i Alfredu Guzenbaueru i Franku Fratiniju.

2 2.71 Pročitaj

  Vraćanje novca zavisi od izbornog rezultata

10/02/2016 19:09 | Beograd

Vraćanje novca zavisi od izbornog rezultata

Piše: L. Valtner


- Firma Multikom bivšeg predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa za 15 meseci će početi da naplaćuje dug od demokrata koje ova stranka ima prema njoj. Ipak, niko ne zna i ne može da tvrdi kada će dug od 50 milina dinara biti u potpunosti vraćen. Sve zavisi od rezultata koji će DS ostvariti na predstojećim izborima, saznaje Danas.

3 1.00 Pročitaj

10/02/2016 10:45 | Berlin, Beograd

Juratović: Zemlje Balkana više ne mogu da ratuju

Piše: M. S.

Ne vjerujem da bi zbog zatvaranja granica došlo do krvavih sukoba među zemljama Zapadnog Balkana. Zemlje te regije su kroz prethodne ratove toliko oslabile da jednostavno nisu više u mogućnosti bilo kakav ratni konflikt priuštiti si a da im narod ne izgladni, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući uticaj eventualnog zatvaranja granica zbog migrantsko-izbegličke krize na države regiona.

1 1.00 Pročitaj

Vulin, Stefanović i Selaković sigurni

09/02/2016 20:37 | Beograd -

Vulin, Stefanović i Selaković sigurni

Piše: Bojan Cvejić

Aktuelni ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković i Nebojša Stefanović, ukoliko SNS ponovo formira vladu posle izbora, gotovo sigurno će imati ministarska mesta u Nemanjinoj 11, ocenjuju za Danas politički analitičari. S druge strane, oni se slažu da najmanje šansi da ponovo budu ministri u vladi Aleksandra Vučića imaju sadašnji ministar bez portfelja Velimir Ilić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, a malo verovatno i ministri Kori Udovički, Ivan Tasovac i Srđan Verbić.

10 1.00 Pročitaj

 Smeštaj u bivšim fabrikama, motelima i bolnicama

09/02/2016 19:17 | Beograd -

Smeštaj u bivšim fabrikama, motelima i bolnicama

Piše: S. Čongradin

Do broja od šest hiljada izbeglica koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo se na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju. "Pa ako se desi da se iz bilo kog razloga zatvori granica, Srbija ima kapacitet da zbrine dvodnevni ili trodnevni priliv migranata", ističu za Danas u Komesarijatu za izbeglice.

1 4.00 Pročitaj

09/02/2016 21:45 | Beograd

Odluku o izborima uslovila spoljna politika?

Piše: J.L. - B.C.

- Neodržavanje izbora na gradskom nivou u Beogradu, kao i mogućnost nagoveštena iz izvora bliskih SNS, da će se ti izbori održati 2017. godine, zajedno sa predsedničkim, podstakli su niz spekulacija na političkoj sceni Srbije. Pojedini izvori sa političke scene protumačili su za naš list da premijer i lider SNS Aleksandar Vučić planira da ne podrži predsednika Tomislava Nikolića, osnivača naprednjaka, na izborima 2017. Nikolić neće imati podršku za drugi mandat, tvrde sagovornici sa političke scene, zato što Vučić i dalje u rezervi drži opciju da se sam kandiduje. U toj varijanti, navodno sadašnji gradonačelnik Beograd, biće u parlamentu predložen za premijera, odnosno on je jedan od vodećih kandidata za tu nominaciju.

8 3.00 Pročitaj

Naprednjaci i dalje ne bi da razgovaraju

09/02/2016 22:30 | Beograd

Naprednjaci i dalje ne bi da razgovaraju

Piše: L.Valtner


- Predstavnici srpske napredne stranke već gotovo dva meseca ignorišu zahtev opozicionih stranaka da sa njima razgovaraju o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

7 5.00 Pročitaj

09/02/2016 21:36 | Beograd

"Dugoročno balansiranje je politički neodrživo"

Piše: M. S.


- Praksa usaglašavanja Srbije sa deklaracijama koje visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini objavljuje u ime tog dvadesetosmočlanog bloka bila je protekle godine u drastičnom padu u odnosu na usaglašavanje pre ukrajinske krize. Ipak, stepen usaglašenosti u 2015. iznosio je 65,83 odsto, što je za 15 odsto više nego u 2014. godini, zaključuje se u dokumentu pod nazivom "Analiza usaglašavanja Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama Evropske unije tokom 2015", koji je objavio Nacionalni konvent o EU - radna grupa za pregovaračka poglavlja 30 i 31. Osnovnu verziju ovog izveštaja izradio je istraživački tim Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

4.43 Pročitaj

  Vladajuća koalicija spremna na ustupke Haradinaju

09/02/2016 10:05 | Priština, Beograd

Vladajuća koalicija spremna na ustupke Haradinaju

Piše: M. Stojanović

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga održala je juče sastanak sa predstavnicima političkih partija iz Prištine, koji je okončan bez postizanja konkretnog dogovora o prevazilaženju višemesečne političke krize. Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je posle tih razgovora da je sagovornicima preneo uznemirenost zbog blokade rada Skupštine Kosova, te da treba sarađivati sa opozicijom na rešavanju problema. Govoreći o Sporazumu o ZSO, koji nije po volji opozicionim partijama, on je istakao da je Ustavni sud "jasno odredio" šta treba da bude učinjeno.

Pročitaj

09/02/2016 10:03 | Novi Sad, Beograd

Liga ipak neće samostalno na pokrajinske izbore

Piše: L. Valtner

Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka ipak neće samostalno nastupiti na predstojećim pokrajinskim izborima, saznaje Danas. Kako kažu naši izvori, Liga će formirati listu na kojoj će se naći i LDP Čedomira Jovanovića i SDS Borisa Tadića, sa kojima je LSV nedavno formirala savez koji će nastupiti na republičkim izborima.

3.50 Pročitaj

09/02/2016 10:02 | Beograd

SANU: Netačno je da podržavamo određene političke partije

Piše: P. D.

Povodom teksta u kojoj je sagovornica Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, objavljenog u dvobroju Danasa od 30. i 31. januara, pod naslovom "Srbija će biti desničarska država" Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti oglasio se juče sledećim saopštenjem koje prenosimo u celosti: "Sa nevericom smo pročitali intervju gospođe Sonje Biserko u kome se navodi da Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) kao institucija podržava određene političke partije. SANU, kao najviša naučna i umetnička ustanova u zemlji, držeći se Zakona o Akademiji i Statuta SANU, ne učestvuje u političkom životu.

1 Pročitaj

09/02/2016 09:59 | Beograd

Dragan Marković Palma: Ne interesuju me ambicije partija

Piše: B. Cvejić

U ovoj početnoj predizbornoj fazi rano je predviđati formulu koalicione vlade, tako da se u ovom trenutku sve bazira samo na političkim konstrukcijama. Ishod najviše zavisi od glasova birača na izborima, ističe za Danas Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS, povodom izjave lidera SDPS Rasima Ljajića da je cilj koalicije okupljene oko SNS da samostalno formira vladu posle izbora. Imajući u vidu da je SPS sa PUPS i JS bio partner SNS u vlasti u prethodne dve vlade, na pitanje da li Ljajićeva izjava znači i da SNS ne želi socijaliste u vlasti posle izbora, niko od naprednjaka koje je kontaktirao Danas nije želeo odgovori.

5.00 Pročitaj