RSSPolitika

Piše: S. Čongradin

Procena državnog vrha Srbije je da bi veća šteta bilo otkazivanje vojne vežbe sa Rusijom nego da se one održe kako je ranije planirano, rekli su Danasu izvori iz Vlade Srbije, komentarišući protivljenje čelnika Evropske unije današnjim vojnim manevrima Srbije i Ruske Federacije. Kako su istakli sagovornici Danasa, "Rusija bi Srbiji mnogo više zamerila ako bismo sada otkazali zajedničke vojne vežbe nego što će nam zameriti Evropska unija, ako se one ipak odigraju, uprkos njihovom jasnom stavu da je to za njih neprihvatljivo".

2 4.62 Pročitaj

Čanak o koalicijama 15. septembra

01/09/2015 21:37 | Beograd

Čanak o koalicijama 15. septembra

Piše: B. Cvejić

Opozicione partije u ovom trenutku još nisu počele da dogovaraju predizborne koalicije, iako je u javnosti nezvanično već uveliko počela izborna kampanja pred pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji koji se očekuju najkasnije na proleće sledeće godine. Većina partija, kako kažu za Danas, još nije donela odluku o tome da li će nastupiti samostalno na izborima u Vojvodini ili u koaliciji sa nekom part

1 1.00 Pročitaj


Srbija 2016. može da otvori i 15 poglavlja

01/09/2015 21:40 | Beograd

Srbija 2016. može da otvori i 15 poglavlja

Piše: L.Valtner

Srbija bi naredne godine, po otvaranju prvih, mogla da otvori čak petnaestak poglavlja u pregovorima sa EU, rekli su Danasu nezavisni strani stručnjaci koji srpskoj administraciji pomažu u pripremi pregovora. Kako su nam objasnili, kada se budu otvorila prva poglavlja, 35, moguće i 23 i 24, ali i 32, proces takozvanih pregovora teče relativno brzo, pa bi ukupan broj otvorenih poglavlja sledeće godine mogao da dostigne i 15.

Pročitaj

Pastor: Za sada - izbore raspisujem 22. marta

31/08/2015 21:54 | Beograd

Pastor: Za sada - izbore raspisujem 22. marta

Piše: S. Čongradin

U ovom trenutku ne postoje uslovi koji bi naložili da raspišem pokrajinske izbore pre 22. marta, što bi značilo da je najraniji rok za njihovo održavanje 22. april, a najkasniji 22. maj, ističe za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.

3 1.33 Pročitaj

Uslišite više zahteva za izbegličkim statusom

31/08/2015 22:02 | Beograd

Uslišite više zahteva za izbegličkim statusom

Piše: Lidija Valtner

 Pre svega, Srbija bi mogla i trebalo bi da dodeli izbeglički status malo većem broju tražilaca azila. Do ovog trenutka, u 2015. dodeljeno je manje od 20 izbegličkih statusa. Vlasti bi mogle da daju prioritet onim izbeglicama koje već imaju veze sa Srbijom i koje žele ovde da ostanu, a ne onima koje porodice i prijatelji čekaju u nekoj od zemalja Zapadne ili Severne Evrope

2 1.80 Pročitaj

Nova odustala od "slobodnjaka"

31/08/2015 10:27

Nova odustala od "slobodnjaka"

Piše: M. R. Milenković

Nema ništa od formiranja trinaestog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, koji je trebalo da čine četiri nezavisna poslanika - Zoran Živković i Vladimir Pavićević iz Nove stranke, Milan Petrić iz SNP i Janko Veselinović iz Preokreta, kao i Laslo Varga, koji je isključen iz SVM. Od ove ideje odustala je Nova stranka i njen lider Zoran Živković, koji za Danas kaže da su razlozi u suviše velikim političkim razlikama među nezavisnim poslanicima, a da okupljanje iz tehničkih razloga nije neophodno u ovom trenutku.

1.91 Pročitaj

31/08/2015 23:25 | Beograd

Kosovo nije najveći problem

Piše: M.R.Milenković

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama u televizijskoj emisiji "Okruženje" složili su se da je možda kasno da se njihovim međusobnim dijalogom nadokani sve što je izgubljeno u poslednjih četvrt veka zbog loših odnosa između Srbije i Albanije ,ali da je vreme da se konačno prebrode barijere.

1 1.00 Pročitaj

Ministar Stefanović plaćeniji od predsednika i premijera

30/08/2015 20:16

Ministar Stefanović plaćeniji od predsednika i premijera

Piše: B. Cvejić

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, iako ne prima punu ministarsku platu, ima najveća mesečna primanja od svih članova Vlade Srbije, sudeći prema podacima koji su objavljeni u njenoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ona mesečno ukupno prima više od 163.000 dinara, ne računajući i naknadu "za odvojeni život od porodice" koja iznosi 38.374 svakog meseca.

5 1.67 Pročitaj

30/08/2015 21:40 | Smederevska Palanka, Beograd

Vasin kandidat za premijera Vojvodine

Piše: L.V.

- Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, mogao bi da bude kandidat demokrata za premijera Vojvodine, saznaje Danas u ovoj stranci. Kako nam je rečeno, posle odluke Bojana Pajtića, lidera DS i sadašnjeg premijera Pokrajine, da u slučaju parlamentarnih izbora bude kandidat za premijera Srbije, Vasin se, kao dugogodišnji njegov saradnik, nametnuo kao rešenje za kandidata za pokrajinskog premijera.

20 2.33 Pročitaj

30/08/2015 21:31

Marić:Očekujem probleme u primeni sporazuma

Piše: P.D.

Ljubomir Marić, ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, najavljuje da će od danas početi priprema statuta za Zajednicu srpskih opština u saradnji sa pravnicima i timom međunarodnih stručnjaka i da će prva verzija biti gotova vrlo brzo.

1.00 Pročitaj

JS ostaje uz Dačića

30/08/2015 20:40 | Jagodina, Beograd

JS ostaje uz Dačića

Piše: L.V.

- Jedinstvena Srbija ostaje u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, kaže za Danas Dragan Marković, predsednik JS, komentarišući mogućnost da PUPS, drugi koalicioni partner socijalista, izađe iz te koalicije.

1 1.00 Pročitaj

Krkobabić: Vreme je da teret štednje ponesu neki drugi

28/08/2015 20:59 | Beograd

Krkobabić: Vreme je da teret štednje ponesu neki drugi

Piše: E. D.

Iako je period godišnjih odmora doneo zatišje na političkoj sceni, Partija ujedinjenih penzionera Srbije upravo je leto izabrala za susrete sa građanima i članstvom širom zemlje. Karavan PUPS-a koji pod sloganom "Svet pripada i nama" od vikenda do vikenda obilazi regionalne centre, pokrenut je u Kraljevu, a nastavio preko Kruševca, Zlatibora, Šapca, Kopaonika, Novog Bečeja... a u nedelju je na redu Požarevac...

6 1.50 Pročitaj

Dačić: Pružena ruka nije znak predaje

28/08/2015 20:45

Dačić: Pružena ruka nije znak predaje

Piše: L. Valtner - S. Čongradin

"Ja sam rođen na KiM pre 49 godina u gradu koji se zove Prizren i koji je u 14. veku bio glavni grad Srbije, a danas u njemu žive 21 ili 22 Srba, odnosno na KiM većinu stanovništva čine Albanci", komentariše za Danas Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije, izjavu Hašima Tačija, kosovskog ministar spoljnih poslova, da Srbija treba da se izvini za žrtve rata na Kosovu 90-ih.

1 1.50 Pročitaj

28/08/2015 21:05 | Beograd

Raste broj neopredeljenih birača

Piše: B. Cvejić

U Srbiji u ovom trenutku postoji veliki broj neopredeljenih građana, odnosno onih koji ne znaju kome bi dali svoj glas da se sutra održavaju izbori, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Broj neopredeljenih raste iz meseca u mesec, ističe za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanja Faktor plus. Prema njegovim rečima, rezultati istraživanja predstavljeni prošlog meseca pokazivali su da od 49 odsto onih koji bi izašli na izbore čak trećina njih ne zna za koga bi glasala.

8 4.43 Pročitaj

28/08/2015 20:48

Više napora za dobrosusedske odnose

Piše: P.D.

Kao rezultat dvodnevnog samita u Beču o Zapadnom Balkanu, čije su učesnice bile EU, pojedine zemlje EU i predstavnici Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Makedonije i BiH, potpisana su dva opširna dokumenta. Prvi je finalna deklaracija, u kojoj je pobrojano 38 zaključaka, a drugi je naslovljen sa "dodatak", gde je opis projekata, pridružena deklaracija o saradnji mladih, i posebni kratki aneks o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnih sporova na Balkanu. Taj posebni aneks sadrži posebne potpise ministara spoljnih poslova. Kada je reč o glavnom dokumentu učesnici Samita o Zapadnom Balkanu pozdravili su napredak koji su zemlje regiona ostvarile u okviru regionalne saradnje i normalizacije odnosa, ali su upozorili da politički lideri moraju da rade više na procesu pomirenja, prenosi FoNet.

1 1.80 Pročitaj

28/08/2015 09:32 | Beč

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač krajem 2016.

Piše: P.D.

Samit o zapadnom Balkanu u Beču, koji okuplja lidere regiona (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Kosovo i Albanija), Evropske unije, kao i predstavnike pojedinih zemalja EU koje se graniče sa regionom (Slovenija, Italija, Hrvatska) počeo je juče nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera.

1 1.00 Pročitaj

28/08/2015 09:29

O poziciji Nikole Šainovića odlučiće Dačić

Piše: M.R.Milenković

Povratak u Beograd Nikole Šainovića, haškog osuđenika i nekadašnjeg premijera Srbije i vicepremijera SRJ, nakon 12 godina provedenih u zatvoru, obradovao je većinu socijalista. Srećni su, kako kažu, što se "njihov drug i stranački kolega vratio u zemlju živ i zdrav i pre svega mentalno jak, za razliku od mnogih drugih haških osuđenika.

2 1.00 Pročitaj

Merkel: Bićemo fer, neće biti novih uslova

27/08/2015 23:01

Merkel: Bićemo fer, neće biti novih uslova

Piše: P.D.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je u zajedničkom obraćanju novinarima u Beču sa Federikom Mogerini, Aleksandrom Vučićem i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, da je Srbija, nakon dogovora u dijalogu sa Prištinom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja.

6 1.00 Pročitaj

"Nigde ne piše Republika Kosovo"

27/08/2015 21:16

"Nigde ne piše Republika Kosovo"

Piše: B. Cvejić

- Ni u jednom od četiri sporazuma koji su potpisani ove sedmice sa Prištinom u Briselu, ne piše "Republika Kosovo", ističu za Danas u kabinetu premijera Srbije, povodom jučerašnje izjave kosovske ministarke za dijalog sa Srbijom Edite Tahiri da se u sporazumu o energetici navodi "Republika Kosovo" i da su srpski zvaničnici na taj način priznali nezavisnost Kosova.

3 1.00 Pročitaj

Pajtić: Pokrajinski izbori najranije 22. aprila

27/08/2015 21:08

Pajtić: Pokrajinski izbori najranije 22. aprila

Piše: B. Cvejić

- Prema Statutu pokrajine, izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Dakle, prvi mogući termin za održavanje izbora je 22. april, a poslednji 22. maj. To nije pitanje političke volje, već pravnih propisa. Lokalni izbori su mogući, takođe, tek u tim terminima, ističe za Danas Bojan Pajtić, premijer Vojvodine i predsednik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje koliko je realno da se izbori u Vojvodini održe 24. januara kao što se spekuliše u javnosti.

3 3.00 Pročitaj