RSSPolitika

Ban Ki Mun će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244
31/07/2015 19:27 | Pariz, Beograd

Ban Ki Mun će delovati u skladu sa Rezolucijom 1244

Piše: Jelena Tasić

- Ulazak Kosova naneo bi ozbiljan udarac briselskim pregovorima, koji i onako teško idu. Sam pokušaj kandidature ne bi morao imati značajnijeg efekta, jer Priština, zapravo, sve vreme na raznim stranama vuče poteze suprotne duhu konstruktivnog pregovaranja u dobroj veri.

4.99 Pročitaj

31/07/2015 19:32

Rusija i dalje ne priznaje kosovska dokumenta

Piše: J.T.

Ulaz sa pasošima takozvane "Republike Kosovo" na teritoriju Ruske Federacije moguć je samo u slučajevima, koje se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Moskve u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik "Republika Kosovo", kao i radi obezbeđenja učešća njenih predstavnika u sportskim događajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta ili relevantnih međunarodnih sportskih federacija, saopštila je juče Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

5.00 Pročitaj


Palalić: Stamatović štiti interese građana

31/07/2015 19:31 | Beograd

Palalić: Stamatović štiti interese građana

Piše: P.D.

Građani opštine Čajetina zaštitu svojih interesa mogu jedino da očekuju od predsednika opštine Milana Stamatovića. I mi u Srpskoj narodnoj partiji smo uvereni da u slučaju spora ove opštine i Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevine, opština Čajetina štiti zakon i princip funkcionisanja institucija, kaže za Danas Jovan Palalić, generalni sekretar SNP.

10 Pročitaj

30/07/2015 21:26

Dačić:Briselski dijalog žrtva neslaganja u kosovskom parlamentu

Piše: M. R. Milenković

- “Dijalog u Briselu, koji je ključni kriterijum za napredovanje Srbije u evropskim integracijama, "žrtva" je neslaganja u kosovskom parlamentu, gde je kao ultimatum postavljeno pitanje formiranja specijalnog suda za ratne zločine.Srbija će poštovati sve što je potpisala.

3 5.00 Pročitaj

30/07/2015 21:11

Ekonomija i nova prepucavanja DS i SNS

Piše: Lidija Valtner

Kampanju za pokrajinske izbore, koji se već mesecima najavljuju za decembar, po svemu sudeći obeležiće nova prepucavanja DS, stranke na vlasti u Vojvodini, i SNS, koja je na vlasti u Republici i koja žarko želi da preuzme kormilo i u Pokrajini. Osim međusobnih optužbi na račun načina i efekata vladavine, u kampanji će, kako kažu predstavnici stranaka, biti reči i o ekonomskim problemima, zapošljavanju i muci "običnog" čoveka.

1.00 Pročitaj

30/07/2015 21:09

Omerović: Tužilaštvo da se pozabavi Ugljaninovom izjavom

Piše: Mirjana R. Milenković

- Poslanici vlasti i opozicije juče su u Skupštini Srbije osudili izjavu lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da će sva deca rođena u Srbiji biti saučesnici genocida u Srebrenici. Pojedini poslanici smatraju da su Ugljaninove izjave posao za tužilaštvo, dok drugi navode da je to pozicioniranje pred izbore.

5.00 Pročitaj

30/07/2015 21:06 | Priština, Beograd

"Ništa bez Haradinaja"

Piše: J. Tasić

Dan pred isteka roka koji je američka administracija dala institucijama samoproglašene kosovske države za usvajanje zakonske regulative potrebne za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, juče su u Prištini glavne teme bile obezbeđivanje skupštinske većine za usvajanje ustavnih amandmana i detalji kosovske kandidature u Unesku.

Pročitaj

Zapadu je Kosovo važnije od Dodika

30/07/2015 20:31 | Berlin, Bukurešt, Beograd

Zapadu je Kosovo važnije od Dodika

Piše: M. Stojanović

Najavljeni referendum u Republici Srpskoj neće u većoj meri ugroziti reputaciju Srbije među državama članicama EU, niti bi mogao da uspori evropski put Beograda, kažu za Danas političari i stručnjaci za politiku iz zapadnih država. Naši sagovornici konstatuju da je dobro što je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao predsednika RS Milorada Dodika da još jednom razmisli o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH "jer se na taj način distancirao od njegovog poteza".

4 5.00 Pročitaj

30/07/2015 11:39 | Novi Sad

Negovanje kulture sećanja na srpske žrtve

Piše: M. D.

Treća Srbija podržala je inicijativu Srpske narodne partije za izgradnju "Memorijalnog kompleksa srpskih žrtava genocida". Kako ističe Aleksandar Đurđev, generalni sekretar Treće Srbije i jedan od lidera Srpske lige, negovanje kulture sećanja na žrtve srpskog naroda je obaveza, svih odgovornih aktera na političkoj sceni.

1 4.81 Pročitaj

Srpski časnici "Oluje"

29/07/2015 22:28

Srpski časnici "Oluje"

Već dve decenije, svakog 4. i 5. avgusta, uz veliku pompu, Hrvatska proslavlja progon iz Hrvatske više od 200.000 svojih građana srpske nacionalnosti. To etničko čišćenje, svojstveno nacistima, proglašeno je za dan hrvatske državnosti.

43 1.02 Pročitaj

29/07/2015 21:26

Nema skrivanja iza premijera

Piše: L. Valtner

Aleksandar Vučić više ne želi da se bilo ko krije iza njega i to je jasno rekao. Ako opštine na čijem su čelu članovi SNS imaju rezultate i ako su sprovodili politiku stranke, pobediće lako na lokalnim izborima i bez ličnog učešća Vučića u kampanji u njihovim opštinama, kaže za Danas potpredsednik SNS Igor Mirović komentarišući izjavu predsednika naprednjaka i premijera Srbije da se neće pojavljivati u kampanji u opštinama u kojima vlast ne posluje domaćinski.

3 3.62 Pročitaj

29/07/2015 21:22 | Zagreb, Beograd

Zagreb bez komentara o Vučiću

Piše: M. S.

- Ministarstvo neće komentirati izjave premijera Vučića, a kada je riječ o proslavi Oluje, podsjećamo na izjave ministrice Pusić, kažu za Danas u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske, na čijem čelu je Vesna Pusić, upitani kako komentarišu najnovije izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o "Oluji".

5.00 Pročitaj

29/07/2015 21:20 | Novi Sad -

Negovanje kulture sećanja na srpske žrtve

Piše: M. D.

Treća Srbija podržala je inicijativu Srpske narodne partije za izgradnju "Memorijalnog kompleksa srpskih žrtava genocida". Kako ističe Aleksandar Đurđev, generalni sekretar Treće Srbije i jedan od lidera Srpske lige, negovanje kulture sećanja na žrtve srpskog naroda je obaveza, svih odgovornih aktera na političkoj sceni.

2 5.00 Pročitaj

Opasnost od dugoročnog iseljavanja Srba

29/07/2015 20:59

Opasnost od dugoročnog iseljavanja Srba

Piše: J. Tasić

- Briselski sporazum je u vreme potpisivanja zaista bio neka vrsta preokreta i prvi, istorijski korak ka pomirenju Beograda i Prištine - šire srpskog i albanskog naroda. Ali, njegove ekonomske posledice unutar Kosova i Metohije i ranije su izazivale strahovanja da će finansijski i egzistencijalno uticati na položaj Srba na KiM i pokrenuti njihovo novo iseljavanje iz ekonomskih i bezbednosnih razloga - kaže za Danas Nenad Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke, poslanik u Skupštini Kosova i bivši kosovski ministar za rad i socijalna pitanja u dve vlade Hašima Tačija.

1 5.00 Pročitaj

29/07/2015 21:14 | Priština, Beograd

Najpre o osiguranju, u septembru o tablicama

Piše: J. Tasić

- Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastaviće se 5. avgusta, a glavna tačka dnevnog reda Komisije za sprovođenje briselskih dogovora biće Memorandum o osiguranju motornih vozila. Priština je od EU tražila i da se u septembru održi sastanak i o problemu "ilegalnih" - srpskih registarskih tablica na Kosovu - najavila je za Danas ministarka bez portfelja u Vladi Kosova i glavni prištinski pregovarač za tehnička pitanja Edita Tahiri.

Pročitaj

29/07/2015 21:10 | Kosovska Mitrovica, Beograd

Mitrovčani odbranili banku

Piše: J. Tasić

- Okupljanje većeg broja Srba oko ekspoziture Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitroviće i otpor bankarskih službenika juče su prekinuli dvosatnu akciju jedinice KPS za borbu protiv privrednog kriminala koja je pokušala da uđe u prostorije ove banke i konfiskuje njenu kompletnu dokumentaciju. Jugobanka na Kosovu i Metohiji nije deo kosovskog bankarskog sistema, obavlja platni promet sa ostatkom Srbije i ima veliki broj klijenata koji preko nje primaju plate.

Pročitaj

Za ratifikaciju neophodni srpski glasovi

28/07/2015 21:35

Za ratifikaciju neophodni srpski glasovi

Piše: J.T.

Bivši poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je za Danas da prema kosovskom Ustavu i pravnim obavezama koje je Priština preuzela iz plana Martija Ahtisarija članstvo Kosova u Unesku nije moguće bez podrške Srba na KiM u kosovskom parlamentu.

1 5.00 Pročitaj

Vučić će insistirati na javnoj raspravi

28/07/2015 20:33

Vučić će insistirati na javnoj raspravi

Piše: L. Valtner

Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine, čije usvajanje je ponovo aktuelizovano, neophodna je, slaže se stručna javnost i upozorava da bi izrada ovog akta morala biti već pri kraju ukoliko se planira njegovo usvajanje do kraja septembra.

8 1.25 Pročitaj

Vulin nije salonski političar

28/07/2015 11:54 | Beograd

Vulin nije salonski političar

Piše: M. Stojanović

Za mene je najznačajnije da sam aktivan kao levičar, a Pokret socijalista je partija borbene levice. Funkcija potpredsednika je razlog da budem još aktivniji, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, novoizabrani potpredsednik Pokreta socijalista, čiji lider je Aleksandar Vulin.

3 1.00 Pročitaj

Sporne srpske tablice sa severa KiM?

27/07/2015 21:11

Sporne srpske tablice sa severa KiM?

Piše: J.T.

- U sedištu EU, beogradskom i prištinskom pregovaračkom timu juče nije bilo moguće potvrditi najavu iz visokih diplomatskih krugova u Briselu da će Memorandum o osiguranju motornih vozila, oko čijeg se početka primene tehnički pregovarači obe strane od prošlog četvrtka prepiru preko medija, stupiti na snagu 5. avgusta.

1 2.43 Pročitaj