RSSPolitika

Dačić: Traži se prihvatljiva formulacija
30/11/2015 20:29 | Beograd

Dačić: Traži se prihvatljiva formulacija

Piše: L. Valtner

Pregovaračka pozicija Evropske unije za poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, zasad još nije gotova i nije stigla u Beograd, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za naš list navodi da članice EU među sobom usaglašavaju svoju pregovaračku poziciju.

5.00 Pročitaj

OEBS u Beogradu prilika za Jaltu 2

30/11/2015 20:27

OEBS u Beogradu prilika za Jaltu 2

Piše: Vuk Drašković

Treći svetski rat samo što nije počeo! Tako se, sve češće i alarmantnije, govori i piše na prostoru od Atlantika do Pacifika, u obe Amerike, u Africi i Australiji. U Siriji je apokalipsa, a celom Bliskom Istoku, Avganistanu, Pakistanu i Egiptu - regionu od blizu milijardu ljudi - preti ratna kataklizma. U svim evropskim zemljama je, zbog terorista, poluratno stanje. Ukrajina je bomba koja preti sudarom NATO i Rusije u samom srcu Evrope. Iz kumulusa mržnje i uzavrelih strasti, na Balkanu može da potekne i kiša novog rata... Svet je samo na par koraka od provalije. I samo par koraka od izbegavanja tragedije.

1.01 Pročitaj


30/11/2015 23:23 | Beograd

Nije udar, ali jeste pokušaj urušavanja Vlade

Piše: N. D. - FoNet

Premijer Aleksandar Vučić ne misli da je bilo državnog udara, ali da ima namera da se urušava Vlada Srbije - glavni je akcenat njegovih komentara prekjučerašnjih medijsko-političkih zavrzlama i spekulacija o državnom udaru sinoću emisiji RTS-a "Upitnik".

Pročitaj

30/11/2015 14:15 | Beograd

Profesionalci o aferi "Državni udar": Političari, umesto profesionalaca

Piše: FoNet

Afera "Državni udar" je primer kako se upravljanjem sektorom bezbednosti u Srbiji bave političari, a ne profesionalci, rečeno je danas na konferenciji za novinare koalicije organizacija civilnog društva PrEUgovor, formirane radi praćenja sprovođenja pregovora sa Evropskom unijom vezanih za poglavlja 23 i 24.

Pročitaj

  Stefanović: Premijer prošao poligraf

29/11/2015 17:13

Stefanović: Premijer prošao poligraf

Piše: P.D.

Predsednik Vlade Srbije prošao je detektor laži odgovarajući na pitanje da li zna Aleksandra Kornica koji ga je optužio da mu je premijer nudio novac i funkcije za davanje protivpravog iskaz, saopštio je novinarima ministar policije Nebojša Stefanović. U obraćanju koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, ali posle koga su novinari zanemeli, jer nije bilo postavljanja pitanja, Stefanović je rekao da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom, spovesti detaljnu istragu ko je i sa kakvim ciljem organizovao takvu akciju protiv premijera.

11 1.09 Pročitaj

 Pajtić: Protiv samovolje jednog čoveka

29/11/2015 21:05 | Beograd

Pajtić: Protiv samovolje jednog čoveka

Piše: P.D.

- Ako hir jednog čoveka zameni institucije, onda je to pogubno kako god da se taj čovek zvao, rekao je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, juče na sednici Glavnog odbora. Pajtić je poručio da će se ta stranka boriti protiv samovolje jednog čoveka i najavio da će DS, ukoliko bude u poziciji, ukinuti sve štetne odluke aktuelne vlasti.

4.00 Pročitaj

Bezbednije je biti nego ne biti u NATO

29/11/2015 19:26

Bezbednije je biti nego ne biti u NATO

Piše: Čedomir Jovanović

Događaji koji u nizu, dan za danom, komplikuju međunarodni politički, ekonomski i bezbednosni ambijent čine komplikovanu međunarodnu i unutrašnju političku situaciju sve dramatičnijom. Srbija je danas zemlja koja samu sebe ne može da prehrani, godošnje joj nedostaje tri ili četiri milijarde evra da bi održala bar ovakav nivo životnog standarda.

3 1.03 Pročitaj

29/11/2015 18:07

Izvori Danasa: Na pomolu bili potresi u SNS

Piše: J.L. - L.V.

Jedan od motiva za istupe najviših državnih zvaničnika je mogućnost da se Srpska napredna stranka pocepa na više struja, tvrde za Danas izvori sa političke scene. Prema njihovom tumačenju, Saša Mirković iz Zaječara praktično je istupio iz SNS, vraćanjem poslaničkog mandata u petak i osnivanjem pokreta Jaka Srbija, što je moglo da izazove domino efekat i izdvajanje struje koja podržava Tomislava Nikolića, a moguće čak i Zoranu Mihajlović, tvrde sagovornici našeg lista. Međutim, Mirković je dao izjavu kojom iskazuje lojalnost vladi, dok su Vučić i Nikolić dva puta demonstrirali jedinstvo zajedničkim sastancima. Podsetimo, nedavno je u jednom intervjuu Nikolić naglasio da premijera retko viđa, a mediji su spekulisali i da je njegov sin i predsednik IO SNS Radomir Nikolić predložio osnivanje frakcija unutar stranke.

8 4.52 Pročitaj

27/11/2015 20:24

Mihajlović: Sa Nikolićem nisam razgovarala o "državnom udaru"

Piše: P.D.

- Potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je u petak da na njenom sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tema nije bila "državni udar", već da je bilo reči samo o ozakonjenju objekata i nastavku izgradnje autoputa Kragujevac-Batočina.

1.00 Pročitaj

27/11/2015 20:20 | Beograd

Mićunović: O soliranjima će odlučivati organi stranke

Piše: L. Valtner

- Demokratska stranka više neće tolerisati istupe svojih članova koji budu odskakali od izborne platforme koju bi u nedelju trebalo da usvoji stranački Glavni odbor. To za Danas potvrđuje i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, koji kaže da Glavni odbor u ime stranke staje iza izborne platforme i da nakon toga privatna mišljenja pojedinaca, iako na njih imaju pravo, stranku ne treba da obavezuju.

1 2.75 Pročitaj

  Tadić: Srbija treba da bude bliža Briselu

27/11/2015 20:02 | Beograd

Tadić: Srbija treba da bude bliža Briselu

Piše: B. Cvejić - M. Stojanović - L. Valtner

- Učešće Tomislava Nikolića na samitu u Zagrebu, na kome je glavni gost bio potpredsednik SAD Džozef Bajden, dok je istovremeno premijer Aleksandar Vučić bio u trodnevnoj poseti Kini na skupu 16 zemalja jugoistočne Evrope, a šef diplomatije Ivica Dačić obavljao pripreme za veliki skup OEBS-a sledeće nedelje u Beogradu, ukazuju da je spoljna politika vlade naprednjaka i socijalista uspešnija od unutrašnje. Sagovornici Danasa iz opozicije smatraju da je balansiranje i neutralnost na kojoj se zasniva sadašnja spoljnopolitička pozicija neodrživa u kontekstu najnovijih sukoba u svetu, dok pripadnici nekadašnje vlasti iz vremena Slobodana Miloševića imaju stav da je reč o jedinoj mogućoj opciji za Srbiju.

19 1.22 Pročitaj

U decembru otvaranje poglavlja

27/11/2015 08:36 | Beograd

U decembru otvaranje poglavlja

Piše: M. S. - P.D.

Prema ranijim informacijama iz sedišta EU, u Briselu će 14. i 15. decembra biti održan sastanak Saveta za spoljne poslove Evropskog saveta na kojem se okupljaju šefovi diplomatija svih članica Unija, a koji bi trebalo da daju "zeleno svetlo" za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu. Spekuliše se da Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, države koja do 1. januara predsedava EU, želi da drugog dana tog sastanka bude organizovana i međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila poglavlja. Tom sastanku prisustvovaće i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

3 1.32 Pročitaj

27/11/2015 08:43 | Beograd, Priština

Đurić: Srbija za uvođenje linije između BG i PR

Piše: B. Cvejić

Srbija se u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa našom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza. Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina, u interesu obe strane i svih građana, saopštio je juče Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, povodom pisanja prištinskog lista Koha Ditore da je Srbija podnela zahtev Briselu za kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom.

5.00 Pročitaj

27/11/2015 08:39 | Priština, Beograd

Odluka protiv protesta opozicije

Piše: B. Cvejić

Kosovo je proglasilo povećan stepen pretnje od terorističkih napada, zbog čega su predstavnici vlasti apelovali na građane da budu oprezni i izbegavaju javna mesta, manifestacije i skupove u narednom periodu. Politički analitičar i novinar iz Prištine Imer Muškolaj ističe za Danas da se u kosovskoj javnosti ovakva odluka vlasti ocenjuje kao politička i dovodi u vezu sa najavljenim skupom opozicije za sutra.

Pročitaj

26/11/2015 22:36 | Priština, Beograd

Politička odluka o bezbednosnim pretnjama

Piše: B. Cvejić

- Kosovo je proglasilo povećan stepen pretnje od terorističkih napada, zbog čega su predstavnici vlasti apelovali na građane da budu oprezni i izbegavaju javna mesta, manifestacije i skupove u narednom periodu. Politički analitičar i novinar iz Prištine Imer Muškolaj ističe za Danas da se u kosovskoj javnosti ovakva odluka vlasti ocenjuje kao politička i dovodi u vezu sa najavljenim skupom opozicije za sutra.

Pročitaj

Dačić: Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope

26/11/2015 20:27

Dačić: Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope

Piše: M. S. - S. Č. - P. D.

-Beograd će naredne sedmice biti diplomatska prestonica Evrope zbog Ministarskog saveta OEBS-a, poručio je u jučerašnjem obraćanju novinarima u Kombank areni šef srpske diplomatije i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Ivica Dačić. Najavljujući taj skup, on je kazao da će pored više od 40 ministara spoljnih poslova biti prisutni i šefovi diplomatije Sjedinjenih Država, Rusije i Evropske unije - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.

2.60 Pročitaj

26/11/2015 10:34 | Preševo

Nedostaju odeća i obuća za zimske uslove

Piše: V. Ristić

Kiša i hladno vreme zatekli su u kampu Miratovačkom polju i Prihvatnom centru u Preševu oko osam stotina migranata koji su stigli iz pravca Makedonije, gde na prelazu sa Grčkom kod Đevđelije i dalje traje "napeta situacija", o čemu govore i oni koji su uspeli da stignu na jug Srbije.

1 2.50 Pročitaj

26/11/2015 10:33 | Beograd

Anja Filimonova: RS ima pravo na referendum

Piše: M. S.

Za Fond strateške kulture tema raspisanog referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH nametnula se onog trenutka kada su zapadne diplomate u Sarajevu osporile pravo građanima Republike Srpske da putem ovog oblika poluneposredne demokratije izraze svoju političku volju.

2 1.16 Pročitaj

SNS u januaru menja i sastav Predsedništva stranke

26/11/2015 08:45

SNS u januaru menja i sastav Predsedništva stranke

Piše: B. Cvejić

Srpska napredna stranka nije zakazala sednicu nijednog stranačkog organa povodom novonastale političke situacije nakon najava o navodnim pripremama državnog udara, ali se očekuje da se o toj temi premijer Srbije Aleksandar Vučić obrati u ponedeljak javnosti. U Vladi Srbije kažu za Danas da konferencija za medije premijera još nije zakazana, dok u kabinetu premijera nisu odgovarali na pitanja našeg lista o detaljima njegovog obraćanja javnosti.

19 1.29 Pročitaj

25/11/2015 21:42

Nova pravila važe i za Srbiju

Piše: M. Stojanović

Odluka Nemačke da pooštri zakon o azilu podrazumeva, između ostalog, ubrzavanje procedura za tražioce azila, što znači da će te procedure ubuduće trajati tri nedelje, a sve to važi i za građane Srbije i Kosova, objašnjavaju za Danas u Ambasadi Nemačke. Prema rečima naših sagovornika, takva pravila primenjivaće se za sve zemlje koje su ocenjene kao "zemlje sigurnog porekla".

5.00 Pročitaj