RSSPolitika

Piše: S. Čongradin

Tvrdnje Sande Rašković Ivić, predsednice Demokratske stranke Srbije, da Srbija prodaje Ukrajini oružje tipa raketa "alas" preko Ujedinjenih Arapskih Emirata su besmislene iz prostog razloga što nijedna takva raketa još nije ni proizvedena, odnosno ta proizvodnja nije došla čak ni do faze prototipa, a kamoli do serijske proizvodnje, ocenjuje za Danas Aleksandar Radić, vojni analitičar.

3 4.84 Pročitaj

Jerkov: Uzeli smo 360, a vratili 480 miliona

04/03/2015 21:26 | Beograd

Jerkov: Uzeli smo 360, a vratili 480 miliona

Piše: L. Valtner

Račun Demokratske stranke je na jučerašnji dan bio blokiran za nešto malo više od 29 miliona dinara, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Blokada računa demokrata, zbog kredita uzetih za kampanje, traje više od godinu, a u DS kažu da očekuju da će iz nje izaći najkasnije za mesec i po dana.

1 1.69 Pročitaj

04/03/2015 21:44 | Brisel, Priština, Beograd

Ne zna se datum novog susreta Vučića i Mustafe

Piše: J. Tasić

U okviru priprema za novu rundu političkog dijaloga predstavnici Srbije i Kosova prošle nedelje u Briselu imali su odvojene razgovore sa zvaničnicima EU, ali datum susreta dvojice premijera nije pominjan. Dogovoreno je da sprovođenje sporazuma o pravosuđu, koji je parafiran 9. februara, počne do kraja marta, a u pripremi su i elementi za budući dogovor o raspuštanju Civilne zaštite i njene integracije u kosovske institucije u roku od šest meseci. Tek kada se budu primenili svi ovi i ranije postignuti dogovori, na dnevni red će doći pregovori o zajednici srpskih opština na Kosovu - izjavila je za Danas Edita Tahiri, ministar bez porfelja u Vladi Kosova zadužena za pregovore sa Beogradom.

1 Pročitaj

Aleksandar Jovičić: Pajtićeva vlada u senci biće najdugovečnija

04/03/2015 21:35 | Beograd

Aleksandar Jovičić: Pajtićeva vlada u senci biće najdugovečnija

Piše: Mirjana R. Milenković

Demokratska stranka je 15 godina vodila državu i učestvovala u raznim vladama. Zbog katastrofalnih rezultata takvog vođstva, voljom građana njima jedino i preostaje da vode vladu u senci. Ono što je dobro je to što tako neće biti u prilici da raspolažu budžetom Srbije. Verujem da će vlada u senci Bojana Pajtića biti najdugovečnija vlada DS, kaže Aleksandar Jovičić, poslanik i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke. On u razgovoru za Danas obja�njava kakve su šanse da na mestu predsednika IO stranke nasledi Radomira Nikolića, ali i svoj odnos prema socijalistima i opozicionim strankama.

11 3.88 Pročitaj

04/03/2015 21:33 | Moskva, Beograd

U Dumi o antifašizmu u Srbiji i Rusiji

Piše: M. S.

Zlo koje je svet snašlo sredinom prošlog veka, kao i današnji "povampireni fašizam" bili su teme međunarodnog okruglog stola "Antifašizam u Rusiji i Srbiji juče danas", održanog u Državnoj dumi u Moskvi u organizaciji Fonda strateške kulture. Na skupu je govorilo osmoro ruskih i srpskih izlagača, a predsedavao je zamenik predsednika stranke Pravedna Rusija, Mihail Vasiljevič Jemeljanov.

1 1.00 Pročitaj

04/03/2015 06:24 | Beograd

"Bell Pottinger protiv Osmanija"

Piše: M. R. M

Na samom početku jučerašnje sednice Skupštine Srbije, a u okviru poslaničkih pitanja, otvoren je mini rat o konsalting firmama i lobistima. Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov zatražila je od vlade informaciju o angažovanju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera, ali i drugih konsalting firmi od 2012. godine do sada. Iako prilikom postavljanja pitanja nisu moguće replike, naprednjak Veroljub Arsić je uzvratio pitanjima o tome kako je "pokraden EPS u vreme vlasti demokrata" i kako je u "vreme vlade Mirka Cvetkovića angažovana lobistička agencija iz SAD za više od milion evra".

1 3.33 Pročitaj

04/03/2015 06:22 | Beograd

Aleksandar Čotrić: Odgovorni za stradanje 55.000 ljudi

Piše: M. R. Milenković

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić podneo je juče Skupštini Srbije predlog teksta Deklaracije o osudi zločina totalitarnog komunističkog režima počinjenih posle 12. septembra 1944. u Srbiji, ali i bivšoj Jugoslaviji. "Tekst Deklaracije podneo sam kao pojedinac kako se ona ne bi vezivala ni za jednu političku stranku ili poslanički klub. Očekujem da će dokument podržati svi poslanici, jer želimo da ovom deklaracijom damo doprinos nacionalnom pomirenju", objasnio je Čotrić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. On je dodao da je komunistički režim odgovoran za više od dve stotine grobnica i stradanje više od 55.000 ljudi. Među ubijenima najviše je bilo seljaka, domaćica, pisaca, glumaca, sveštenika i trgovaca.

7 4.19 Pročitaj

04/03/2015 06:19 | Ljubljana, Bukurešt, Beograd

Delo: Makaze i platno ima Berlin

Piše: M. S.

Odnosi između Srbije i Hrvatske su poput sveće na vetru, navodi ljubljansko Delo, uz konstataciju da je doprinos zahlađenju situacije dala i EU. Slovenački list piše da su se "balkanski narodi kroz istoriju međusobno ubijali jer su jedni bili Hrvati, a drugi Srbi", kao i da "ustaški program, koji se bazira na nepriznavanju drugih naroda na teritoriji Hrvatske, ili četnički program, koji jedinu šansu za bolje odnose vidi u preseljavanju i razmeni srpskog i hrvatskog stanovništva, mogu ponovo vaskrsnuti".

4.82 Pročitaj

04/03/2015 06:17 | Beograd

Srpskoj desnici odgovara i ruska levica

Piše: B. Cvejić

Gotovo sve desničarske opozicione partije iz Srbije, barem kako tvrde za Danas, imaju veoma razvijenu saradnju sa Rusijom i tesne odnose sa ruskim strankama. Srpska narodna partija Nenada Popovića i Treća Srbija sarađuju sa vladajućom Jedinstvenom Rusijom, koja važi za partiju desnog centra, radikali imaju sporazum sa levičarskom Pravednom Rusijom, dok DSS ovih dana razgovara sa ruskim partijama i leve i desne orijentacije.

33 2.60 Pročitaj

NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

03/03/2015 23:09

NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Piše: Jelena Diković

Ne možemo da promenimo ono što se desilo u prošlosti, ali smatram da su odnosi NATO i Srbije napredovali i danas mogu da kažem da radimo zajedno i idemo napred. Savez vidi Srbiju kao važnu članicu programa Partnerstvo za mir, a nedavno smo potpisali novi sporazum koji treba da unapredi saradnju u vezi s pitanjima od obostranog interesa. Građani Srbije treba da posmatraju NATO kao partnera koji želi da svojom ekspertizom pomogne reformu sektora odbrane i bezbednosti, uz puno poštovanje prema politici vojne neutralnosti Srbije - ističe u ekskluzivnom razgovoru za Danas admiral Mark Ferguson, komandant Južnog krila NATO-a sa sedištem u Napulju i komandant američke mornarice za Evropu i Afriku.

9 1.16 Pročitaj

Vučković, Čomić i Šutanovac zasad sigurni

03/03/2015 19:44

Vučković, Čomić i Šutanovac zasad sigurni

Piše: L. Valtner

Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Miodrag Stojković, Saša Paunović, Zoran Lutovac, Momčilo Grubač, Svetozar Cvetković, potencijalni su članovi vlade u senci Demokratske stranke, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, predsednik DS Bojan Pajtić ovih dana obavlja završne razgovore sa mogućim članovima te vlade, koja bi trebalo da bude predstavljena 7. marta. Naši izvori navode da je Pajtić sa svima njima proteklih meseci razgovarao o njihovom angažovanju i da su neki od njih bili zainteresovani uloge ministara u senci.

8 3.12 Pročitaj

03/03/2015 07:29 | Beograd

Goran Ješić: Lider DS je logičan izbor

Piše: L. Valtner

Bojan Pajtić, predsednik DS, treba da bude premijer vlade u senci DS, smatraju u ovoj stranci, bez obzira na to što već ima funkciju premijera Vojvodine. Malobrojne demokrate, s visokim stranačkim funkcijama, koje su bile raspoaložene da za naš list govore na ovu temu uopšte ne vide problem u tome što se Pajtiću zamera da zapostavlja posao pokrajinskog premijera.

2 1.01 Pročitaj

03/03/2015 07:28 | Beograd

Direktor FBI do kraja meseca u Beogradu

Piše: S. Č.

Sastanak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa direktorom federalnog istražnog biroa Džejmsom Komijem u Beogradu pomeren je za kraj mesec, saznaje Danas u Vladi Srbije. Sastanak je trebalo da bude održan danas, ali je zbog „neke situacije nevezano za Srbiju“ otkazan, objašnjeno je Danasu u Vladi.

2 1.00 Pročitaj

03/03/2015 07:27 | Beograd

Zorana Mihajlović: Žene neće biti ikebane

Piše: M. R. M.

Narodna skupština u 2015. ima 84 narodne poslanice, što je više od jedne trećine ukupnog broja. To svrstava naš parlament ispred parlamenata zemlja u regionu i mnogih zemalja članica EU. U Evropi smo na petom mestu, a u svetu na 23. mesto. Pre 15 godina u parlamentu Srbije sedelo je svega 20 poslanica, rekla je juče Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, otvarajući konferenciju parlamentarki Jugoistočne Evrope.

Pročitaj

03/03/2015 07:26 | Beograd

Jugović: Stefanović nije iskren levičar

Piše: M. S.

Borko Stefanović nije levi- čar, on je bubuljica u opoziciji. Levi- čar ne možete postati slavnom pobedom Sirize, već to morate pokazati svojim dugogodišnjim delovanjem, kaže za Danas Bratislav Jugović, direktor Pokreta socijalista, komentarišući nedavne javne nastupe potpredsednika Demokratske stranke Borislava Stefanovića.

1 2.12 Pročitaj

03/03/2015 05:43 | Ajdaho, Beograd

Rejmond: Beograd i Moskva su ojačali veze

Piše: M. Stojanović

Rusija je velika sila. Sve velike sile pažljivo prate razvoj događaja u regionima oko svojih granica, budući da imaju uticaja u tim regionima zbog svoje relativne snage, kulturnih i istorijskih veza, navodi za Danas Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, povodom nedavne izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija da se "Srbija nalazi na liniji vatre", te najave da će ubrzo ponovo biti održane vojne vežbe Srbije i Rusije.

5.00 Pročitaj

03/03/2015 05:41

Povodom teksta "Rada Trajković: Kažnjavaju me iz političkih razloga"

Piše: Dejan Milanović

Poštovani, na osnovu člana 83, stav 1 Zakona o javnom informisanju i medijima, blagovremeno podnosimo demanti na tekst objavljen u dnevnom listu Danas dana 25. februara 2015. godine, pod nazivom "Rada Trajković: Kažnjavaju me iz političkih razloga".

1 1.00 Pročitaj

Mirović poziva Andreja Vučića da se aktivira

02/03/2015 22:26

Mirović poziva Andreja Vučića da se aktivira

Piše: S. Čongradin - B. Cvejić

- Procedura za izbore opštinskih i gradskih odbora Srpske napredne stranke započeta je pre nedelju dana. Okončanje izbornog procesa očekuje se polovinom maja, a u najužem rukovodstvu stranke predviđaju da će biti promenjeni sastavi pet šestina lokalnih odbora stranke. Potpredsednik SNS Igor Mirović u izjavi za Danas poziva brata predsednika stranke i premijera Aleksandra Vučića da se aktivnije uključi u rad stranačkih organa.

9 1.32 Pročitaj

Vlast da razjasni izvoz oružja u Ukrajinu

02/03/2015 21:42

Vlast da razjasni izvoz oružja u Ukrajinu

Piše: Jelena Tasić

- Međunarodnu aktivnost kao predsednik DSS Sanda Rašković Ivić krajem prošle nedelje započela je posetom Rusiji, gde je tokom dva i po dana imala razgovore sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, Ruskim institutom za strateška istraživanja, Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Ruskom akademijom nauka, parlamentarnim strankama i to uglavnom levice, kao i medija. Istovremeno sa posetom, iz DSS je saopšteno da će se srpski raketni sistemi preko bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i Ujedinjenih Arapskih Emirata prodavati Ukrajini.

20 4.92 Pročitaj

Mirović: Čankov predlog treba analizirati

02/03/2015 02:55 | Novi Sad, Beograd

Mirović: Čankov predlog treba analizirati

Piše: L. V.

Predlog promene izbornog sistema u Srbiji po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, koji je izneo lider LSV Nenad Čanak, je interesantan za analizu i ne treba ga unapred odbaciti, kaže za Danas Igor Mirović, potpredsednik SNS.

5 1.07 Pročitaj