RSSPolitika

Dačić: Rusija nije u obavezi da objasni
26/05/2015 19:26 | Beograd

Dačić: Rusija nije u obavezi da objasni

Piše: B. Cvejić - N. D.

Sve države imaju pravo da pojedinim osobama zabrane ulazak u zemlju, čak i ako neko ima vizu. I to mogu da urade bez ikakvog obrazloženja, ističe za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, povodom zabrane ulaska u Rusiju srpskom novinaru Stevanu Dojčinoviću do 2020. bez ikakvog obrazloženja. Dačić dodaje da ne zna o čemu je reč u ovom slučaju, da može da se traži objašnjenje, ali da „zemlja nije u obavezi da ga da“.

5 3.20 Pročitaj

Mihajlović: EU će finansirati projekte Srbije i Albanije

26/05/2015 19:41 | Beograd, Tirana

Mihajlović: EU će finansirati projekte Srbije i Albanije

Piše: S.Čongradin

Već tokom ove godine možemo očekivati da Evropska unija finansijski podrži zajedničke infrastrukturne projekte Albanije i Srbije, ocenjuje za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, uoči današnje posete premijera Srbije Tirani. Ona će biti jedini član Vlade Srbije koji će zajedno sa premijerom otići u ovu istorijsku posetu najvišeg srpskog zvaničnika toj državi.

3 1.00 Pročitaj

Izbore izaziva pritisak spolja i potresi u SNS

26/05/2015 19:32 | Beograd

Izbore izaziva pritisak spolja i potresi u SNS

Piše: L. Valtner

Pritisak spolja na nepopularne poteze, nezadovoljstvo unutar SNS, pad rejtinga i demonstracija nepostojanja alternative ovoj vlasti, neki su od razloga zbog kojih bi premijer Srbije Aleksandar Vučić mogao da odluči da Srbija ide na prevremene parlamentarne izbore, smatraju sagovornici Danasa.

3 4.69 Pročitaj

Nacrt za ZSO se i dalje drži u tajnosti

26/05/2015 08:57 | Priština, Kosovska Mitrovica, Beograd

Nacrt za ZSO se i dalje drži u tajnosti

Piše: J. Tasić

Dugo najavljivani tehnički pregovori Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji trebalo bi da počnu danas u Briselu razmatranjem Nacrta ZSO. Razgovori bi trebalo da traju više dana, jer Brisel insistira na intenziviranju tehničkog dijaloga, nezvanično saznaje Danas u pregovaračkim krugovima.

2 Pročitaj

26/05/2015 08:54 | Beograd

Potencijalna podrška do 30 odsto

Piše: B. Cvejić - S. Čongradin

Svaki treći ili četvrti građanin Srbije je protiv evropskih integracija, uspostavljanja dobrih odnosa sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, i ostalim državama u regionu, saradnje sa NATO, i sličnim vrednostima koje ne nose predznak nacionalnog. Međutim, istraživanje Stratedžik marketinga da je popularnost Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke i Haškog optuženika skočila do skoro sedam odsto biračkog tela, čime se SRS pozicionira na treće mesto, istraživači javnog mnjenja iz drugih kompanija koje se bave istim poslom, u izjavi za Danas potvrđuju trend rasta rejtinga te stranke, ali relativizuju podatak o tome da zauzima treće mesto.

3 5.00 Pročitaj

Stefanovića čeka oštra kritika

25/05/2015 21:02

Stefanovića čeka oštra kritika

Piše: L. Valtner

Potpredsednik DS Borislav Stefanović verovatno će pretrpeti oštre kritike svojih stranačkih kolega na sednici Predsedništva i Glavnog odbora, u subotu u Kragujevcu, zbog političkih ideja koje namerava da predloži stranci, a koje je Danas juče objavio, reklo je Danasu više članova ove stranke.

10 3.00 Pročitaj

Pak: Mi nećemo objavljivati platformu

25/05/2015 22:51

Pak: Mi nećemo objavljivati platformu

Piše: B.C.

Kabinet predsednika Republike neće objavljivati tekst nove platforme o Kosovu i Metohiji, koju je Tomislav Nikolić nedavno poslao premijeru Srbije, ističe za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika. Ona dodaje samo da bi platforma trebalo da ide u dalju proceduru kada se predsednik i premijer usaglase oko konačnog teksta. Precizan datum sastanka ovim povodom Nikolića i Vučića još nije utvrđen, a Pakova podseća da je premijer već rekao da će to biti kada se vrati iz zvanične posete SAD najavljene za 1. jun.

4 1.00 Pročitaj

Edi Rama: Da budemo kao Nemačka i Francuska

25/05/2015 20:31 | Tirana, Beograd -

Edi Rama: Da budemo kao Nemačka i Francuska

Piše: S. Čongradin

Očekujemo produbljivanje saradnje sa Srbijom, i da zajedno koračamo na putu mira i evropskih integracija, uz uverenje da Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu da urade za Balkan danas ono što su Francuska i Nemačka, francuski i nemački narod, uradili za Evropu posle Drugog svetskog rata, ocenjuje u izjavi za Danas Edi Rama, premijer Albanije, uoči posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani.

6 1.05 Pročitaj

Borislav Stefanović: Ne u NATO, porez crkvama i sporazum sa Kosovom

24/05/2015 22:37 | Beograd

Borislav Stefanović: Ne u NATO, porez crkvama i sporazum sa Kosovom

Piše: L. V.

Politička borba protiv pristupanja Srbije NATO; puna normalizacija odnosa sa Kosovom bez priznanja nezavisnosti, ali uz potpisivanje obavezujućeg sporazuma o regulisanju odnosa; oporezivanje verskih zajednica i vraćanje veronauke u crkve; protivljenje privatizaciji profitabilnih preduzeća EPS i Telekom; držvana intervencija u privredi; donošenje novog zakona o radu; snažan otklon od grešaka DS, ekonomskog modela pritiska na medije i loše reforme pravosuđa, samo su neki od predloga koje potpredsednik DS Borilsav Stefanović nudi Demokratskoj stranci na usvajanje, saznaje Danas od izvora bliskih Stefanoviću.

19 4.01 Pročitaj

Jovo Bakić: Stefanovićeva stranka ne sme da bude masovna već kadrovska

24/05/2015 22:31 | Beograd

Jovo Bakić: Stefanovićeva stranka ne sme da bude masovna već kadrovska

Piše: L. V.

Ako Borislav Stefanović bude odlučio da pokrene novu stranku, potrebno je da se okupi što više pametnih i nekompromitovanih osoba. Neophodni su nam čestiti i dokazani stručnjaci različitih profila, ali i stranačkom politikom neuprljana a levičarskim idealima odana omladina. Stranka ne bi smela da bude masovna, već kadrovska, tj. ne bi svako mogao u nju ući. O mojoj ulozi bi se tada dogovorili, kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, koji je Stefanoviću pomogao u pisanju strateških dokumenata koje će potpredsednik DS početkom naredne nedelje predati demokratama.

13 3.83 Pročitaj

Stratfor: Malo verovatan ulazak Srbije u EU za deset godina

24/05/2015 22:48 | Ostin

Stratfor: Malo verovatan ulazak Srbije u EU za deset godina

Piše: P. D.

Malo je verovatno da će se Srbija i Makedonija pridružiti EU u narednih 10 godina, ali obe zemlje mogu da ostvare ekonomsku korist od EU, koja namerava da od 2014. do 2020. odobri Beogradu pomoć od 1,5 milijardi evra, ocenjuje američka bezbednosna i izdavačka kompanija Stratfor.

2 4.42 Pročitaj

 Božović savetuje Vučića za region i vere

22/05/2015 19:32 | Beograd

Božović savetuje Vučića za region i vere

Piše: J.L.

Vladimir Božović postao je savetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vere, saznaje Danas nezvanično u obaveštenim krugovima. Prema našim saznanjima, Božović za ovu savetničku poziciju ima podršku određenih crkvenih krugova. Tvrdi se da je reč pre svega o podršci mitropolita Amfilohija. Takođe, Božoviću u prilog ide i to što je poreklom iz Nikšića u Crnoj Gori.

5 1.17 Pročitaj

Bojan Pajtić: Rado bih video Sašu Jankovića u DS

22/05/2015 18:02 | Beograd

Bojan Pajtić: Rado bih video Sašu Jankovića u DS

Piše: Lidija Valtner

Očekujem da će Bakićev i Stefanovićev dokument izneti još neke ideje koje bi za DS bile korisne. Ako ste pratili ono što DS govori i za šta se zalaže i ako ste pratili ono za šta se ja godinama javno zalažem i o čemu sam govorio, videli ste da su to opšta mesta na kojima DS insistira, kaže za Danas Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje zašto demokrate ne bi prihvatile ideje Borislava Stefanovića koji će predložiti stranci novi program u kojem se insistira na naglašenoj politici jednakosti i solidarnosti i socijalne pravde, pomoći najugroženijima, sputavanju lihvarskih banaka, podizanju najniže cene rada, progresivnom oporezivanju najbogatijih, zakonu o poreklu imovine.

11 4.42 Pročitaj

Mihailović ne donosi rejting

22/05/2015 19:30 | Beograd

Mihailović ne donosi rejting

Piše: S. Čongradin

Političke stranke i njihovi lideri se određuju prema odluci o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića u odnosu na procene o očekivanjima svog biračkog tela, a ne na osnovu vrednosti, činjenica i posledica koje mogu uslediti.

3 3.77 Pročitaj

 Jugović apeluje da se pomogne Hilandaru

22/05/2015 19:28 | Beograd

Jugović apeluje da se pomogne Hilandaru

Piše: P. D.

Bratislav Jugović, direktor Pokreta socijalista, uplatio je 10.000 dinara na račun Hilandara, kako bi apelovao na političare da pomognu u obnovi ovog manastira. Jugović u izjavi za Danas kaže da je neophodno da "svako ko je na funkciji" u Srbiji pomogne da se obnovi najveća srpska svetinja

1 1.33 Pročitaj

22/05/2015 09:08 | Beograd

Gašić i Selaković pod lupom zbog sukoba interesa

Piše: L. V.

Ministar odbrane Bratislav Gašić, protiv kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak utvrđivanja sukoba interesa, drugi je član Vlade iz redova visokih funkcionera SNS koji se našao pod lupom ovog nezavisnog regulatornog tela.

4 4.29 Pročitaj

21/05/2015 21:26

Zoran Babić: Sve je to zbog uštede

Piše: M. R. Milenković

- Poslanici koji su članovi grupa prijateljstava više neće moći da putuju u inostranstvo kod svojih kolega parlamentaraca. Ovakvu odluku o ograničenju razmene poseta do kraja ove godine doneo je juče skupštinski Administrativni odbor i to, kako je objašnjeno, zbog ograničenih sredstava u skupštinskom budžetu.

2 3.71 Pročitaj

21/05/2015 21:28

DS: Pitanja za premijera

Piše: P.D.

Nikoga više ne iznenađuje to što Aleksandar Vučić za nesposobnost svog režima sve bezuspešnije pokušava da optuži nekoga ko je bio na vlasti pre četiri godine, saopštila je Demokratska stranka. U saopštenju se navodi da je Vučić danas otišao korak dalje kada je za loše stanje u zemlji optužio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je nazvao "kriminalnim dogovorom" koji su "napravili Božidar Đelić i Bojan Pajtić".

3 4.80 Pročitaj

Broj otkaza znaće se sledeće sedmice

21/05/2015 21:11 | Beograd

Broj otkaza znaće se sledeće sedmice

Piše: B. Cvejić

- Početkom sledeće sedmice ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički trebalo bi da saopšti tačan broj zaposlenih u javnom sektoru, kao i koliko će njih do kraja ove godine biti otpušteno, saznaje Danas u Vladi Srbije. Prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Srbija u javnom sektoru ove godine treba da smanji broj zaposlenih za pet odsto - penzionisanjem i otpuštanjima, a koliko taj procenat podrazumeva ljudi biće poznato od ponedeljka, dok se prva otpuštanja očekuju već od 1. jula.

3 1.14 Pročitaj

Ivica Dačić: Za 7 godina tri puta sam bio u Tirani

21/05/2015 20:01

Ivica Dačić: Za 7 godina tri puta sam bio u Tirani

Piše: S. Čongradin

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tokom posete Aleksandra Vučića Albaniji biće, između ostalog, izgradnja autoputa Niš-Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, saznaje Danas od izvora bliskih Vladi Srbije. Iako plan posete Vučića još nije do kraja utanačen, infrastrukturni projekti, prema saznanjima Danasa, biće među najvažnijim temama.

3 3.00 Pročitaj

27/05/2015

Pitanje /Odgovor

Kako komentarišete to što je novinaru Stevanu Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju do 2020. bez ikakvog obrazloženja?

 • Dragomir Anđelković

  politički analitičar

  Teško je komentarisati takvu vrstu zabrane bez jasnog obrazloženja. Na novinaru je da sada traži obrazloženje od ruskih vlasti. Ne može se osuđivati nijedna država ukoliko donese takvu odluku, ali ipak za to mora postojati dobar razlog. Rusija, inače, poslednjih godina zabranjuje mešanje nevladinog sektora ukoliko smatra da se vrši prozapadna i proamerička propaganda.

  Dragomir Anđelković

  politički analitičar

 • Bogoljub Milosavljević

  Pravni fakultet Univerziteta Union

  Teško je doneti sud o ovom slučaju bez obrazloženja zbog čega je to učinjeno. Diskreciono pravo svake države je da dozvoli ili ne dozvoli ulazak stranih državljana na svoju teritoriju i verovatno da postoji razlog zbog kojeg novinar nije pušten. Iako ne verujem da su ga vratili zbog svog rada, bez obrazloženja možemo samo da nagađamo.

  Bogoljub Milosavljević

  Pravni fakultet Univerziteta Union

 • Zoran Dragišić

  stručnjak za bezbednost

  Još jedan pokazatelj da se Rusija pretvara u najotvoreniju diktaturu. To može da se vidi po zakonima koji se u poslednje vreme usvajaju u Rusiji i uopšte u vestima koje odande dolaze i koje su uznemirujuće. Bilo je pokušaja demokratizacije u Rusiji, ali je očigledno da se krenulo u drugom pravcu i to uopšte nije dobro za svet.

  Zoran Dragišić

  stručnjak za bezbednost

 • Darko Trifunović

  Fakultet bezbednosti

  Ne znam šta su motivi Rusije, međutim jasno je kao dan, da ako se novinarima zabranjuje izveštavanje, ako im se zabranjuje da rade, onda se postavlja pitanje, kakva je to država, o kojoj god da je reč. Ali, s druge strane, pitanje je i da li su novinari, odnosno neki među njima, zloupotrebili ime svoje profesije, kao što je svojevremeno bilo slučaj sa novinarom Presa koji je napadnut u Azerbejdžanu. Jer, ako se recimo kao novinar predstavlja član CANVAS-a - organizacije koja se hvali uspešnim rušenjem vlada, onda se može očekivati i da država rezerviše pravo na odbranu.

  Darko Trifunović

  Fakultet bezbednosti

26/05/2015

Pitanje/Odgovor

Kako komentarišete ideju Borislava Stefanovića, upućenu DS, da se treba politički boriti protiv ulaska Srbije u NATO?

 • Igor Mirović, potpredsednik SNS

  To je još jedan u nizu priloga u istoriji licemerja Demokratske stranke. Koliko mi je poznato, jedan deo demokrata se zalaže za ulazak Srbije u NATO i njega predvodi Dragan Šutanovac. Drugu liniju predvodi Stefanović. Ne zna se šta je politika te stranke koja nam šalje haotičnu i licemernu sliku o sebi.

  Igor Mirović, potpredsednik SNS
 • Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije

  Sve DS frakcije su izgubile kompas. Kada slušate ove bivše deluje vam da je Srbija i rukama i nogama kopala da uđe u NATO, a nove misle da je NATO najveći problem. Srbija je samo neutralna zemlja koja je deo Partnerstva za mir. Parola ne u NATO je populizam i put u propast i onemogućavanje da se u Srbiji reformiše bezbednosni sektor uz pomoć NATO. Njegova ideja je više proruska priča nego pro-Siriza princip. U Srbiji jačaju i levica i desnica te nema mejnstrim liberalne opcije poput one u zemljama Zapadne Evrope, Amerike i Kanade. To je dekadentna politička opcija i pokazuje potpuno nepoznavanje međunarodnog sistema i odnosa, kao i izazova s kojima se suočavamo.

  Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije
 • Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS

  DSS već odavno zastupa tezu da se treba politički boriti protiv ulaska Srbije u NATO. Ovo što pokušava Stefanović na krilima Sirize pozdravljam, ali se ne mogu oteti utisku da je reč o naknadnoj pameti. Ne može se podržati IPAP sporazum, koji je poslednji korak pred članstvo u NATO, a da se samo mesec i po dana od toga zagakati protiv ulaska Srbije u tu organizaciju.

  Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS