Od ishoda debate o budućnosti evrozone, i s tim povezanog „raspoloženja“ nemačke kancelarke Angele Merkel, u najvećoj meri zavisi kakvu će odluku o kandidaturi Srbije doneti lideri EU na zasedanju Evropskog saveta danas u Briselu.

Ovo su Danasu rekli izvori bliski Ministarstvu inostranih poslova Nemačke i zvaničnici MIP Holandije, s kojima smo juče nezvanično razgovarali. Prema saznanjima našeg lista iz Evropske komisije u Briselu, debata šefova država ili vlada evropske dvadesetsedmorke posvećena proširenju EU na Zapadni Balkan trebalo bi da počne danas u 11 časova i traje oko dva sata. Danasovi izvori iz državnog vrha u Beogradu ocenjuju da su šanse da će Srbija danas dobiti status kandidata u postocima 51:49 za negativnu odluku. „Tako sada stoje stvari, što ne znači da se situacija neće promeniti u našu korist“, navode oni. Sa ovom prognozom saglasni su i naši sagovornici iz Berlina. „Da, moglo bi se reći da je odnos 51:49 u prilog negativnom scenariju po Srbiju“, rekli su nam izvori bliski MIP-u Nemačke.

Dvodnevni samit EU počeo je juče i pre svega je posvećen inicijativama za prevazilaženje finansijske krize u monetarnoj uniji, pri čemu Merkelova i francuski predsednik Nikola Sarkozi zagovaraju suštinske izmene Lisabonskog sporazuma.

„Odluka o Srbiji zavisiće od dešavanja na Samitu u vezi sa evrozonom. Ako zajednički predlog Berlina i Pariza ne naiđe na razumevanje ostalih evropskih lidera, vrlo je moguće da će se to odraziti na raspoloženje Angele Merkel pri odlučivanju o srpskoj kandidaturi za članstvo“, kazali su nam sagovornici iz Berlina.

Gotovo identičan odgovor dobili smo od predstavnika Ministarstva inostranih poslova Holandije, koji su takođe želeli da ostanu anonimni. „U ovom trenutku kao jednu od realnih opcija treba prihvatiti odlaganje odluke o kandidaturi Srbije, kao i o datumu početka pregovora Crne Gore. Moguće je da ove dve teme u poslednjem trenutku ne budu uvrštene u dnevni red, odnosno da lideri EU zaključe da odlučivanje treba odložiti za mart 2012. godine. Sve će zavisiti od raspoloženja Merkelove, odnosno od toga da li će razgovori o krizi u evrozoni, koji će prethoditi srpskoj kandidaturi, biti u skladu s njenim očekivanjima“, rekli su Danasu izvori iz holandskog MIP-a.

Naši berlinski sagovornici afirmativno govore o, kako kažu, političkoj ofanzivi predsednika Borisa Tadića u nemačkim medijima. „Tadićev autorski tekst u Frankfurter algemajne cajtungu doživljen je kao ubedljivo zagovaranje spremnosti Srbije za status kandidata. Istovremeno, dva uticajna funkcionera najjače opozicione Socijaldemokratske partije Gernot Erler i Peter Fridrih objavili su takođe autorski tekst u listu Frankfurter Rundšau, u kojem su poručili da Srbija zaslužuje taj status. Sve ovo je izazvalo veliku pažnju u političkim krugovima u Nemačkoj“, prenose nam iz Berlina.

Predstavnici Evropske komisije zaduženi za Zapadni Balkan, s kojima smo razgovarali juče u Briselu, navode da je potpuno neizvesno kakva će odluka o Srbiji biti doneta na samitu lidera EU jer se, kako ističu, „situacija menja ne više iz dana u dan, već iz časa u čas“.

„Regionalna saradnja između Srbije i Kosova nije na zavidnom nivou, što priželjkuju neke zemlje članice Unije, kako bi bile u mogućnosti da naprave sledeći korak u vezi s kandidaturom. Što se tiče severa Kosova, dosta toga je urađeno poslednjih dana, ali problem predstavlja implementacija postignutih sporazuma“, kažu u EK.

Mišljenje članova Komisije da Srbija treba da dobije status kandidata ostaje nepromenjeno, poručuju iz Brisela, ali istovremeno ističu da je neophodno brzo i efikasno primeniti sve dogovore iz dijaloga Beograda i Prištine.

Stefanović: Traju razgovori s Kuperom

Borislav Stefanović, šef beogradskog pregovoračkog tima za dijalog s Prištinom, izjavio je da još nije postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i da će razgovore o toj temi s posrednikom EU Robertom Kuperom nastaviti, „ako treba i nakon odluke o dodeljivanju kandidature Srbiji“. Kako je istakao, „rešenje tog pitanja ne treba gledati kao ključno u kontekstu odluke o kandidaturi“, pri čemu je ponovio da Beograd insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

„Ispunjeni uslovi“

Vlada Srbije zaključila je na jučerašnjoj sednici da su ispunjeni svi uslovi za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Članovi kabineta Mirka Cvetkovića usvojili su dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima s Prištinom – Uredbu o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u katastru zemljišta za KiM i zaključak o osiguranju motornih vozila sa registarskim tablicama koje su izdale privremene institucije Kosova. Vlada je pozvala sve građane da ne pribegavaju novom postavljanju barikada na severu Kosova, jer je to „u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari