Šefovi parlamentarnih grupa tri opozicione stranke na Kosovu – Alijanse za budućnost Kosova, Samoopredeljenja i Inicijative za Kosovo predali su juče kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi peticiju protiv sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uz peticiju koju je potpisalo oko 200.000 ljudi uručeno je i pismo opozicije. Tri partije ranije su potvrdile da će 28. novembra održati „mirne proteste“ zbog protivljenja sporazumima.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Opozicione stranke su sredinom septembra pokrenule akciju prikupljanja potpisa. Proteklog vikenda potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je zajednički predlog poslanika kosovskog parlamenta iz vladajućeg Demokratskog saveza Vjose Osmanija i Iljira Dede iz Samoopredeljenja o pokretanju „istinskog političkog dijaloga između lidera stranaka u cilju pronalaženja rešenja kojim bi se ponovo uspostavila funkcionalnost parlamenta“.

Dokument koji su predočili Osmani i Deda sadrži predlog o uspostavljanju parlamentarne komisije na čijem čelu bi se nalazio predstavnik opozicije koja bi ponovo razmotrila demarkacioni sporazum sa Crnom Gorom, a čiji mandat bi trajao 30 dana. Takođe, predlaže se izbor još dvoje sudija Ustavnog suda na osnovu principa „nepristranosti i profesionalnosti“ kako bi se ocenila ustavnost načela za uspostavljanje zajednice srpskih opština. „Bez prejudiciranja konačne odluke, ukoliko Ustavni sud ne reši dilemu u vezi sa zajednicom srpskih opština, to pitanje će biti prosleđeno Venecijanskoj komisiji“, predlažu dva poslanika.

Najzad, ocenjuje se da sporazum koji će proizići iz dokumenta treba da bude potpisan uz posredovanje predsednice Kosova, „koja u okviru svoje uloge predstavlja faktor političkog jedinstva“, nakon čega bi predlog trebalo da bude stavljen na glasanje u skupštini, najkasnije sedam dana od potpisivanja. Osmani i Deda pozvali su predstavnike dve vladajuće i tri opozicione partije da podrže njihovu inicijativu.

Nova sednica kosovskog parlamenta zakazana je za 30. novembar, najavio je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji. Kako prenose elektronski mediji on je pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu i da ne razmišlja o nasilnim potezima kao što je bacanje suzavca, što se dešavalo poslednja tri meseca. Demonstracije zakazane za 28. novembar nisu dobra ideja, smatra on. Taj dan Albanci obeležavaju kao Dan zastave, a Veselji smatra da to ne treba koristiti u političke ciljeve. On je dodao da to pokazuje nemoć opozicije, jer njeni predstavnici sigurno ne vole nacionalnu zastavu više od ostalih u zemlji.

Pooštrene mere bezbednosti

Kosovski premijer Isa Mustafa zatražio je na jučerašnjem sastanku Saveta za bezbednost da se pooštre mere bezbednosti svih institucija, kako bi Kosovo bilo spremno da se suoči sa eventualnim ekstremizmom, terorizmom i organizovanim kriminalom. Kao obrazloženje za takav zahtev naveo je da je terorizam sada „realna opasnost za građane Evrope i šire“. Kosovska policija je pozvala građane da povećaju oprez i izbegavaju prometna mesta, poput koncerata, sportskih događaja, noćnih klubova…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari