Interesi NATO pakta na Balkanu, gledajući generalno, isti su kao i u celom svetu: povratak, uz korišćenje svih raspoloživih sredstava, na unipolarni sistem globalnog liderstva, izgradnju višestepene i sveobuhvatne kapilarne vojnostrateške, ekonomske i civilizacijski-kulturološke kontrole regiona. To podrazumeva povratak njihovih klijenata-partnera, kako grupa koje se nalaze u vlasti, tako i političke opozicije, sve do ekstremistički pseudoislamističkih grupa, te davljenje i gušenje svega što se protivi takvim ciljevima.

Pritom, čisti vojnostrateški aspekt, mada deluje kao prioritetni, to nije, već je prioritetan samo tehnički aspekt, kaže za Danas Anja Filimonova, glavna urednica portala Fond strateške kulture, najavljujući sutrašnji skup „NATO pohod na Balkan – sledeći koraci“.

Naša sagovornica tvrdi da je „za potpuno ovladavanje balkanskim regionom neophodno da se pronikne do najdubljih nivoa, a to je nivo rasturanja državnih struktura, poništavanje samog pojma državnog suvereniteta, formiranje bezopasnih građansko-demokratskih ideologija, s jedne strane, i tradicionalna podrška svim nacionalizmima, osim srpskom, s druge“.

– Za NATO je kritično samo jedno pitanje – srpski nacionalni korpus, koji u situaciji ozbiljne promene geopolitičke ravnoteže snaga u korist Rusije postaje nesporni lider celog regiona. Srbi su za takav preokret sposobni, čak i posle dvadesetpetogodišnjih pritisaka, rata, društvenog, kulturnog i ekonomskog razaranja. NATO je od svog nastanka vodio borbu samo na jednom pravcu – protiv Rusije, zbog čega je apsorbovao zemlje bivšeg Varšavskog pakta. U vezi s tim, Alijansa će uvek srpski nacionalni korpus markirati kao svog nepomirljivog protivnika – zaključuje Filimonova.



Izlaganja generala i istoričara

Učesnici skupa koji se održava u subotu u Medija centru, uključujući generale i istoričare, pokušaće u svojim izlaganjima da odgovore na pitanje šta je uticalo da NATO „ne samo opstane nego i jača, i pored snažne uloge OEBS-a, kao svojevrsnogsistema kolektivne bezbednosti“. Takođe, biće razmatrane teme poput „organizacionih struktura NATO“, te „zašto i koliko zemlje u tranziciji žure u NATO“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari