Čestitam Srbiji i pre svega predsedavajućem OEBS-a, ministru Dačiću, na predanom radu u protekloj godini i posebno na ukazanom gostoprimstvu ovde u Beogradu. Uspešno izvedeno predsedavanje OEBS-u nesumnjivo predstavlja veliko priznanje Srbiji i njenoj ulozi u međunarodnoj zajednici. Srbija je predsedavala OEBS-u u zahtevno vreme, kada je u organizaciji bilo poljuljano poverenje i skrhan dijalog zbog događaja Ukrajini.

Srbija se pokazala kao aktivna i veoma razborita u naporima za rešavanje ukrajinske krize, kao i drugih aktuelnih pitanja na dnevnom redu organizacije. Kao veoma pozitivno i konstruktivno ocenjujem inicijativu srpskog predsedništva, da u teme ministarskog zasedanja svrsta i aktuelnu izbegličku problematiku, kao i da pripremi ministarsku odluku na temu migracija. Pozdravio bih i napore Srbije ka stabilnosti, dijalogu, pomirenju i izgradnji poverenja u regionu Jugoistočne Evrope, koje je pokazala u vreme predsedavanja OEBS-u, navodi u razgovoru za Danas Karl Erjavec, ministar spoljnih poslova Slovenije.

On ističe da je važno da Zapadni Balkan ostaje u središtu pažnje OEBS-a. „Budućnost država u regionu je u evroatlantskim integracijama i u tu svrhu su potrebne reforme, kod kojih terenske misije OEBS imaju neprocenjivu ulogu. Posebno bih pohvalio nastojanje srpskog predsedništva u oblasti jačanja uloge mladih. Osvešćivanje mladih i njihovo uključivanje u politički život najbolja je garancija da sprečimo moguće negativne uticaje na mlade, uključujući ekstremizam i radikalizam“, ukazuje Erjavec.

Kako gledate na aktuelne slovenačko-srpske odnose i da li je na saradnju dveju država uticala činjenica da je Slovenija podržavala članstvo Kosova u Unesku?

– Naše dvostrane odnose ocenjujem kao dobre i sadržajno vrlo bogate. Posebno smo zadovoljni zbog povećane saradnje između dve države na političkom nivou, u poslednjih nekoliko godina. U Sloveniji smo samo u ovoj godini u radnoj poseti ugostili predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednicu Skupštine Maju Gojković i početkom godine premijera Aleksandra Vučića sa delegacijom. Obradovalo nas je i njegovo učešće na Bledskom strateškom forumu u avgustu. Takvu dinamiku odnosa želimo nastaviti i ubuduće, jer doprinosi dobroj saradnji u svim oblastima i rešavanju nekih otvorenih pitanja. Slovenija sa Srbijom otvoreno razgovara i razmenjuje stavove o Kosovu. Najbitnije je da naši različiti stavovi nisu prepreka za nastavak razvoja prijateljskih odnosa između Slovenije i Srbije. To se potvrdilo i prilikom pomenutih poseta visokih zvaničnika.

Kakav je vaš stav o trenutnim odnosima u regionu?

– U regiji je osetna nova dinamika koja se najbolje odražava u produbljenoj regionalnoj saradnji sa državama EU. Tome su svakako doprinele inicijative kao što su Brdo-Brioni i Berlinski proces koji su simboliku proširenja nadogradili sa konkretnim projektima u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike. I kao što je već rečeno, vidim posebno važnu ulogu mladih i raduje me i takozvana agenda povezivanja između EU i regije, koja uključuje i pružanje perspektive mladima, što i jeste jedan od prioriteta Slovenije na Zapadnom Balkanu. Povodom produbljivanja saradnje i pozitivnih pomeranja u oblasti konkretnih projekata, naravno ne možemo izbeći činjenicu da smo povremeno još uvek svedoci negativne dinamike odnosno retorike, u oblasti političkih odnosa dveju država. Mislim da su ovi slučajevi posledica nerešenih pitanja između država u regionu i spoljnih okolnosti u međunarodnom geostrateškom prostoru. Naime, činjenica je da je regija još uvek izuzetno osetljiva na unutrašnje trzavice kao i one u svojoj okolini. Upravo zbog toga je jako bitno da se nastavi sa traženjem zajedničkih tačaka i projekata produbljivanja saradnje i povezivanja među državama… Čvrsto verujem da je odgovarajuća dinamika koračanja regiona na putu ka EU bitan element, ne samo reformskog napretka, već i regionalne stabilnosti i saradnje. Sve to je, zbog geografske blizine i tesnih veza, u jakom interesu Slovenije. Zato će Slovenija i ubuduće podržavati napredak regije ka EU i biti zagovornik proaktivne EU i promoterka regionalne saradnje.

Udruženo protiv terorizma

– Ministarski savet OEBS odvija se u zahtevnom vremenu, koje karakterišu kriza u Ukrajini i druga aktuelna pitanja evropske bezbednosti, od kojih su u prvom planu borba protiv terorizma i razmatranje pitanja migracija. OEBS igra izuzetno značajnu ulogu u rešavanju krize u Ukrajini. Ključ za rešenje trenutne krize u Ukrajini je politička volja umešanih strana, da ponovno uspostave poštovanje načela Helsinškog završnog akta i u potpunosti ispune obećanja data OEBS-u, kaže sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari