– Opcija raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora više puta je spominjana tokom protekle 2015, ali iako se većina visokih funkcionera SNS u javnosti izjašnjavala da jeste za izlazak na birališta, od toga se odustajalo, jer sam premijer nije bio za tu opciju. Poslednji put se o tome govorilo u oktobru, kada je Vučić rekao da bi „bilo neodgovorno da se ide na izbore, bar ne narednih šest meseci i da je njegov posao da donosi odluke u interesu građana“.

Očekivalo se da će u međuvremenu bar donekle biti završena reforma izbornog sistema, odnosno da će bar broj poslanika biti smanjen na 150, sa čim su se složile sve parlamentarne i vanparlamentarne stranke. Iako su sve parlamentarne stranke iznele predloge kako treba da izgleda reforma političkog sistema, i pošto je formiran i tim, sa reformama se stalo, bez objašnjenja, onda kada je Srpska napredna stranka trebalo da iznese svoje viđenje političkih reformi. To praktično znači da će se i na ovim parlamentarnim izborima birati 250 poslanika, kao što je to bio slučaj i do sada.

Ali da bi se birali poslanici za novi parlament, procedura kaže da je premijer Srbije dužan da uputi obrazloženi predlog za raspuštanje parlamenta ili da podnese ostavku, čime bi se stvorili uslovi da predsednik Republike Tomislav Nikolić raspiše izbore. Ustav Srbije propisuje da mandat vladi prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana izglasavanjem nepoverenja, raspuštanjem Narodne skupštine, ostavkom predsednika Vlade i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom. Najčešći scenario do sada kada su u pitanju vanredni parlamentarni izbori bili su raspuštanje parlamenta ili ostavka premijera. Prema Ustavu Srbije, parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a tom odlukom se određuje dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana. Po raspisivanju izbora sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se narodnih poslanika i bira.

Među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi mora da bude najmanje po jedan kandidat – pripadnik manje zastupljenog pola na listi, što znači da će na izbornim listama morati da bude najmanje 33 odsto žena. Izborna lista se dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora. Uz izbornu listu dostavlja se i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju izbornu listu.

Vlada u ostavci ima ograničena ovlašćenja

Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo poslove određene zakonom, do izbora nove vlade, odnosno samo tekuće poslove, a parlamentu ne može predlagati zakone, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Vučić nosilac svih lista?

Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju smatra da je jedan od argumenata za raspisivanje parlamentarnih izbora i što se održava glasanje na lokalnom nivou, pošto je prema istraživanjima popularnost SNS značajno ispod nivoa popularnosti njenog lidera. Kako prenose elektronski mediji, Vuković smatra da će Vučić stoga biti nosilac svih lista, i na lokalnim izborima. „Kod nas su vanredni izbori postali redovni. Za 26 godina demokratije imali smo samo dva redovna ciklusa, što govori u prilog tome da su nama vanredne situacije postale redovne“, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari