U kancelarijama direktora javnih preduzeća danas ne sede direktori koji su izabrani na konkursima, građani Srbije se još ne leče kod privatnika o državnom trošku, niti je Muzej savremene umetnosti otvoren za posetioce. Nije još usvojen ni zakon o nestalim bebama, nismo dobili jeftine stanove ni prvu ženu generala, kao što nismo počeli ni da izvozimo „fijat“ automobile za Rusiju, a sve to su predstavnici vlasti obećavali u javnosti prethodnih godina.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Potpredsednica Vlade i SNS i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ipak, izjavila je nedavno da ova vlada do sada nigde ništa nije uradila van roka u prethodne dve godine i da može da obeća da će tako biti i dalje. Ovoga puta mislila je na infrastrukturne projekte, a pre oko godinu dana istakla je i da SNS sva obećanja ispunjava. „Mi naša obećanja ispunjavamo, ne pričamo prazne priče, u šta su se građani uverili i to se odnosi na svaki resor koji pripada naprednjacima“, rekla je Mihajlovićeva.

Ranije izjave i obećanja premijera, ministara i drugih nosilaca vlasti, međutim, pokazuju drugačije, a portal Istinomer beleži sve njihove reči i ocenjuje u kolikoj meri se predstavnici vlast i drže onoga što izgovore. Jedno od obećanja ocenjeno „kao neispunjeno“ je i da će prvi jeftini stanovi biti završeni do kraja 2015. godine, a što je obećao premijer Aleksandar Vučić maja 2014. godine.

Premijer je 2013. najavio i da će Srbija sledeće godine dobiti prvu ženu generala, da ćemo u prvoj polovini prošle godine da otvorimo najmanje četiri poglavlja u pregovorima sa EU, ali i da će Fijat automobili Srbija do kraja 2014. izvesti u Rusiju prvi kontingent od 10.000 novih modela „fijata 500 L“, proizvedenih u fabrici u Kragujevcu. I pre izbora 2012. obećavao je da će smanjiti broj poslanika, ministarstava, agencija, zavoda, biroa i saveta i da će ukinuti funkciju državnih sekretara, a ništa se od toga još nije desilo.

I ministarka Mihajlović, iako tvrdi da se sva obećanja ispunjavaju u roku, imala je više izjava koje na kraju nisu dobile epilog u praksi. Pre godinu dana je istakla da će do kraja godine (2015) u svim javnim preduzećima sedeti direktori izabrani na javnom konkursu, a za većinu još nisu ni raspisani konkursi. Najavljivala je i da će se Koridori i Putevi Srbije spojiti u jedno preduzeće do kraja prošle godine, da će se formirati preduzeće Aerodromi Srbije polovinom 2015, a da će do kraja iste godine početi i radovi na pruzi Beograd-Budimpešta.

„Građani će se lečiti kod privatnika o državnom trošku krajem 2015. godine, dok se obave sve neophodne procedure“, izjavio je novembra 2014. ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali se sa tim još nije počelo. Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je da će Muzej savremene umetnosti biti otvoren 20. oktobra 2015, ministarka Kori Udovički da će Zakon o platama biti donet do kraja 2014, a ministar pravde Nikola Selaković da će poseban zakon o nestalim bebama biti donet do maja 2015. godine.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić istakao je da će njegova stranka izaći sa svojim predlogom za reformu političkog i izbornog sistema u prve dve nedelje decembra prošle godine, ali se ta tema više ne pominje.

„U sledećih nekoliko nedelja kreću aktivnosti koje su vezane za rušenje postojećih objekata, kako bi na jesen mogla da počne izgradnja fabrike (Meita u Bariču) koja će zaposliti oko 1.400 ljudi“, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u julu prošle godine. Pošto fabrika nije počela da se gradi do tada, u decembru je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković za istu fabriku naveo da će početak gradnje biti krajem januara. Ušli smo u februar.

Neispunjen i ekspoze

Od 17 zakona čije je usvajanje premijer Aleksandar Vučić najavio u svom ekspozeu u prvih 100 dana rada njegovog kabineta dva zakona još nisu ušla u skupštinsku proceduru. Zakon o javnim preduzećima i zakon o platama u javnom sektoru nisu stupili na snagu ni skoro dve godine od formiranja od aktuelne vlade, iako je premijer Vučić istakao da će ova vlada ispuniti sve što je zacrtano u njegovom ekspozeu za prvih 100 dana rada, „od A do Š“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari