Predsednik Srpske liste, koji ne priznaje odluku o smeni Aleksandar Jablanović, juče nije mogao da precizira da li će poslanici ove liste sprečiti u skupštini ratifikaciju eventualnog članstva Kosova u Unesku.

Prema kosovskom Ustavu i zakonima, za usvajanje ugovora i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije koji se odnose na zaštitu kulturne baštine, obrazovanje i jezike potrebna je, pored skupštinske većine, i većina glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica. Jablanović je rekao da je Srpska lista, iako je deo vladajuće koalicije, „protiv kandidature Kosova, o čijem podnošenju Unesku nije bila obaveštena“.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, koja je trebalo da „pokaže Briselu i Prištini da u Srpskoj listi nema pukotina – da je što se tiče politike i ciljeva jedinstvena“, Jablanović je objasnio da je problem u Listi nastao oko kadrovskih rešenja. On je optužio srpske ministre u Vladi Kosova i šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića da stoje iza političkih napada na njega i da pokušavaju da se poslanici Pokreta socijalista u kosovskom parlamentu „prikažu kao otpadnici od politike premijera Aleksandra Vučića“. On je kategoričan da će Srpska lista „sprovoditi i poštovati bilo šta da Vučić dogovori vezano za status i budućnost Srba na KiM, bez obzira da li je to dogovoreno u Briselu ili na nekom drugom mestu“.

Jablanović tvrdi da nema sukoba između SNS i Pokreta socijalista na KiM i smatra da ima podršku premijera Srbije. Prema Jablanovićevim rečima, lider njegove stranke Aleksandar Vulin nije se javno oglašavao zbog sporova u Srpskoj listi zato što „zna da je ona pod jednim barjakom“. Deo srpske liste oko Jablanovića, kako se juče čulo, zalaže se da izbor srpskih ministara u Vladi Kosova odgovara zastupljenosti Srba iz različitih delova KiM u poslaničkom klubu, dok druga strana navodno forsira samo kadrove iz Gračanice i Štrpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari