Krešimir Macan: Vučić je učio od najboljih, kao i Sanader 1

Profesionalno se bavim izbornim kampanjama od 2003. kada sam postao savjetnik za komunikacije predsjednika Vlade Ivice Račana. Zanimljivo prvi zadatak koji mi je dao bilo je komuniciranja ukidanja viza za građane Srbije koje su tada i ukinute. Od tada vodim izborne kampanje na svim razinama od lokalnih do parlamentarnih u cijeloj regiji od Makedonije do Hrvatske.

                       

Između ostalog i predsjedničku kampanju Ive Josipovića, posve suprotno od onog što su neki mediji tvrdili. Često za medije komentiram izborne procese u regiji pa sam tako i u velikom intervju za Istinomer komentirao i sam početak ove izborne kampanje, nakon čega sam dobio poziv da se priključim kampanji Demokratske stranke. Već smo ranije radili u Srbiji – često nezahvalne zadatke koji su nam izazov. Tako je bilo i 2012. kada smo na poziv Mlađana Dinkića pomogli da URS uvjerljivo pređe prag, iako su mu par mjeseci pred izbore davali samo 2-3 odsto, kaže za Danas Krešimir Macan, stručnjak za komunikaciju, odgovarajući na pitanje kada se i zašto uključio u kampanju DS.

 Da li ste zadovoljni celokupnom kampanjom, posebno DS? Mnogi smatraju da kampanja svih stranaka nije bila tako intenzivna kao prošlih godina.

– Jedan od ciljeva raspisivanja vanrednih izbora jest da ih održite kad vam najviše odgovara i to premijer Vučić radi vrlo profesionalno. Jedini raspolaže medijima i novcima potrebnim za kampanju, a ostali se moraju snalaziti. Takva je situacija bila i s DS-om koji je jedini, uz SNS, odradio cijelu kampanju od početka do kraja u svim elementima – od prikupljanja potpisa do izborne noći kada je okupio opoziciju zbog sumnje u regularnost brojanja glasova. I to je od prvog dana neravnopravna borba – David protiv Golijata. Imao sam takvu situaciju u Makedoniji jer je slično vladao i raspisivao izbore premijer Gruevski

 Slažete li se sa procenama da je DS iznad cenzusa digao spot koji se pojavio u finišu kampanje u kojem stranku podržavaju javne ličnosti? Da li je to bila vaša ideja?

– Jedan od zacrtanih ciljeva vladajućih na ovim izborima je bio da eliminiraju DS iz skupštine i činili su sve kako bi ostali ispod cenzusa kamo su ih gurnuli višegodišnjom vrlo agresivnom i negativnom kampanjom, a i sam sam je osjetio na vlastitoj koži. Cijela kampanja je digla DS i to na svim razinama – pokazali su da imaju organizaciju i ljude kad su skupili potpise za broj 2, digli su prvi kampanju i jedini su imali vidljivu kampanju koja je uspješno kontrirala vladajućim. Prvi spot je nametnuo temu povrata plata i penzija, vrtio se često iza SNS-ova spota, pa ga tako na jedan način demantirao. Svi ostali su tada prihvatili teme iz spota, a građani su primijetili da netko nešto pokušava reći – je li više vjerujete televizoru punom snimaka Vučića ili praznom frižideru. I zamislili su se. Taj poziv je pomogao da se i mobiliziraju sve javne ličnosti koje su prve shvatile namjeru vladajućih da eliminiraju iz skupštine jedinu stranku koja je bila prava opozicija i za koju su znali da neće trgovati s njima. Sva produkcija je lokalna, radilo se srcem i zato je rezultat tako impresivan i emotivan. Mi možemo samo dati smjer, na profesionalcima, kako akterima tako i redateljima da izvuku emociju. Mira Banjac i Branislav Lečić su obilježili prvi spot i pokrenuli lavinu podrške. Drugi val su obilježili Svetozar Cvetković i Nađa Higl koju su dali tu ključnu emociju spotu. Pogledajte samo broj gledanja jednog i drugog spota na društvenim mrežama – preko 200.000, više od cenzusa. Dakle građani su se poistovjetili s njim.

Čini se da se kampanja DS svela samo na obećanje o vraćanju plata i penzija, poruka o vraćanju dostojanstva nije bila upečatljiva i lako čitljiva. To mnogi vide kao promašaj. Kako to komentarišete?

– Plate i penzije su jasna poruka oko koje se svi složili, pa i sam premijer Vučić koji je zadnji tjedan kampanje imao potrebe intenzivno objašnjavati tu temu – građani su je prepoznali kao stvaran problem i to oni koji glasaju za lijeve opcije, budući da su uglavnom i njima smanjene. U kampanji se morate odlučiti kako želite da se birač osjeća, odabrati načine na koje ćete to postići i onda to napraviti. Rezultat vam sam govori.

 Rekli ste da su političke kampanje atraktivne i kreativne, nekad “bolje od seksa”, jer kad zabijete penal protivniku i vidite da se izgubio, nema boljeg osećaja. Da li je DS u ovoj kampanji zabila nekome penal, kako i kome i da li je primila neke penale i od koga?

– Pa samim prelaskom cenzusa, ne da smo izjednačili u neravnopravnoj utakmici, nego i natjerali suca da svira penal u produžecima. Ovi izbori su bili neravnopravni prije svega s aspekta medijske zastupljenosti u elektroničkim medijima jer je pola vremena bilo za SNS, pa potom za SPS i tek mrvice svima drugima – i većinom negativno po DS. U takvim okolnostima ovaj rezultat je bio nemoguća misija iako sam bio uvjeren da će sve biti ok na kraju – jer je stranka odradila disciplinirano sve što je mogla. Pa i više od toga!

 Stručnjak ste za kriznu komunikaciju. Koje su krizne situacije bile u ovoj kampanji?

– A što nije, haha. Mislim da je ključna situacija za ove izbore brojanje glasova/eventualno ponavljanje dijela izbora. To će odlučiti koje će stranke SNS pokušati spustiti ispod cenzusa jer u ovom trenutku imaju 27 poslaničkih mjesta manje nego 2014. Trenutačno su DVERI-DSS na 4.99% nakon par dana brojanja zar ne? DS se dobro postavio boreći se za druge, iako je njihov rezultat bio siguran. E to je ono zbog čega su građani dali glas DS-u – da sačuvaju žar demokratije i kad većina misli drugačije.

 Može se reći da je Pajtićeva izjava da su Slovaci članovi SNS četnici, autogol. Da li bi bilo bolje da se Pajtić odmah izvinio?

– Izjava je izvađena izvan konteksta, kao i puno toga što se objavljivalo u medijima o DS-u, pa onda s klopkama i postupate na takav način. Zaobiđete ih. DS je kroz godine delima pokazivao kako se treba odnositi prema pitanju manjinskih prava i neukusno je kada mu lekciju na tu temu pokušavaju držati bivši radikali. Ili kad vrijeđaju mene zato što sam Hrvat ili Bislimija zato što je Albanac.

Kako vidite to što je DJB samo kampanjom na internetu dostigla gotovo isti rezultat kao i DS?

– Uf, nije to tako jednostavno. Teško su skupljali potpise i problem s listom u Vojvodini ih je pogurao kroz medije jer je SNS procijenio da bi mogli uzeti glasove svim opozicijskim listama i tako ih spustiti sve zajedno ispod cenzusa. Uključivo i Dosta je bilo. Srećom, nisu u tome uspjeli, ali je plan bio lukav. Dosta je bilo su imali uvjerljivo najbolju dvosmjernu komunikaciju s biračima, što treba biti uzor svim drugim strankama koje tako često zaborave pričati s biračima. I tu se krije dobar dio njihova uspjeha, ali im samo to ne bi bilo dovoljno za cenzus.

 Šta mislite o kampanji SPS i saveza LDP-SDS-LSV?

– Dačić kao Dačić. Jednostavno jer je znao da ima solidan rezultat. Forme radi odrađeno. LDP-SDS-LSV su se previše oslonili na zbrajanje postotaka, a ne i na samu kampanju pa su sada tik iznad cenzusa. Mislim da su ih uspavale ankete koje su ih namjerno dizale istovremeno spuštajući DS.

 Kako vidite politički marketing premijera Vučića? Mnogi bi rekli da on ne može biti bolji s obzirom na to da mu rejting raste šta god radio?

– Puno radi na vlastitoj promociji i to radi vrlo profesionalno i stalno, bez stajanja. Najefikasnije ministarstvo u Srbiji je nepostojeće ministarstvo propagande, ali i ono ima svoje limite. SNS nije uspio preći 50% ni sa svim koalicijskim partnerima koje je okupio i ovo je mislim gornja granica. SNS je već četiri godine na vlasti i odgovornost je sada isključivo na njemu. I to njemu osobno.

Da li bi marketinški bilo dobro za DS da Bojan Pajtić podnese ostavku na mesto predsednika stranke posle ubedljivog poraza u Vojvodini?

– Glavni razlog promjena u Vojvodini je promjena izbornog zakona koju je forsirao SNS uz podršku LSV. Mješoviti izborni sustav pretvoren je u čisti proporcionalni. Sve dok se polovica poslanika u Vojvodini birala dvokružno imenom i prezimenom prolazili su ugledni ljudi zbog svojeg imena i prezimena i zato je Vojvodina i bila drugačija. Sada je rezultat u Vojvodini na razini nacionalnog rezultata i to je uspjeh ako znate da je cilj bio eliminisati DS. Nisam naišao na ijednog analitičara koji nam je prije mjesec dana davao šanse zbog sustavne negativne kampanje SNS-a. DS je trebao nestati s političke scene Srbije – nije. Imaju temelj za dalje.

 U jednom trenutku ste vi postali priča u kampanji, Vučić vas je nazivao Tuđmanovim savetnikom, a iz DS su stizale šture informacije o vašem angažovanju. Koliko je to uticalo na kampanju?

– To nikad ne smije biti tema kampanje, radilo se o pokušaju skretanja s pravih tema kampanje. Ta se taktika pokazala, bezuspješnom za SNS..

 Da li su u Hrvatskoj i u Srbiji isti ili slični mehanizmi kojima vladajuća desnica zaokuplja podršku i pažnju birača? Koji su to mehanizmi?

– Ako sustavno upravljate komunikacijama, ako znate što i kako građani misle i osjećaju putem istraživanja i ako kontrolirate medije na način na koje ih kontrolira vlada, možete raditi što želite. Na prvom mjestu sustavna komunikacija i naravno potom nekakvi rezultati, jer ne možete baš ne raditi ništa i samo bajati. A Vučić je poput Sanadera, učio od najboljih komunikatora u politici – jedan od njih je svakako Toni Blair. Vidite, njemu nisu prigovarali što je bombardirao Srbiju.

 Bili ste sekretar Ministarstva informisanja Hrvatske tokom ratnih godina. S obzirom na taj angažman kako je raditi za stranke sa srpske političke scene?

– Birači i političari su svugdje isti i isti mehanizmi funkcioniraju, koliko god mi mislili da smo različiti. Mi smo svugdje i uvijek u Srbiji bili izvanredno dobro primljeni, bez ijedne neugodnosti, stvorena su mnoga prijateljstva i to je moje iskustvo rada u Srbiji, a vidim i brojnih drugih kompanija iz regiona, pa i iz Hrvatske. Ja sam dosad većinom radio za lijeve stranke u nacionalnim kampanjama, od SDP-a i IDS-a u Hrvatskoj, BIH i Makedoniji, za razliku od onoga što ste mogli pročitati u dijelu medija u Srbiji.

 Deo javnosti smatra da je Vučić uvek u kampanji, da li se tako ponašaju i lideri u Hrvatskoj?

– Kampanja počinje prvim danom preuzimanja funkcije i traje četiri godine do sljedećih izbora i premijer Vučić to radi profesionalno, skoro identično kao što je to radio Sanader godinama u Hrvatskoj. S time da je u Srbiji sve manje kritičnih medija i opozicije s kojom se morao nositi Sanader. A tu leži opasnost da „odlepite“, da se odvojite od realnosti.

Specijalizovan za krizno komuniciranje

Krešimir Macan je jedan od najpoznatijih hrvatskih PR stručnjaka specijalizovan za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije. Diplomirani je inženjer elektrotehnike i govori četiri strana jezika. Vlasnik je firme Manjgura, osnovane 1997, jedne od prvih hrvatskih agencija za odnose s javnošću. Odnosima s javnošću bavi se od 1991., kada je tokom rata obavljao dužnost sekretara Ministarstva informisanja Hrvatske, a bio je portparol Hrvatske radio-televizije i savetnik predsednika Vlade Hrvatske. Učestvovao je u političkim kampanjama u celom regionu – u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radio je s Ivicom Račanom, tadašnjim predsednikom SDP i premijerom Hrvatske u periodu od 2003. do 2007. Sertifikovani je predavač specijalizovan za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari