Nema nikakvih naznaka da bi Vojska Srbije mogla da bude poslata na granicu sa Mađarskom, kažu za Danas u Ministarstvu odbrane. Kako nam je rečeno, to, međutim, ne znači da je ta mogućnost isključena, uz napomenu da se Ministarstvo odbrane ne nalazi u lancu odlučivanja o slanju vojske na neki deo teritorije Srbije.

„Mađari su naši dobri susedi i za sada, o pitanju koje ste postavili, ne postoji igra gluvih telefona. Ono što je sigurno je da Mađarska i Srbija različito tretiraju problem izbeglica. Činjenica je, međutim, da se naš odnos prema izbeglicama neće promeniti, odnosno da nema ni najmanjeg razloga da se promeni“, ističu za Danas u Ministarstvu odbrane.

 

Kako navode sagovornici Danasa, prekjučerašnje izjave ministra odbrane Bratislava Gašić i načelnika Generalštaba o bezbednosti građana su nedvosmislene i odnose se i na izbegličku krizu.

„Iako za tim navodima o bezbednosti naših građana i nema posebnog povoda, jer nismo imali nikakvo ozbiljnije narušavanje bezbednosti i pored hiljada i hiljada izbeglica koje su prošle kroz našu zemlju u poslednjih nekoliko meseci“, ističu u Ministarstvu odbrane.

Prema rečima naših sagovornika, Vojska Srbije pažljivo prati situaciju i, kako ističu, i pored promenjenih okolnosti, nakon zatvaranja granice sa Mađarskom nema nikakvog razloga za slanje pripadnika vojske u to područje.

 

Joksimović: EK će pohvaliti Srbiji zbog izbeglica



inistarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović za Danas kaže da očekuje da Evropska komisija u izveštaju o napretku, koji će biti objavljen 14. oktobra, pohvali odnos Srbije prema izbeglicama.

– Jasno je svima da je Srbija na najodgovorniji način pristupila rešavanju problema, koliko smo u mogućnosti. Ipak, rešenja nema bez zajedničkog evropskog rešenja – navela je ona. Na naše pitanje, postoji li mogućnost da Srbija pokvari taj utisak do objavljivanja izveštaja s obzirom na to da je Mađarska zatvorila svoju granicu, Joksimovićeva nam je odgovorila pitanjem: „Kakve veze mi imamo sa odlukom Mađarske“. Na našu konstataciju da će biti sve teže zbrinjavanje i prijem većeg broja ljudi ona nije odgovorila.  

L. Valtner



 

„U lancu odlučivanja o ovoj temi, odnosno reakcijama na izbegličku krizu, najviše je pozicionirano Ministarstvo spoljnih poslova. Oni su ti koji ispred Vlade Srbije donose odluke. Potom sledi Ministarstvo rada, a Ministarstvo odbrane  sarađuje sa ta dva ministarstva u smislu izvršenja zadatka. Vojska, dakle, nije nosilac tog posla“, zaključuju za Danas u Ministarstvu odbrane.

Povod za pitanja koja smo uputili Ministarstvu odbrane je izjava državnog sekretara u Ministarstvu rada Nenada Ivaniševića, koji je rekao da Srbija neće primati izbeglice koje Mađarska bude vraćala, „makar morala da šalje vojsku na granicu“.

„Ukoliko žele da ih vrate, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju. Nećemo ih primiti ni po cenu da i Srbija postavi vojsku na granice“, rekao je Ivanišević. On je naveo da Srbija ima sporazum o readmisiji koji jasno definiše po međunarodnom pravu da se readmisija vrši uz utvrđivanje zemlje porekla i državljanstva.

„Srbija neće doneti nijednu odluku kojom će poremetiti odnose ni sa jednom državom, ali će znati da brine i o svojim građanima i o svojim interesima, a šta to znači, videćemo konkretno u narednih nekoliko dana“, kazao je državni sekretar.

U međuvremenu, o izbegličkoj krizi oglasio se i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije i predsednik Republike Tomislav Nikolić.

„Migrantska kriza nije problem koji je Evropa napravila, ali je problem koji će je teško pogoditi i doneće mnogo iskušenja koje ćemo moći da rešimo samo ako budemo jedinstveni i ako se, i u najtežim trenucima, budemo ponašali kao civilizovani ljudi“, rekao je juče  predsednik Nikolić u razgovoru sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Džumom Rašidom Al-Daherijem.

Ambasador Al-Daheri se zahvalio predsedniku Nikoliću na držanju Srbije i njenih građana u migrantskoj krizi, za koje je rekao da su, u moru negativnih primera koji nam se svakodnevno prikazuju iz zemalja okruženja, neočekivan pozitivan primer kako se i u teškim situacijama zadržava humanost i ljudsko dostojanstvo. Predsednik Nikolić je rekao da ponašanje našeg naroda nije neočekivano i da ga je mogao predvideti svako ko poznaje našu istoriju.

„Situacija sa izbeglicama sa Bliskog istoka na srpsko-mađarskoj granici se usložnjava“, rekao je ministar rada i dodao da bi situacija mogla da izmakne kontroli. Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil. „Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava“, rekao je Vulin.

inistar je dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na „ničijoj zemlji“ ima preko 1.000.

Vulin je istakao da će Srbija za sve njih da obezbedi prevoz u najbliže prihvatne centre, ali da, ukoliko oni to ne žele, niko ih ne može naterati.

„Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć“, rekao je Vulin istakavši da ovaj problem ne može biti rešen bez saradnje s mađarskom stranom.

Prethodno on je jutros posetio granični prelaz Horgoš 2, gde se takođe nalazila velika grupa izbeglica koji pristižu na Horgoš 1, nakon što ih je na ovaj granični prelaz uputila mađarska granična policija. On je tom prilikom rekao novinarima da to što se dešavalo na Horgošu 2 je brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče.

„Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegalne prelaske, ali ne i za one koji žele da izraze nameru za azilom. Ali kao što vidite od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade“, rekao je Vulin.

On je dodao da srpska policija nije zvanično obaveštena ni da će Horgoš 2 biti zatvoren, osim što je imala takva saznanja.

Vulin je i prilikom posete prelaza na Horgošu 2 rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno ovim ljudima: hranu, vodu, pelene i hranu za bebe i istakao da Srbija spremna da u prihvatne centre prihvati više hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari